Калин Тодоров, син на бившия премиер Станко Тодоров: Живков искаше Людмила да го наследи

Приятел
Автор: Кристиан Иванов

Калин Тодоров, син на бившия премиер Станко Тодоров: Живков искаше Людмила да го наследи

КГБ контролираше всичко, което става в България

Кой е той

Калин Тодоров е син на бившия премиер Станко Тодоров и това му дава уникалната възможност да бъде пряк свидетел на начина, по който се управлява България през комунизма. Пише книгата "Зад кулисите на соца", в която казва своята истина за някои от най-драматичните събития, белязали историята на страната ни. Пред "България Днес" той разказва и за това как големият политически сценарий на великите сили създава героите на родния преход.

- Г-н Тодоров, книгата ви "Зад кулисите на соца" разкрива непознати детайли от историята на България. Много се изписа и изговори 30 години след началото на прехода и мненията често са противоположни за това, което се случва на 10 ноември 1989 г. Кой всъщност сваля тогава Тодор Живков от власт?
- Една от договорките между Горбачов и Буш в Малта е била Източна Европа да премине от съветско под американско влияние. Това е предвидено да стане, като властта постепенно бъде отнета от комунистическите партии в бившите социалистически страни. Първият, задължителен етап от този процес е смяната на дотогавашните им генерални секретари. Тя беше извършена почти едновременно навсякъде. Хората, които я осъществяваха - в България това бяха Андрей Луканов, Петър Младенов и Добри Джуров - се заблуждаваха, че смяната ще бъде извършена на принципа "стани, за да седна". Те изобщо не си представяха, че това е просто началото на края както на тях, така и на цялата социалистическа система, защото Горбачов и руснаците предварително я бяха харизали.
- Каква е ролята на КГБ в цялата тази геополитическа игра?
- Съветските секретни служби внимателно контролираха процесите в България. Никак не е случаен фактът, че Горбачов си изпрати за посланик в София Виктор Шарапов, генерал от КГБ. Така че свалянето на Тодор Живков е вътрешнопартиен преврат, поръчан от Горбачов и извършен с помощта на КГБ.
- Какви са вашите лични впечатления от Живков?
- Живков беше сложна, противоречива личност. Той беше слабо образован и нискокултурен, но имаше изключителен политически инстинкт. Материалните неща - имоти и пари, изобщо не го вълнуваха, но имаше страхотен устрем, размах и воля за власт. Властта беше неговият наркотик. Живков беше суетен, тщеславен, самовлюбен. В същото време беше твърде хитър, ловък, гъвкав, притежаваше забележителна работоспособност и изумителна памет. Беше както отмъстителен и злопаметен, така и много добър кадровик, който умееше да използва както качествата, така и слабостите на хората. Беше слабо идеологически подготвен, но беше добър практик. Когато си спомняме за Живков, трябва да имаме предвид три важни неща - той обичаше България, грижа го беше как живеят хората и с какво име ще остане в историята.
- Баща ви е министър-председател в продължение на 10 години между 1971 г. и 1981 г., рекорд в българската история. Носят се легенди за привилегиите, на които се радват децата на първите хора в държавата през онези времена. Какъв беше животът на сина на премиера по време на соца?
- Разбира се, ние, семействата на партийните и държавни ръководители, живеехме по-добре от другите хора. Имахме специално снабдяване и медицинско обслужване, почивахме в по-добри курорти, не чакахме ред при закупуването на жилища и коли, можехме да ходим по-лесно в чужбина, по-бързо си намирахме работа. Иначе повечето от нас живееха живота на обикновените българи. Аз завърших кварталното училище, учих в обикновена гимназия, в наш университет, служих нормално - две години, в казармата (заедно с Вовата, сина на Тодор Живков), на работа, в БТА, постъпих, след като издържах изпит. Важно е според мен да се знае, че привилегиите и луксът, в които ние живеехме тогава, са детска игра в сравнение с това, което си позволяват политиците и олигарсите днес.
- Една от големите мистерии в годините на комунизма е смъртта на Людмила Живкова, дъщерята на Тодор Живков. Какъв човек беше тя?
- Людмила беше доста объркан човек. Тя беше тласкана от страхотна суета и амбиция, които далеч надхвърляха твърде обикновените й човешки и делови качества. Мисля, че това заблуди баща й, че с нейна помощ ще може да създаде първата социалистическа династия в Европа. "Червената принцеса", както я наричаше народът, направи доста поразии, особено що се отнася до финансовите злоупотреби и изкривяването на нормалното възприемане на света от българите. Фактът, че бащата толкова безогледно толерира дъщеря си, нанесе тежки поражения върху нравствеността на хората. В същото време Людмила Живкова има безспорни заслуги за развитието на българската култура и особено за отварянето й към света.
- Имате ли своя версия за причините, довели до нейната преждевременна смърт?
- С изключително активната си и разностранна дейност тя засегна доста интереси. Затова и в публичното пространство и досега се тиражират много версии за смъртта й: поръчана от баща й; организирана от руснаците; самоубийство; прибрана от окултните сили и други. Смятам, че истината е доста по-прозаична. Тя бе закономерен резултат както от страхотното изтощаване на организма й, чиито възможности бяха многократно надхвърлени, така и от пораженията върху психиката й, следствие от провала на делото, на което се заблуждаваше, че е посветила живота си.
- Как тази трагедия променя Тодор Живков и доколко се отразява на начина, по който управлява страната?
- Като всеки човек с абсолютна власт Живков беше твърде самотен. След смъртта на съпругата му Мара Малеева той стана още по-самотен. Мисля, че за него Людмила беше и любимо дете, с което се гордееше, и приятел, и надежда, че един ден ще продължи властта му. С ранната й кончина той с един удар загуби всичко това. Стана още по-подозрителен, саможив и затворен вътре в себе си, все по-малко вярваше на колегите си, засили тежкия идеологически контрол върху културата и обществото.
- Аварията в атомната електроцентрала в Чернобил беше укривана от хората в България, но се твърди, че хората във властта отлично са знаели за размера на трагедията. Вие как научихте за взрива в съветската АЕЦ?
- Тъй като е прекалено удобна идеологически, това е една от най-жилавите мантри на прехода. В нея няма нищо вярно. Тогава работех в БТА и доста преди баща ми научих, от скандинавски източници, за аварията. Съпругата ми беше бременна в седмия месец и може би през час се обаждах на баща ми дали да вземаме предпазни мерки. Всеки път той ме убеждаваше, че няма абсолютно нищо тревожно.
- Какво правихте вие в дните след трагедията в Чернобил?
- На 1 май бяхме на гости на държавната вила на нашите, изядохме доста марули от градината им. Не сме вземали хапчета против радиация, не са ни доставяли вода от Франция и Аржентина. Приятел съм с Венко, сина на Григор Стойчков, човека в Министерския съвет, който оглавяваше Комисията за борба с последиците от Чернобил. И в тяхното семейство не са вземани никакви специални предпазни мерки.
- След политическите промени в България през 1989 г. дойдоха златните години на мутрите и бандитските групировки. Кой даде милионите в ръцете на момчета като Васил и Георги Илиеви?
- Стана кумулативно. В началото гангстерите използваха парите, контрабандните канали, контактите и протекциите на хора от Държавна сигурност и "работеха" заедно с ченгетата. Постепенно мутрите започнаха да се еманципират, свързаха се с международните мафии - от Русия, Италия и Колумбия. Станаха по-силни от кукловодите си и престанаха да им се отчитат. Това не се харесваше на "режисьорите" и, поне според мен, е едно от обясненията за близо 150-те политически убийства на бандити.
- Доколко има истина в твърденията, че до днес конците в българската политика се дърпат от хора, свързани с бившата Държавна сигурност?
- Един приятел, бивш посланик и човек на военното разузнаване, ми разказа следната случка: В началото на XXI век попаднал в малка компания, в тесния кръг на човек, който днес притежава огромна власт: "Изпуснахте ме мене вие", му споделил с насмешка той. Затова си мисля, че няколкото пулсиращи клетки, съставени от хора на бившата Държавна сигурност, контролираха политическите процеси в страната някъде до онзи момент. След това зад кулисите на българската политика се появиха много по-мощни кукловоди, които просто ги изметоха оттам. Естествено, и до днес хора от тях упражняват някакво влияние, но то съвсем не е решаващо.
- На базата на вашия опит и експертиза бихте ли направили прогноза за това, което предстои да се случи в българската политика през 2020 г.?
- Ще станат много гафове, но правителството ще оцелее и ще завърши пълния си мандат. Както вече казах, българският политически живот се режисира от много по-могъщи сили, а сегашният управленски екип някак успява да отговори на техните очаквания. Има и още две причини, които ме карат да смятам, че предсрочни избори са малко вероятни: на хоризонта не се забелязва сериозна алтернатива на властта; икономиката върви добре въпреки усилията на правителството.

- Как според вас ще се развие кризата в Близкия изток, задава ли се нова световна война?

- Кризата в Близкия Изток временно е затихнала. Всеки получи своето. Тръмп ще прескочи импийчмънта и вероятно ще спечели втори мандат. Молите ще се настанят още по-трайно в Ирак. Третата световна война засега се отлага. За България опасността може да дойде, ако в обозримотото бъдеще нещата отново ескалират и Тръмп се реши на сухопътна операция. Тогава България ще се окаже "натовската" страна, най-близка до Иран. (Турция и молите са съюзници.) Ако това се случи, САЩ могат да използват стратегическия си коридор Солун-Баку, от който магистралите "Тракия" и "Струма", заедно с военния ферибот Бургас-Поти (Грузия), са част. Така можем да се окажем плацдарм за военните действия.

Диона го закъса с очите

Диона го закъса с очите

Сериозен проблем с очите има певицата Диона. Младата изпълнителка има възпаление. Зрителните органи на бившата брадърка са червени, а тя вижда замъглено. До този здравословен проблем се стига от некачествено залепване на изкуствени мигли. Рапърката се заканва, че ще подбира по-внимателно козметиката си и ще купува качествени неща вече

Михаела Филева иска да живее в пустинята

Михаела Филева иска да живее в пустинята

Далеч от всичко светско иска да е Михаела Филева. Певицата е пленена от пустинята в Набимия. И иска да остане там за цял живот, ако може. Къдрокосата красавица спи на палатка, нещо, което много й допада. Излегнала се под яркото небе и звездите, Филева признава, че може да откара така с години. "Влюбена съм в безкрайните хоризонти и отворените

Криско тръгна на фитнес

Криско тръгна на фитнес

На фитнес тръгна Криско. Рапърът дори си има и сериозен личен треньор - Сами от "Фермата". Здравенякът ще помага на музиканта да извая яко и мускулесто тяло. Криско е твърдо решен да качи колкото се може повече килограми. Изпълнителят е адски слаб и мяза на момченце, въпреки че вече е татко. Криско ще тренира под зоркото око на Сами няколко пъти в

С асортимент от 15 000 продукта Kaufland откри петия си хипермаркет във Варна

С асортимент от 15 000 продукта Kaufland откри петия си хипермаркет във Варна

Той е най-модерният от 60-те магазина на компанията в България Kaufland България откри петия си хипермаркет във Варна. С инвестиция от 33 милиона лева, асортимент от близо 15 000 продукта и екип от 90 човека това е най-модерният хипермаркет Kaufland в цялата страна. „Варна беше един от първите градове, в които отворихме врати преди 14 години

Мнения

  • 1. Oт любител на 10.01.2020

    Поредната проция глупости. СССР-то фалира. Харчеха 20% от БВП за оръжие, имаха изостанала икономика и живееха от износ на петрол и газ. Такива държави не са стабилни и рано или късно си отиват. Самия разпад на СССР-то е от същия характер като този в Югославия. Шовинизъм и мачкане на тн. съюзни народи доведе до разпад. На казахите едно време им викаха "Коболт" и бяха втора категория в собствената си страна. Най скапаната работа, жилища и живот бяха техни. За това се и разбонтуваха още 1986, руснаците потушиха бунтовете с побои и арести ама нещата започнаха.

  • 2. Oт йокин на 10.01.2020

    За туй,сме на това дередже.Щото си наследихте,бащите.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Богомил Бонев на съд за "проститутка"?

Богомил Бонев на съд за "проститутка"?

Бившият вътрешен министър агресивно защити Нона Йотова, скочи срещу Калина Паскалева В сериозен скандал се заплете бившият вътрешен министър Богомил Бонев. Мъжът в живота на актрисата и депутат от БСП Нона Йотова яростно я защити и се включи в интернет престрелка с журналистката Калина Паскалева. След обвинение

Бивш затворник в стола на Ревизоро

Бивш затворник в стола на Ревизоро

Бивш затворник влиза на мястото на новоизбрания министър на екологията Емил Димитров в парламента. Общинарят Деян Станчев от квотата на ВМРО сяда на банката на Ревизоро, като преди това обаче е лежал в затвора в Сърбия, научи "България Днес". През 2008 г. младият войвода търка нара във Враня, след като сръбските власти го подведоха под отговорност

Топизмамникът Емил Коен възкръсва

Топизмамникът Емил Коен възкръсва

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Емилия в Холивуд

Емилия в Холивуд

Фолкпевицата Емилия заведе голямото си семейство на емоционално пътуване до Холивуд. Заедно с любимия си Жорж, неговата дъщеря и сина си изпълнителката обиколи ембламатични места в меката на киното. Емилия не пропусна да се снима пред надписа "Холивуд" и до отпечатъците от ръцете на Мерилин Монро. От кадрите се вижда, че за разлика от България

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Гигантски гърди и сочни дупета се друснаха на футболния терен. Не става въпрос за дерби мач от родното изстрадало първенство, а за развратно еротично шоу в Студентски град в столицата. В търсене на повече клиентела заведенията в меката на нощния живот са готови на всякакви прийоми. И вероятно така се заражда идеята полуголи момичета да показват

Големият кораб с огромен товар

Големият кораб с огромен товар

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона

Златно имане открито в автобус

Златно имане открито в автобус

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266

Глиган убиец разпори ловец

Глиган убиец разпори ловец

Ужас в Родопите Ахмед от Черноочене едва оцелява след атаката на разярения звяр Разярен глиган убиец разпори и едва не прати на оня свят ловец. Ужасяващата случка се разиграва по време на лов в Родопите, разказаха очевидци. Нерезът от доста време имал славата на най-свирепия в района на Кърджалийско, преди да бъде повален

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Крисия става любимка на Путин

Крисия става любимка на Путин

Детето-чудо покорява руската сцена с Руслан Вега Най-новата сензация на руската музикална сцена е Крисия Тодорова. 15-годишната певица, която успя с таланта си да омае Слави Трифонов, си поставя нова цел, и то не каква да е. Крисия се стреми да завладее руската публика, като прави дует с любимеца на Владимир Путин Руслан Вега

Най-коментирани

Богомил Бонев на съд за "проститутка"?

Богомил Бонев на съд за "проститутка"?

Бившият вътрешен министър агресивно защити Нона Йотова, скочи срещу Калина Паскалева В сериозен скандал се заплете бившият вътрешен министър Богомил Бонев. Мъжът в живота на актрисата и депутат от БСП Нона Йотова яростно я защити и се включи в интернет престрелка с журналистката Калина Паскалева. След обвинение

Цветана Манева сама си пазарува

Цветана Манева сама си пазарува

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Росица Кирилова открила Мара Отварачката

Росица Кирилова открила Мара Отварачката

"Никога няма да забравя жеста на Роси Кирилова, с чиято помощ станах звезда. Тогава тя бе звезда, а аз - едно момиченце на осем години, което обичаше да пее песни на Лили Иванова. Росица Кирилова всъщност бе човекът, който ме откри." Това споделя с днешна дата фолкпевицата Мария. "Всеки Божи ден изнасях концерт пред приятелки на майка ми"

БГ кримитип очиства Красимир в Лондон

БГ кримитип очиства Красимир в Лондон

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Сърчаджиева пише пиеса за Ласкин

Сърчаджиева пише пиеса за Ласкин

„Искам да направя нещо много искрено и честно. Искам да изляза на сцената такава, каквато съм. Да изляза и да разкрия душата си. Искам през 2020 г. да се събера и да го направя и да разкажа моята история такава, каквато е. Искам да разкажа за любовта ни с Иван Ласкин. Може би това ще е моноспектакъл

Мариана Маринова лъсна по зърна

Мариана Маринова лъсна по зърна

Сексбомбата Мариана Маринова показа прелести. Звездата, която взе участие в последното издание на "Фермата", се пусна по зърна от плаж в Маями. Дългата ваканция на силиконката радва окото на феновете, които я следват в социалната мрежа. Всяка снимка на брюнетката показва все повече от прелестното й тяло

Бивш затворник в стола на Ревизоро

Бивш затворник в стола на Ревизоро

Бивш затворник влиза на мястото на новоизбрания министър на екологията Емил Димитров в парламента. Общинарят Деян Станчев от квотата на ВМРО сяда на банката на Ревизоро, като преди това обаче е лежал в затвора в Сърбия, научи "България Днес". През 2008 г. младият войвода търка нара във Враня, след като сръбските власти го подведоха под отговорност

1000 лв. глоба и отнета книжка за година на Ангел Джамбазки, шофирал пиян

1000 лв. глоба и отнета книжка за година на Ангел Джамбазки, шофирал пиян

Евродепутатът Ангел Джамбазки е глобен с 1000 лв., а шофьорската му книжка е отнета за една година. Това става известно от публикуван в сайта на Народното събрание отговор на въпрос от депутата Десислав Чуковлов към вътрешния министър Младен Маринов. В отговора се обяснява, че Джамбазки е бил спрян на 8 декември около 01

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Глиган убиец разпори ловец

Глиган убиец разпори ловец

Ужас в Родопите Ахмед от Черноочене едва оцелява след атаката на разярения звяр Разярен глиган убиец разпори и едва не прати на оня свят ловец. Ужасяващата случка се разиграва по време на лов в Родопите, разказаха очевидци. Нерезът от доста време имал славата на най-свирепия в района на Кърджалийско, преди да бъде повален

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

Шуменският окръжен съд произнесе присъдата по делото срещу двамата машинисти, обвинени за трагедията в Хитрино през 2016 година. Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор, а неговият помощник машинист – 10 г. Ще излежават наказанията си при първоначален общ режим, съобщава NOVA

Певицата Алиша Кийс оповести първото си турне
от 7 години

Певицата Алиша Кийс оповести първото си турне от 7 години

Ритъм енд блус и соул певицата Алиша Кийс оповести първото си голямо турне от седем години в подкрепа на предстоящия си нов албум, съобщи Контактмюзик. Седмият студиен диск на 38-годишната изпълнителка, озаглавен "Alicia", ще се появи на глобалния музикален пазар на 20 март, предава БТА. Турнето на Алиша Кийс в Европа и Северна Америка ще започне

Журналистка е най-красивата баба (Видео)

Журналистка е най-красивата баба (Видео)

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Москов опъва нервите на МВР

Москов опъва нервите на МВР

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Какви са симптомите и усложненията на грипа?

Какви са симптомите и усложненията на грипа?

Грипна епидемия вече е обявена в няколко области на страната. Критичният праг на броя на заболелите е преминат в Дупница, Сапарева баня и Монтана. В Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот прекъсват учебни занимания. На прага на епидемия са и в Пловдив. „Съвсем точна информация за това как ще се развие грипната ситуация никой не може да даде

Виолета Марковска стана ескимос

Виолета Марковска стана ескимос

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и

Голям пробив в рака

Голям пробив в рака

Британски учени по случайност откриха нов вид клетка, която убива повечето ракови образувания. Новото откритие може да е се окаже огромен пробив в опитите за откриване на универсален лек за борба с рака, пише британското издание "Телеграф". Учените от университета в Кардиф анализирали банка с кръв, като се опитвали да открият бели кръвни телца в

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Гигантски гърди и сочни дупета се друснаха на футболния терен. Не става въпрос за дерби мач от родното изстрадало първенство, а за развратно еротично шоу в Студентски град в столицата. В търсене на повече клиентела заведенията в меката на нощния живот са готови на всякакви прийоми. И вероятно така се заражда идеята полуголи момичета да показват

ЙОРДАН ДИНЕВ ПО БИЗНЕС ДЕЛА

ЙОРДАН ДИНЕВ ПО БИЗНЕС ДЕЛА

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

Цветана Манева сама си пазарува

Цветана Манева сама си пазарува

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.