Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7976208 www.bgdnes.bg

Разстрел за вълци, убийци на крави

50-килограмов мъжкар скачал и на крави 

Двойка хищници изяли глиганите край Вакарел 

Гигантски 50-килограмов вълк и женската му половинка бяха гръмнати заради поразиите, които правели напоследък.

Хищниците изяли глиганите край софийското село Вакарел, а отскоро мъжкият се престрашил да напада и домашни крави. Ловците от местната дружинка "Бърдо" взели пушките в ръце и сложили край на тормоза.

Реклама

"С колегите ловци ни направи впечатление, че напоследък дивите прасета много намаляха. Излизаме за дивеч, а го няма. Тогава местен фермер ни се оплака, че огромен вълк е нападнал едно от телетата му, захапал го е за задницата и животното е починало в адски мъки. Излязохме на излет и попаднахме на вълка и вълчицата му. Макар да са хитри животни, ги повалихме и се надяваме да сме сложили край на поразиите", разказа пред "България Днес" Светослав Димитров, член на ловната дружинка "Бърдо" и авджия с 25-годишен опит. За успешния отстрел той похвали колегите си Александър Гогев и Васил Иванов.

При измерването се оказало, че вълкът тежи впечатляващите 50 килограма, а женският екземпляр бил наполовина. В района имало и малки вълчета, но още не са попадали на тях, макар че подозират къде се навъртат.

Димитров похвали местните авджии, че през годините се е случвало да удрят по 5-6 диви прасета на един излет. Отстрелвали глигани по 150-170 килограма, а зъбите им достигали дължина от 23 сантиметра. Ловците се надяват да натрупа повече сняг и по този начин прасетата да се качат по-нависоко и да приближат района, обхождан от хората с пушки. "Ние сме много задружна дружинка и ловът ни е не само хоби, но и можем да сме полезни, когато се наложи да се действа спешно", завърши Димитров.

Страшилището за козите пада мъртво

Огромен 70-килограмов вълк е отстрелян на 1 юли т.г. в землището на хасковското село Студена.

1,5-метровото животно е повалено от стопанин, чиито кози и овце хищникът често напада и обезглавява. Накрая на 32-годишния Иван Иванов му писва и гръмва четириногия душманин.

Реклама

Дни наред гигантският звяр тормози жителите на селото. Често напада стада с овце и кози, като кръвожадно ги разкъсва и изоставя телата им, без дори да яде от тях.

"Близо година това животно ни създава сериозни главоболия. Не се притеснява да напада и по-едри животни като магарета. Десетки животни бяха убити, но не можехме да организираме хайка, тъй като законово процедурата е прекалено тромава", коментира пред "България Днес" Жельо Станков, кмет на Студена.

След като вълкът отново напада стадо и прегризва гърлото на една от козите, Иван Иванов взима карабината си с оптичен мерник и застава на пусия близо до мъртвото животно, за да дебне хищника. И след около час той отново се появява, без да знае, че това са последните му мигове от живота.

"Изчаках го да се доближи на около 150 метра и го гръмнах в гърдите", разказва пред регионални медии стрелецът. Иванов е опитен ловец, който отглежда около 300 овце в стопанството си. С точен мерник той успява да повали вълка - един изстрел е достатъчен, за да сложи край на тормоза.

Едрите вълци в България не са рядкост - преди 7 години в хасковското село Синоклас повалиха 180-сантиметрово животно, а през 2016 г. ловец гръмна 100-килограмов хищник в благоевградското село Сатовча.

Още е жив споменът и за 50-килограмовия вълк конеубиец, застрелян в местността Дубравата до угърчинското с. Лесидрен. 40-годишният дърводобивник Радослав Михайлов гръмнал хищника в момент, в който четириногият разбойник разкъсвал местен жребец, стъпил върху трупа му.

Друга гордост на авджиите е 80-килограмов вълк, който бе разстрелян през 2018 г. в санданското село Горна Сушица. Звярът разкъсал над 34 телета и се превърнал в страшилище за местните животновъди.

Реклама
Реклама
Реклама