Калин Тодоров, син на бившия премиер Станко Тодоров: Живков искаше Людмила да го наследи

Приятел
Автор: Кристиан Иванов

Калин Тодоров, син на бившия премиер Станко Тодоров: Живков искаше Людмила да го наследи

КГБ контролираше всичко, което става в България

Кой е той

Калин Тодоров е син на бившия премиер Станко Тодоров и това му дава уникалната възможност да бъде пряк свидетел на начина, по който се управлява България през комунизма. Пише книгата "Зад кулисите на соца", в която казва своята истина за някои от най-драматичните събития, белязали историята на страната ни. Пред "България Днес" той разказва и за това как големият политически сценарий на великите сили създава героите на родния преход.

- Г-н Тодоров, книгата ви "Зад кулисите на соца" разкрива непознати детайли от историята на България. Много се изписа и изговори 30 години след началото на прехода и мненията често са противоположни за това, което се случва на 10 ноември 1989 г. Кой всъщност сваля тогава Тодор Живков от власт?
- Една от договорките между Горбачов и Буш в Малта е била Източна Европа да премине от съветско под американско влияние. Това е предвидено да стане, като властта постепенно бъде отнета от комунистическите партии в бившите социалистически страни. Първият, задължителен етап от този процес е смяната на дотогавашните им генерални секретари. Тя беше извършена почти едновременно навсякъде. Хората, които я осъществяваха - в България това бяха Андрей Луканов, Петър Младенов и Добри Джуров - се заблуждаваха, че смяната ще бъде извършена на принципа "стани, за да седна". Те изобщо не си представяха, че това е просто началото на края както на тях, така и на цялата социалистическа система, защото Горбачов и руснаците предварително я бяха харизали.
- Каква е ролята на КГБ в цялата тази геополитическа игра?
- Съветските секретни служби внимателно контролираха процесите в България. Никак не е случаен фактът, че Горбачов си изпрати за посланик в София Виктор Шарапов, генерал от КГБ. Така че свалянето на Тодор Живков е вътрешнопартиен преврат, поръчан от Горбачов и извършен с помощта на КГБ.
- Какви са вашите лични впечатления от Живков?
- Живков беше сложна, противоречива личност. Той беше слабо образован и нискокултурен, но имаше изключителен политически инстинкт. Материалните неща - имоти и пари, изобщо не го вълнуваха, но имаше страхотен устрем, размах и воля за власт. Властта беше неговият наркотик. Живков беше суетен, тщеславен, самовлюбен. В същото време беше твърде хитър, ловък, гъвкав, притежаваше забележителна работоспособност и изумителна памет. Беше както отмъстителен и злопаметен, така и много добър кадровик, който умееше да използва както качествата, така и слабостите на хората. Беше слабо идеологически подготвен, но беше добър практик. Когато си спомняме за Живков, трябва да имаме предвид три важни неща - той обичаше България, грижа го беше как живеят хората и с какво име ще остане в историята.
- Баща ви е министър-председател в продължение на 10 години между 1971 г. и 1981 г., рекорд в българската история. Носят се легенди за привилегиите, на които се радват децата на първите хора в държавата през онези времена. Какъв беше животът на сина на премиера по време на соца?
- Разбира се, ние, семействата на партийните и държавни ръководители, живеехме по-добре от другите хора. Имахме специално снабдяване и медицинско обслужване, почивахме в по-добри курорти, не чакахме ред при закупуването на жилища и коли, можехме да ходим по-лесно в чужбина, по-бързо си намирахме работа. Иначе повечето от нас живееха живота на обикновените българи. Аз завърших кварталното училище, учих в обикновена гимназия, в наш университет, служих нормално - две години, в казармата (заедно с Вовата, сина на Тодор Живков), на работа, в БТА, постъпих, след като издържах изпит. Важно е според мен да се знае, че привилегиите и луксът, в които ние живеехме тогава, са детска игра в сравнение с това, което си позволяват политиците и олигарсите днес.
- Една от големите мистерии в годините на комунизма е смъртта на Людмила Живкова, дъщерята на Тодор Живков. Какъв човек беше тя?
- Людмила беше доста объркан човек. Тя беше тласкана от страхотна суета и амбиция, които далеч надхвърляха твърде обикновените й човешки и делови качества. Мисля, че това заблуди баща й, че с нейна помощ ще може да създаде първата социалистическа династия в Европа. "Червената принцеса", както я наричаше народът, направи доста поразии, особено що се отнася до финансовите злоупотреби и изкривяването на нормалното възприемане на света от българите. Фактът, че бащата толкова безогледно толерира дъщеря си, нанесе тежки поражения върху нравствеността на хората. В същото време Людмила Живкова има безспорни заслуги за развитието на българската култура и особено за отварянето й към света.
- Имате ли своя версия за причините, довели до нейната преждевременна смърт?
- С изключително активната си и разностранна дейност тя засегна доста интереси. Затова и в публичното пространство и досега се тиражират много версии за смъртта й: поръчана от баща й; организирана от руснаците; самоубийство; прибрана от окултните сили и други. Смятам, че истината е доста по-прозаична. Тя бе закономерен резултат както от страхотното изтощаване на организма й, чиито възможности бяха многократно надхвърлени, така и от пораженията върху психиката й, следствие от провала на делото, на което се заблуждаваше, че е посветила живота си.
- Как тази трагедия променя Тодор Живков и доколко се отразява на начина, по който управлява страната?
- Като всеки човек с абсолютна власт Живков беше твърде самотен. След смъртта на съпругата му Мара Малеева той стана още по-самотен. Мисля, че за него Людмила беше и любимо дете, с което се гордееше, и приятел, и надежда, че един ден ще продължи властта му. С ранната й кончина той с един удар загуби всичко това. Стана още по-подозрителен, саможив и затворен вътре в себе си, все по-малко вярваше на колегите си, засили тежкия идеологически контрол върху културата и обществото.
- Аварията в атомната електроцентрала в Чернобил беше укривана от хората в България, но се твърди, че хората във властта отлично са знаели за размера на трагедията. Вие как научихте за взрива в съветската АЕЦ?
- Тъй като е прекалено удобна идеологически, това е една от най-жилавите мантри на прехода. В нея няма нищо вярно. Тогава работех в БТА и доста преди баща ми научих, от скандинавски източници, за аварията. Съпругата ми беше бременна в седмия месец и може би през час се обаждах на баща ми дали да вземаме предпазни мерки. Всеки път той ме убеждаваше, че няма абсолютно нищо тревожно.
- Какво правихте вие в дните след трагедията в Чернобил?
- На 1 май бяхме на гости на държавната вила на нашите, изядохме доста марули от градината им. Не сме вземали хапчета против радиация, не са ни доставяли вода от Франция и Аржентина. Приятел съм с Венко, сина на Григор Стойчков, човека в Министерския съвет, който оглавяваше Комисията за борба с последиците от Чернобил. И в тяхното семейство не са вземани никакви специални предпазни мерки.
- След политическите промени в България през 1989 г. дойдоха златните години на мутрите и бандитските групировки. Кой даде милионите в ръцете на момчета като Васил и Георги Илиеви?
- Стана кумулативно. В началото гангстерите използваха парите, контрабандните канали, контактите и протекциите на хора от Държавна сигурност и "работеха" заедно с ченгетата. Постепенно мутрите започнаха да се еманципират, свързаха се с международните мафии - от Русия, Италия и Колумбия. Станаха по-силни от кукловодите си и престанаха да им се отчитат. Това не се харесваше на "режисьорите" и, поне според мен, е едно от обясненията за близо 150-те политически убийства на бандити.
- Доколко има истина в твърденията, че до днес конците в българската политика се дърпат от хора, свързани с бившата Държавна сигурност?
- Един приятел, бивш посланик и човек на военното разузнаване, ми разказа следната случка: В началото на XXI век попаднал в малка компания, в тесния кръг на човек, който днес притежава огромна власт: "Изпуснахте ме мене вие", му споделил с насмешка той. Затова си мисля, че няколкото пулсиращи клетки, съставени от хора на бившата Държавна сигурност, контролираха политическите процеси в страната някъде до онзи момент. След това зад кулисите на българската политика се появиха много по-мощни кукловоди, които просто ги изметоха оттам. Естествено, и до днес хора от тях упражняват някакво влияние, но то съвсем не е решаващо.
- На базата на вашия опит и експертиза бихте ли направили прогноза за това, което предстои да се случи в българската политика през 2020 г.?
- Ще станат много гафове, но правителството ще оцелее и ще завърши пълния си мандат. Както вече казах, българският политически живот се режисира от много по-могъщи сили, а сегашният управленски екип някак успява да отговори на техните очаквания. Има и още две причини, които ме карат да смятам, че предсрочни избори са малко вероятни: на хоризонта не се забелязва сериозна алтернатива на властта; икономиката върви добре въпреки усилията на правителството.

- Как според вас ще се развие кризата в Близкия изток, задава ли се нова световна война?

- Кризата в Близкия Изток временно е затихнала. Всеки получи своето. Тръмп ще прескочи импийчмънта и вероятно ще спечели втори мандат. Молите ще се настанят още по-трайно в Ирак. Третата световна война засега се отлага. За България опасността може да дойде, ако в обозримотото бъдеще нещата отново ескалират и Тръмп се реши на сухопътна операция. Тогава България ще се окаже "натовската" страна, най-близка до Иран. (Турция и молите са съюзници.) Ако това се случи, САЩ могат да използват стратегическия си коридор Солун-Баку, от който магистралите "Тракия" и "Струма", заедно с военния ферибот Бургас-Поти (Грузия), са част. Така можем да се окажем плацдарм за военните действия.

Пет неща, които трябва да се знаят за базиликата "Света София" в Истанбул

Пет неща, които трябва да се знаят за базиликата "Света София" в Истанбул

Най-висшият съд на Турция предстои тези дни да обяви решението си за статута на бившата (християнска) базилика "Света София" - един от символите на Истанбул, която бе превърната в джамия през XV век, а после в музей през 30-те години на XX век. Ето пет неща, които трябва да се знаят за този паметник

Д-р Стоицова: Краят на пандемията не се вижда

Д-р Стоицова: Краят на пандемията не се вижда

Растящият брой на заразени с COVID-19 се дължи на по-голямата динамика на контактите - повече срещи, повече движение. Не е добре да живеем в паника, но не е добре и да подценяваме ситуацията. За съжаление не се вижда края на пандемията в световен мащаб. Това коментира пред БНТ д-р Савина Стоицова - епидемиолог в Националния център по заразни и

Борисов обвини Радев, левите и десните в сценарий срещу еврото

Борисов обвини Радев, левите и десните в сценарий срещу еврото

Протестите от четвъртък вечерта в София са част от сценарий срещу приемането на България в чакалнята на еврозоната. Това послание отправи премиерът Бойко Борисов в изявление пред медиите, което той определи като размишления на глас и опит да конкурира моноспектаклите на Камен Донев. Сценарият за злепоставяне на управлението

Бургазлията, който ще пори водата 12 часа: Плувам по-бързо от риба!

Бургазлията, който ще пори водата 12 часа: Плувам по-бързо от риба!

Ще ми подават храна и вода със специална пръчка, за да не спирам, обяснява Цанко Цанков "Плувам по-бързо от много риби. Тренирам по 4 часа на ден и съм усъвършенствал стила "бруст", с който ще атакувам световния рекорд по скоростно плуване в басейн". Това сподели пред "България Днес" Цанко Цанков. Бургазлията бе първият човек в историята

Най-четени

Финалист от "Гласът на България" ЗАБИ секси брюнетка

Финалист от "Гласът на България" ЗАБИ секси брюнетка

Пламен Бонев показа гаджето на наградите "Стоян Камбарев" Ултрасексапилна мадама е гадже на финалиста от "Гласът на България" Пламен Бонев, видя "България Днес". Талантливият изпълнител показа за пръв път половинката си на наградите "Стоян Камбарев". Мадамата събра погледите на всички гости. Жената до Бонев заложи на дълга рокля

Гей гавра с фолклора

Гей гавра с фолклора

Рисуват мъже в народна носия и токчета Етнолози: Гнусна подигравка с ценностите и светините ни!   Гей гавра с фолклора! Около това мнение се обединиха фолклористи, етнолози и патриоти, визирайки виртуалната изложба "Queer as Folklore" - заигравка с името на гей сериала "Queer as Folk". Тя е дело на илюстратора Кристиян Чалъков

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Грахич пристана на Пайнера

Грахич пристана на Пайнера

Пуска първа песен този месец, пак показва татуировките  Музикалното лутане на Цветелина Грахич приключи! Бившата вокалистка на Слави Трифонов пристана на Митко Пайнера и ще гради кариера в чалга империята. Официалното представяне на Грахич като една от армията от фолкпевици ще бъде по-късно този месец, но "България Днес" научи ексклузивно

Студентка медик се гаври с болна

Студентка медик се гаври с болна

Ще пипам потни ци.и, пише бъдещата лекарка в социалните мрежи Подигравката нарушава морални и човешки права, казва ректорът проф. Виктор Златков Надя Панкова Гнусна гавра с болна пациентка си позволи бъдещ лекар, студент в Медицинския университет в столицата. Валерия Стоянова, която от три години се поти над изпитите по медицина в най-елитното

Актьор хапва милинка

Актьор хапва милинка

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

Българи разкриват тайни на Ким Ир Сен (видео и снимки)

Българи разкриват тайни на Ким Ир Сен (видео и снимки)

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Арест за марихуана осуетява делото срещу Очите

Арест за марихуана осуетява делото срещу Очите

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Синът на Серданова я задмина

Синът на Серданова я задмина

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

Най-коментирани

Пет неща, които трябва да се знаят за базиликата "Света София" в Истанбул

Пет неща, които трябва да се знаят за базиликата "Света София" в Истанбул

Най-висшият съд на Турция предстои тези дни да обяви решението си за статута на бившата (християнска) базилика "Света София" - един от символите на Истанбул, която бе превърната в джамия през XV век, а после в музей през 30-те години на XX век. Ето пет неща, които трябва да се знаят за този паметник

Д-р Стоицова: Краят на пандемията не се вижда

Д-р Стоицова: Краят на пандемията не се вижда

Растящият брой на заразени с COVID-19 се дължи на по-голямата динамика на контактите - повече срещи, повече движение. Не е добре да живеем в паника, но не е добре и да подценяваме ситуацията. За съжаление не се вижда края на пандемията в световен мащаб. Това коментира пред БНТ д-р Савина Стоицова - епидемиолог в Националния център по заразни и

Борисов обвини Радев, левите и десните в сценарий срещу еврото

Борисов обвини Радев, левите и десните в сценарий срещу еврото

Протестите от четвъртък вечерта в София са част от сценарий срещу приемането на България в чакалнята на еврозоната. Това послание отправи премиерът Бойко Борисов в изявление пред медиите, което той определи като размишления на глас и опит да конкурира моноспектаклите на Камен Донев. Сценарият за злепоставяне на управлението

Новото фолкоткритие Джия: Неприличните предложения отказвам културно

Новото фолкоткритие Джия: Неприличните предложения отказвам културно

"Като кажеш категорично на един мъж, че няма да стане, и той те оставя на мира" КОЯ Е ТЯ Джия е най-новото попълнение в попфолка. Истинското й име е Гергана Анчева и е родена на 29.11.1993 г. в Пазарджик. Занимава се с музика от 13-годишна. За себе си казва, че най-важното е да бъде заобиколена от любими, чисти хора

Бургазлията, който ще пори водата 12 часа: Плувам по-бързо от риба!

Бургазлията, който ще пори водата 12 часа: Плувам по-бързо от риба!

Ще ми подават храна и вода със специална пръчка, за да не спирам, обяснява Цанко Цанков "Плувам по-бързо от много риби. Тренирам по 4 часа на ден и съм усъвършенствал стила "бруст", с който ще атакувам световния рекорд по скоростно плуване в басейн". Това сподели пред "България Днес" Цанко Цанков. Бургазлията бе първият човек в историята

Яко криминале

Яко криминале

След изумителния успех на дебютния си роман "Сушата" австралийската писателка Джейн Харпър продължава да радва почитателите на криминалните романи и трилъри. С новата си книга "В дивата пустош" (изд. "Хермес") Харпър ни пренася в полетата на Австралия, които стават сцена на разтърсващо престъпление, а детектив Арън Фолк отново е в центъра на

Великият български щангист Антонио Кръстев загина при катастрофа в Минесота

Великият български щангист Антонио Кръстев загина при катастрофа в Минесота

Почина един от най-великите български щангисти - Антонио Кръстев. Той е издъхнал на 58-годишна възраст при автомобилна катастрофа тази нощ в Минесота. Това е съобщила неговата бивша съпруга Цвета Лазарова за сайта на Българската федерация по вдигане на тежести. Антонио Кръстев е двукратен световен (Сьодертале 1985 и София 1986) и двукратен

330 са новите случаи на коронавирус в България

330 са новите случаи на коронавирус в България

Рекорд и в София - 140 330 са новите случаи на коронавирус в България при 3 686 теста. Или 90 случая повече от вчера. Трима души са починали за денонощието. Тестовете са с около хиляда по-малко от вчера. Това показват данните на Единния информационен портал, който е официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на

Фризьор подстригва върху мотор

Фризьор подстригва върху мотор

Професионализъм на висока скорост  Тодор оформя прическа, докато возилото е на една гума Фризьор прави прическа, докато се вози на мотор! Още по-впечатляващото е, че това се случва, докато возилото се движи по пуст път на една гума. Видеото с нетрадиционното изпълнение на професионализъм на висока скорост се превърна в хит в социалните мрежи и

"Левски Лукойл" селектират

"Левски Лукойл" селектират

Водещият баскетболен тим "Левски Лукойл" ще завърши селекцията за новия сезон до края на месеца. Това обяви президентът на "сините" Тодор Стойков. Легендарният национал сглобява тима заедно с треньора Константин Папазов, който е заразен от коронавирус. "Не съм го виждал на живо от месец, но комуникираме с Тити по телефона - призна за "България

СЪРЦЕ ЗАД УХОТО НА КАТРИН ТАСЕВА

СЪРЦЕ ЗАД УХОТО НА КАТРИН ТАСЕВА

Татуировка на малко сърце зад дясното ухо символизира любовта при Катрин Тасева, видя зоркото око на "България Днес". Рисунката върху кожата май не помага в последно време на грацията ни в художествената гимнастика. Наскоро тя обяви, че е развалила годежа си с бореца Николай Щерев, след като двамата бяха сгодени и трябваше да се врекат във вечна

Д-р Стоицова: Краят на пандемията не се вижда

Д-р Стоицова: Краят на пандемията не се вижда

Растящият брой на заразени с COVID-19 се дължи на по-голямата динамика на контактите - повече срещи, повече движение. Не е добре да живеем в паника, но не е добре и да подценяваме ситуацията. За съжаление не се вижда края на пандемията в световен мащаб. Това коментира пред БНТ д-р Савина Стоицова - епидемиолог в Националния център по заразни и

Борисов обвини Радев, левите и десните в сценарий срещу еврото

Борисов обвини Радев, левите и десните в сценарий срещу еврото

Протестите от четвъртък вечерта в София са част от сценарий срещу приемането на България в чакалнята на еврозоната. Това послание отправи премиерът Бойко Борисов в изявление пред медиите, което той определи като размишления на глас и опит да конкурира моноспектаклите на Камен Донев. Сценарият за злепоставяне на управлението

Новото фолкоткритие Джия: Неприличните предложения отказвам културно

Новото фолкоткритие Джия: Неприличните предложения отказвам културно

"Като кажеш категорично на един мъж, че няма да стане, и той те оставя на мира" КОЯ Е ТЯ Джия е най-новото попълнение в попфолка. Истинското й име е Гергана Анчева и е родена на 29.11.1993 г. в Пазарджик. Занимава се с музика от 13-годишна. За себе си казва, че най-важното е да бъде заобиколена от любими, чисти хора

Великият български щангист Антонио Кръстев загина при катастрофа в Минесота

Великият български щангист Антонио Кръстев загина при катастрофа в Минесота

Почина един от най-великите български щангисти - Антонио Кръстев. Той е издъхнал на 58-годишна възраст при автомобилна катастрофа тази нощ в Минесота. Това е съобщила неговата бивша съпруга Цвета Лазарова за сайта на Българската федерация по вдигане на тежести. Антонио Кръстев е двукратен световен (Сьодертале 1985 и София 1986) и двукратен

330 са новите случаи на коронавирус в България

330 са новите случаи на коронавирус в България

Рекорд и в София - 140 330 са новите случаи на коронавирус в България при 3 686 теста. Или 90 случая повече от вчера. Трима души са починали за денонощието. Тестовете са с около хиляда по-малко от вчера. Това показват данните на Единния информационен портал, който е официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на

Шпионски скандал вкара прокурори в президентството

Шпионски скандал вкара прокурори в президентството

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Ананиев: Забраняват се груповите събирания с над 30 души

Ананиев: Забраняват се груповите събирания с над 30 души

Знаете, че за няколко седмици отпаднаха доста мерки. Целта беше да върнем българските граждани към нормалния живот, да свикнем с живота с коронавируса при условие на спазване на мерките, заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг за епидемичната обстановка. За съжаление броят на заразените се увеличава

Емил Каменов пак пази гърбове

Емил Каменов пак пази гърбове

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Гешев: Претърсват се два кабинета, свързани със съветник и със секретар на президента (Видео)

Гешев: Претърсват се два кабинета, свързани със съветник и със секретар на президента (Видео)

Два кабинета в президентството, свързани със съветник и със секретар на президента се претърсват в момента. Това обяви главният прокурор Иван Гешев в Габрово. "Действията са по две отделни досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати – касае престъпно сдружение за търговия с