Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7979823 www.bgdnes.bg

Наско Узунов: ВАР ще убие съдиите

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана

Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол. Дори собственикът на шампиона "Лудогорец" Кирил Домусчиев отсече, че ако искаме да се развиваме, трябва спешно да въведем ВАР.

"Слушах изказването на Домусчиев за въвеждането на ВАР, но това много трудно ще се осъществи в България. Трудно ще издържат отборите. Постоянно ще се изисква нещо от тях - било камери, било охрани, било турникети. Допълнително са нужни доста средства за тези съдии, които обслужват ВАР-а. Ако УЕФА го постави като задължително изискване, искаш - не искаш, ще трябва да монтираш системата. Но аз не го приемам", коментира Узунов пред "България Днес".

Реклама

"Неслучайно някои от големите съдии също се обявиха против. Пиерлуиджи Колина заради това нещо напусна съдийството. Футболната игра е създадена за хората от време оно. Тя е създадена с 22-ма състезатели и трима съдии. Днес вкарваме ВАР, утре ще махнем и напълно съдиите. Гледаш на монитора отгоре - сигналът за дузпа ще е един, за фаул - друг, за червен картон - трети. За какво са тогава съдиите? Вярно е, че се греши понякога, но и това е част от играта. Затова е по-емоционална", отчете Узунов.

"Ритъмът на играта се забавя. А и за самите фенове не е добре. В един момент радостта от гола е голяма, после чакат ВАР и попадението се отменя. Който си направи някаква фрапантна грешка от съдиите, да си носи последствията. Ще дойде време и всички решения ще се отсъждат със сигнализация", добави бившият съдия, който сега е общински съветник в Пловдив. Узунов е втори във вечната ранглиста на "А" група със 188 мача, като пред него е само Антон Генов. Узунов е последният роден съдия, свирил на голям форум - европейското първенство през 2000 година. Освен това свири на Евро 1996 в Англия, както и полуфинала за Купата на УЕФА между грандовете "Барселона" и "Байерн" (М) през 1996 г. Узунов коментира и претенциите на "Лудогорец" от рефера Георги Кабаков в предишния им шампионатен мач срещу "Черно море" (1:1).

"Ако "Лудогорец" се оплакват от съдиите, ние от "Локомотив" (Пд) какво да кажем? Защо след мача с нас не излязоха да кажат, че трябва да има ВАР? Отдалечил съм се от съдийството. Пресен пример бе последният им мач в Лига Европа срещу "Ференцварош". Дузпа за унгарците по всички канони! Вътрешно в себе си такова съдийство на подобен ранг не очаквах", завърши Узунов.

Изпълкомът на БФС реши в петък да стартира работа по въвеждането на ВАР в българското футболно първенство. Стана ясно, че 6 месеца трае само обучението на съдиите от специализирани експерти на ФИФА и УЕФА. В момента единственият български рефер, който е минал през курса, е именно Георги Кабаков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама