Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8054772 www.bgdnes.bg

Ловците категорични: Глиганът от Перник болен от чума

Удължиха срока за групов лов на дива свиня до края на януари

Огромният глиган, който преди няколко дни се разходи по улиците на Перник, е чумав! В това са убедени ловците от региона. Поведението на стресираното животно не е нормално. То тичаше панически и всяваше ужас сред местните жители на 5 януари.
Дивото прасе слязло от местната планина Голо бърдо. То беше забелязано в шубраци до жп линията между жилищни блокове до бившата печатница. Панически част от хората се качиха върху близките гаражи, подплашени от свирепия бозайник с огромни глиги. Появи се и видео, на което глиганът гони автомобилите по шосето.
"Това прасе със сигурност е болно от африканска чума. То се държи неадекватно и поведението му е объркващо", коментира опитен ловец пред "България Днес". Според друга версия обаче нерезът е подгонен от ловна дружинка и затова се е отделил от стадото си и панически е навлязъл в града. Зевзеци се бъзикат, че глиганът е ожаднял заради безводието в язовир "Студена" и е слязъл до река Струма, за да пие вода.


В същото време стана ясно, че срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна се удължава до 31 януари 2020 година. Целта е максимално да бъде намалена популацията й във всички ловностопански райони. Мярката е за ограничаване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Отменя се и зонирането на инфектираните зони при констатирани случаи на чума. Отпада забраната за лов в територии, където са открити глигани с наличие на вируса.
Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на Българската агенция по безопасност на храните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама