Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7974841 www.bgdnes.bg

Синодът гони джендъри с камбани

Петък, 13-и - празник на църквата

Оставя насилвани деца при агресорите им

Да биеш камбани в подкрепа на една лъжа и на манипулации е само поредната капка от чашата безумия, с които Светият синод се регистрира в обществото.

На протест срещу закона за социалните услуги, организиран от родители и режисиран от президентски съветник, камбаните на столичния храм "Света Неделя" биха в подкрепа на исканията им. Те бяха в голямата си част "да не се допуска джендър-идеологията в България" и "норвежците да не ни взимат децата".

Реклама

Какво е "джендър", има ли почва у нас и ако е така популярна, защо досега не са взети мерки, че да не настъпва "идеология", нито църквата, нито протестиращите се наеха да обяснят. Нито дали някой от Норвегия е имал мераци да изземе русото първолаче от съседния вход. Въпреки че информираността и разума ги няма в тези протести, Светият синод реши да подкрепи изплашените и манипулирани родители с допълнителен шум на църковни камбани. А църквата не за първи път бие камбани за изцяло светски събития стана ясно още когато пловдивският митрополит Николай огласи на всички миряни сватбата на Николай Бареков, като при мор и чума.

Включването на църковните камбани срещу джендърите бяха върхът на айсберга, граден с години от владиците, които по традиция имат мнение само за теми, по които нацията е крайно разделена и крайно неинформирана. Притеснени, че въображаеми норвежци ще прибират дечицата на България, светите отци в същото време никак не се тревожат, че наскоро родилка на 17 години почина, след като даде живот на... второто си дете. Деца раждат деца, бащи продават щерките си за булки, за да проституират на невръстна възраст, хлапета просят по софийските улици и хора умират от студ заради ниски доходи. Църквата за тези неща е глуха, сляпа и няма. Но историята помни, че с охота отваря уста да клейми, види ли да се задава концерт на Мадона. Начело на такива фанатизирани прояви от години е споменатият пловдивски митрополит Николай.

Освен че заклейми концерта на Мадона и обвини проявата й за виновна за трагедията с кораба "Илинден", пловдивският каноник провидя нечестивия и в... театралната постановка "Лазар и Исус" по едноименния разказ на Емилиян Станев. Тя трябваше да влезе в календара на Пловдивския театър по повод 100-годишнината от рождението на писателя, но провиделият сатанизъм отец лиши пловдивчани от събитието.

Вдъхновени от фанатизма на колегата си, от синода решиха да не останат по-назад и те да търсят греха дори там, където на друг няма да му дойде наум да дири. В йогата. Специално становище на клириците от Светия синод провидя зловонието на Ада от килимчетата за йога и по-специално от споменаването й във въпроси от матурата в училищата. Според отците йогата не е просто "система от възгледи и техники за борба със стреса и подпомагане на личностното развитие“, а "пропагандиране, индоктриниране и натрапване на учениците на религиозни възгледи и опасни окултни учения".

Разбира се, църквата и дума не обелва за други проповедници и церители на болежки, които се зоват "врачки, наследници на Ванга, баячки и леячки на куршуми". Те спокойно битуват под благия поглед на синода и прибират парите на наивните жертви на собствената си мъка. Мъка, която църквата е първа по задължение да утеши. Разбира се, далеч по-важно е епископ Сионий да заклейми празнуването на Хелоуин от дечурлигата, тъй като бил езически празник. Езическо е и връзването на мартеници...

Сега поредното безумие на църквата е да се опълчи срещу закон, който позволява най-вече възможността насилвано и малтретирано дете да се отдели от агресора си. И на предишния, и на новия социален министър им се изтриха езиците да обясняват, че нито едно дете няма да бъде "отвлечено и иззето" от родителите си ей така, но ги заглушиха църковните камбани. "В закона става дума за грижа за хора с увреждания, възрастни, бездомни, за деца, които имат нужда от подкрепа, грижа за хора, които са болни", обясни министър Сачева. За такива хора от 2000 години по правило би следвало да се грижи и църквата. Тази обаче, която я е грижа за енориашите и съдбите им. А не онази, която може само да вдига шум с биене на камбани. На нея празникът й трябва да е петък, 13-и.

Реклама
Реклама
Реклама