Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7975993 www.bgdnes.bg

Младоженци без дом емигрират

Пожар изпепелил къщата им в Масларево 

Зимата ги уплаши и отиват да живеят в Холандия

Младоженците Жени и Якуб временно напускат България, след като домът им изгоря и не можаха да го възстановят.

Историята на двамата влюбени разтърси сърцата на мнозина заради злощастната участ, която ги сполетя. Българката и полякът се женят през август т.г. и заживяват във великотърновското село Масларево. Съпрузите отиват на гости в Свищов, а когато се връщат, виждат, че от дома им е останала само пепел. Нямат дрехи, пари и документи. Хора от селото се мобилизират и събират средства и дрехи за Жени и Якуб. В банковата им сметка се натрупват 1700 лева от добри хора, но тези пари не стигат за покупка на нова къща или ремонт на изгорялата.

Реклама

И вземат тежкото решение - напускат България и заживяват в Холандия. Двамата признават, че мислят да се върнат у нас, но всичко зависи как ще им се развие животът зад граница. В Страната на лалетата живеят родителите на Якуб и те ще им помагат.

"Не ни се иска да тръгнем, но нямаме избор. Зимата идва, а ние нямаме покрив над главата си. Отиваме в Холандия, за да натрупаме пари и някой ден да се върнем и отново да построим дома си", разказва Жени и няколко пъти подчертава, че е дълбоко благодарна на хората, които са им помогнали в първите дни след трагедията. Изпращали им дребни суми от цялата страна, а от един магазин дори получили зимнина. Но добрите жестове не решавали големия проблем, че нямат дом, а с падането на температурите проблемът с мястото за живеене ставал още по-болезнен.

Жени и Якуб летят за Холандия на 26 декември - първо ще изкарат Коледа у нас, а след това временно се нанасят при родителите на поляка. Когато си намерят работа и си стъпят на краката, ще бъдат самостоятелни, категорично е младото семейство.

При огнената стихия съседите успяха да спасят домашните любимци на двамата влюбени, но те няма да емигрират и остават засега в България. След пожара мечтата им да се занимават с пчеларство вече е на заден план.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама