Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8046533 www.bgdnes.bg

Подземен бос върти бизнес от ареста

Бизнес, докато е под домашен арест, върти легендарният подземен бос Атанас Спасов, показа проверка на "България Днес". Към днешна дата Спасов е подсъдим за убийството на таксиметровия шофьор Борислав Петров-Бобъра, който се кани да го уличи като участник в разбит канал за контрабанда на 14.5 тона хашиш. Мощната схема според прокуратурата е създадена от партньора на Спасов Людмил Герасков. Срещу Атанас Спасов има и обвинение за ръководство на престъпна група за трафик на цигари за милиони левове.
Напук на съдебните си проблеми през лятото на миналата година Спасов успява да продаде българската фирма "ЛЮСИ - 2009 - СТ", става ясно от документите в Търговския регистър.
Самото дружество е собственост на регистрираната в Белиз офшорка "Бестсъплайс", а неин притежател е известният пловдивски ресторантьор и хотелиер Георги Ташев. Преди години заведението му взе награда за „Ресторант на годината“.
Самият Ташев от години живее в Кипър и вероятно му е трудно лично да движи делата си у нас. Как обаче Ташев избира за свой пълномощник човек като подземния бос Атанас Спасов, остава неясно. Репортер потърси за коментар чрез фейсбук ресторантьора, но до приключването на броя отговор не бе получен.
Продажбата на фирмата е извършена на 28 август 2019 г. в дома на Атанас Спасов, който по това време се намира под домашен арест. Там наред с живеещия в краен софийски квартал 25-годишен купувач Лъчезар Митов пристига и нотариус, за да завери договора. Като мотив за домашното си посещение той посочва проблема с коленете на Спасов, който не му позволява да ходи сам. В документа няма и дума за наложения домашен арест на подземния бос и делата срещу него.
Любопитно е, че по време на самата сделка управител на продадената "ЛЮСИ - 2009 - СТ" е синът на Спасов Александър.


В миналото наред с Александър Спасов колега в управлението му е и Бойко Герасков. Той от своя страна е син на дългогодишния партньор на Атанас Спасов Людмил Герасков.
Тандемът Атанас Спасов - Людмил Герасков започва да действа веднага след промените през 1989 г. През годините имената им изскачат от множество афери за контрабанда. Според антимафиоти Герасков се забърква и в международния трафик на наркотици. Твърди се, че за известно време той става представител за България на мощна наркогрупировка от Белгия, свързана със сръбския мафиот Сретен Йосич.
През 2012 г. при акция на ГДБОП в софийското село Мировяне са задържани 14.5 тона хашиш. Дрогата е вкарана у нас през пристанище Варна и трябва да пътува за Белгия. Първоначално за босове на канала от МВР обявиха Людмил Герасков и Атанас Спасов, чието име при разследването отпадна заради липса на доказателства. Такива трябваше да даде таксиметровият шофьор Борислав Петров-Бобъра, но малко преди това е гръмнат по поръчка на Спасов, според прокуратурата.

Семейни драми с НАП и парното

Атанас Спасов, който според прокуратурата върти при схемите си милиони левове, няма пари да си плати парното. От няколко години срещу името му висят необслужвани борчове за около 4 хиляди лева. След множество опити да си прибере дължимото „Топлофикация-София“ дори запорира легалните му фирми.
Проблеми има и съпругата на Спасов. През 2016 г. срещу нея започва проверка от НАП заради открити данъчни нередности. Това става причина да й бъде наложен запор върху притежаваните фирми. В същия момент атрактивната дама продължава и до днес да обикаля из София с дрехи и аксесоари на стойност десетки хиляди левове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама