Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8019594 www.bgdnes.bg

Най-силният мъж в САЩ е българин

Мечтае за шкембе, пача и баница

Димитър Саватинов започва да тренира, като носи по две жени в една ръка

Най-силният мъж в САЩ е българин! Това е 39-годишният Димитър Саватинов. Нашенецът живее в САЩ и вече е спечелил два пъти титлата "Най-силен мъж на Америка". Митко е единственият българин, седнал в трона на Арнолд Шварценегер. Той държи рекорда за клек с 353,5 килограма, както и два световни рекорда по вдигане на дъмбел - точно 141 кг. Погледнато отстрани, пътят му към върха минава през лесни препятствия. Това обаче съвсем не е така. "Почнах да тренирам, като носех едно гадже ту в едната, ту в другата ръка. После почнах по две жени в една ръка. След жените дойдоха и по-тежките упражнения", смее се с днешна дата Митко.

Преди да стане най-силният мъж на Америка, Саватинов минава през цирка. После изцяло се отдава на страстта си - да вдига и тегли тежки коли.

Реклама

"Всичко това съм постигнал без забранени добавки, които могат да унищожат организма ми. Все пак животът ми е важен и не смятам, че това е начинът да успееш", сподели Димитър. Той и треньорът му Крум Тончев вече подготвят бъдещи шампиони с програмата си за тренировки и възстановяване без забранени вещества. Пуснали са я и на дискове, които всеки може да си закупи. Това, че не използвам забранени субстанции, не значи, че не ям чипс, хамбургери или храна от супера. Ям си, но знам границата - къде да спра и кога изобщо да не кусвам от вредната храна", твърди нашенецът. В момента голямата мечта на Димитър е да има свободно време и да си дойде в България за Нова година. Тук го чакат роднините му, които не е виждал от доста време. "Помня, че в Гоце Делчев, откъдето е баща ми, по коледно време много обичахме да ядем пача и шкембе, колеше се прасе и децата обожавахме прясно приготвеното месо. Освен това не съм забравил българската баница, много вкусна беше", спомня си Саватинов.

Началото за шампиона ни се случва през 2007 г. "Тогава гледах по телевизията някакво състезание на силни мъже в Ню Мексико. Стори ми се, че не правят невъзможни за мен неща. И реших да се пробвам. Участвах в състезание по силов трибой и го спечелих в моята категория. Видях, че американският рекорд да клекнеш и да се изправиш с тежест е 330 кг. След 6 месеца в Чикаго направих клек с 353,5 кг, което бе рекорд за аматьори. Днес съм първият българин с професионална карта и първи, достигал на финалите на състезанието "Най-силен мъж в света". Имам и доста други победи", скромен е Саватинов.

За приятелството си с един от нашите най-популярни топатлети Енчо Керязов Димитър обича да говори с блясък в очите: "Не го познавах. Странното е, че с него ме запозна Арнолд Шварценегер. На него Енчо Керязов му е бил от идолите, много го харесвал. И от дума на дума един път, когато Енчо бе в САЩ, се видяхме и от тогава често се чуваме или виждаме, ако имаме тази възможност", споделя Димитър.

39-годишният мъж е вече женен - за американка. Двамата са заедно повече от 10 години. "Имахме време да се опознаем доста дълго, както се казва, в трудностите се каляват връзките. Знаем се от цирка. Тя също работеше там. Нещата ни се случиха, влюбихме се. Кейт е от хората, които са неотлъчно до мен. Без нея нямаше да се справя толкова добре. Подкрепата й е огромна. Благодарен съм й", обяснява Саватинов.

Въпреки любовта на хората по света световноизвестният българин не се чувства популярен. "В нашите среди, в цирка или силовите спортове мога да кажа, че ме познават като име. Световноизвестен обаче е Роджър Федерер, Роби Уилямс, Арнолд Шварценегер. За мен да си световноизвестен означава като отидеш в някоя държава, независимо в коя - да си разпознаваем. Аз не съм такъв, но това не е проблем", смее се най-силният мъж в САЩ Димитър Саватинов.

Реклама
Реклама
Реклама