Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7972289 www.bgdnes.bg

Д-р Татяна Стоева, пулмолог: Мръсният въздух води до инфаркт

Удря мозъка, паметта и сърцето

КОЯ Е ТЯ

Д-р Татяна Стоева е родена във Варна. Завършва Медицинския университет в града през 1996 г. Работи като педиатър от 2000 г. - първоначално в клиника по детски белодробни болести - София, където завършва специализацията си, а от 2006 г.- в Детска клиника на Университетска болница "Лозенец". От 2011 г. има втора специалност - детска пулмология. Отскоро обучава студенти по медицина към Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". По-голяма част от работата и професионалният й интерес е свързан с детските белодробни заболявания и най-вече детската астма. В тази сфера са повечето й публикации, многобройни участия в конгреси и курсове. Специалист е в Център по детски белодробни болести "Южен парк".

- Д-р Стоева, какви тежки последици може да настъпят от дишането на мръсен въздух?

Реклама

- Фактът, че има мъгла и я виждаме, означава, че въздухът е замърсен. На първо място се засяга дихателната система. Започва дразнене на очите, носа и гърлото. Най-засегнати са хората, които вече имат хронични белодробни заболявания. Дихателната система не е единствената, която се засяга.

- Бебета и деца трябва ли да стоят вкъщи в такива дни?

- Децата, които дишат по-често и бързо от възрастните, са по-застрашени от тях. В дни с мъгла и увеличено съдържание на фини прахови частици контактът най-вече на децата с външната среда трябва да бъде ограничен. Не се препоръчват разходки и физическа активност. Най-добре бебетата и малките деца да стоят вкъщи. Другият съвет е, ако родителите държат да изведат децата си, да ходят нависоко в планината. Например на Алеко. Защото мръсният въздух остава в ниското.

В дните със силно и осезаемо замърсяване е добре в дома да има пречиствател на въздуха. Те са сертифицирани, не са много скъпи и филтърът им улавя фините прахови частици.

- Маските и шаловете спират ли тези частици?

- Нито маските, нито шаловете улавят праховите частици от замърсения въздух. Мога да кажа, че ефектът им е нулев. Така че няма никаква полза да ги слагате на лицето нито на вас, нито на децата.

- Изследване наскоро показа, че губим близо две години от живота си заради мръсния въздух. Повече, отколкото се приписват на цигарите и наркотиците.

- Ефектът от него идва по-късно и незабележимо. Както с цигарите, чийто ефект настъпва след 10-15 години при продължителна употреба, така е и с мръсния въздух. Ние не виждаме сериозните симптоми на мига, с изключение на моментното дразнене. Затова ефекта на замърсения въздух, който дишаме сега, ще усетим най-отчетливо след около 10-15 години.

Реклама

- За основни източници на проблема се счита отоплението на твърдо гориво и дизеловите автомобили. Какво трябва да се промени според вас?

- Трябват мерки от правителството, общините и индивидуална отговорност на човека. Да се ограничи употребата на дизелови автомобили, което означава законодателна мярка от държавата. Отговорността е и наша - да не ходим с коли на работа, а да използваме градския транспорт. Да ходим с колело, ако имаме възможност. А в дома мерките са по отношение на отоплението и пречиствателите.

- Как точно тези прахови частици ни разболяват?

- Тези частици съдържат поливалентни съединения, които са отрова. Голямата вреда идва от това, че има по-големи и по-малки частици. По-големите попадат в носа и устната кухина. Но по-малките могат да стигнат до алвеолите и след това в кръвообращението. По този начин могат да имат вредно влияние не само върху дихателната система, но и върху сърдечно-съдовата, върху мозъка, репродуктивната функция, включително и върху функцията на мозъка - нашата способност да запаметяваме, да анализираме и т.н.

Има изследване, правено върху деца, живеещи в силно запрашени райони. Вследствие на силното замърсяване в района те боледуват по-често, отсъстват от училище и сравнени със своите връстници от по-чисти райони имат по-малка усвояемост на знанията заради отсъствията си.

- Какви заболявания предизвиква мръсният въздух?

- Най-чести са алергиите. Те са бич на XXI век в урбанизирания свят. Освен това мръсният въздух увеличава честотата на инфарктите и проявите на исхемична болест на сърцето. Увеличава се честотата и на инсултите. Наред с това води до обостряне на вече съществуващи хронични заболявания - ринит, бронхит и други белодробни заболявания.

Дните, в които въздухът в София е замърсен, прегледите при нас скачат двойно. Това по-често става през студените периоди и е нормално.

Реклама
Реклама
Реклама