Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7994368 www.bgdnes.bg

Снимки заковават Темерута за сделка с дрога в автокъща

Кримигероят се оправдава с покупка на кола

Проeктили от покушението преди 13 г. още стоят в черепа му

Снимки на сделка с дрога в столична автокъща заковават кримигероя Радослав Иванов - Радо Темерута! Това разкриват разследващи, научи "България Днес"! Според обвинението представителят на ъндърграунда присъства на среща в автосалона през юли т.г., където спазарява килограм метамфетамин за 25 бона.

Самият Иванов оправдава присъствието си на мястото с покупка на кола. Това разправя и в обясненията, които дава пред ченгетата. Защитата му изтъква, че наркосделката става, след като Темерута си тръгва, а дрогата е предадена от неизвестен мъж.

Реклама

Радо Темерута е задържан в София по обвинения, че снабдявал престъпна задруга от Варна с големи количества наркотици. След гръмките съобщения за ареста му се оказа, че той не е обвинен като участник в групата. Погнат е само за наркоразпространение по поръчение на престъпна организация, без да се посочва коя, обясняват адвокатите.

Срещата, на която е предаден метамфетаминът, е наблюдавана и заснета от ченгета, става ясно вчера в спецсъда на разглеждане на мерките на сочените за дилъри. Агентите разказват, че е предаден черен плик, в който има дрога. По време на арестите такъв плик с наркотици е открит в дома на единия от обвинените, изтъква прокуратурата.

"След като полицаи са наблюдавали срещата и са видели предаването на плика, защо не са спрели заподозрените, за да се разбере какво има в него? Сега се твърди, че 6 месеца по-късно същата дрога е открита в дома на обвиняем във Варна, докъдето е докарана с автобус", пита адвокат Вяра Братоевска.

Тя отбелязва, че тези снимките от автокъщата не може да са улика, без да е ясно какво е съдържанието на плика. Другият коз срещу Радослав Иванов са обясненията на арестувания Петър Петриков. Той се разприказва пред разследващите и признава, че на срещата Темерута му дал наркотици. Юристи смятат, че Петриков проговаря, за да се спаси от решетките. Усилията му дават резултат, защото спецпрокуратурата иска за него домашен арест. Такъв се иска и за Георги Николов, който е наркозависим и също заковава аверите си.

Заради различните позиции в съдебната зала прехвърчат искри между деветимата задържани. С белезници освен Радо Темерута са докарани Красимир Георгиев, сочен за шеф на бандата, Минчо Мизюрски, Продан Янчев, Пламен Радев, Роза Христова, Стефан Иванов, Петър Петриков и Георги Николов. Повечето от тях са от ромската махала на Варна "Максуда", нямат образование и не могат да си кажат ЕГН-то.

"Радослав Иванов няма нищо общо с тези хора! Как е свързан с тях, като не е участник в организирана група - на граждански договор ли е", изтъква защитникът му. След като се запознават с приложените разпечатки от използваните СРС, юристите отбелязват, че в тях няма разговори, които касаят Темерута.

Реклама

Разследващите категорично завяват, че имат доказателства срещу бандата - това са показанията на петима свидетели, обясненията на двамата обвинени, снимка от срещата в автокъща, разпознавания, протоколи от претърсвания и експерти справки, които потвърждават вида на откритата дрога. "В СРС-тата се говори за 60 квадрата мазилка и няма нищо уличаващо", разкриват адвокатите. Те възроптават срещу разпитите на повечето от свидетелите, които се оказват оперативни работници. Един от тях дава показания на 25 страници, като цитира ЕГН-та и номера на разрешения за подслушвания, вайкат се юристите.

Пред съдия Емил Желев кримигероят Темерута се ожалва от здравето си. Защитниците му цитират десетки експертизи за болежките му. Първият сериозен проблем за Иванов идва след покушението срещу него през 2006 г. По това време той е сочен като приближен до Антон Милтенов-Клюна, Златомир Иванов-Баретата и Стефан Бонев-Сако. По-късно става свидетел по няколко от знаковите дела. Радослав Иванов е бил национален състезател по борба, една от олимпийските надежди. След покушението отслабва драстично.

На 29 май 2006 г. куршуми засвистяват към кримигероя на метри от столичното Шесто РПУ. Той е прострелян в главата, но оцелява. Заради огнестрелните наранявания настъпват тежки неврологични нарушения, а проектилите още стоят в черепа му, обясняват адвокатите пред съда. Десет години по-късно откриват на Темерута остър хроничен панкреатит, който го вкарва през два месеца в болница. "Въпреки медикаментите и строгата диета състоянието му продължава да се влошава", коментира адвокат Братоевска. До приключването на броя не стана ясно дали проблемите на кримигероя са умилостивили съда, за да го пусне, и каква е съдбата на останалите арестанти.

Спипан след пазар

Радослав Иванов е задържан на връщане от пазар, докато е носил покупки, казват защитниците му. Те опровергават информацията, че Темерута е натръшкан от тежковъоръжени антимафиоти в кафене. Юристите отбелязват, че клиентът им няма нито една криминална регистрация, а всички дела, по които е съден, приключват с оправдателни присъди.

Реклама
Реклама
Реклама