Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8063318 www.bgdnes.bg

Дизайнерката Яна държи хотела на Брендо

Соченият за кум на Банев воден експерт Жоро Палачинката лъсва като акционер

Дизайнерка, свързана със семейството на Евелин Банев-Брендо, лъсва като официален собственик на столичния хотел "Рила", за чийто собственик в сянка се спряга издирваният от Интерпол наркобос, показа проверка на "България Днес". Според документите чаровната Яна Хадам държи 85 процента от акциите. Останалите 15 са на бизнесмена Георги Велев-Палачинката. В множество публикации Велев е сочен за кум на Брендо. Евелин Банев от своя страна е обявен за кръстник на едно от децата на Палачинката.

Реклама


Обявяването на Яна Хадам като основен акционер на практика слага край на мистерията около собствеността на култовия столичен хотел. Десететажната сграда е вдигната през 1962 г. и до падането на Тодор Живков е представителен хотел на ЦК на БКП. След промените сградата запада заради липса на сериозна поддръжка и сменя няколко собственици.

През ноември 2017 г. срещу 10 млн. евро емблематичният хотел е купен от фирма "Рила Център", зад която според медийни разследвания стои именно Брендо, макар издирваният от Интерпол беглец да не е формален акционер. Официално "Рила Център" е собственост на "Пропърти груп България". Дружеството е основано от израелски граждани, но впоследствие те са сменени с нови акционери, чиито имена дълго време остават тайна. Завесата започва да се повдига едва след сделката за хотел "Рила". Тогава в документите в Търговския регистър се посочва, че 15 процента от акциите се държат от младата Яна Хадам, кой стои зад останалите 85, обаче не е посочено заради вратичка в закона. Веднага след това Хадам става и управител на фирмата собственик, заменяйки бизнесмена Деян Лазаров, който управлява и голяма част от създадените от Евелин Банев родни фирми.
Самата Яна до покупката на соцхотела няма собствен бизнес. Според запознати младата дама работи като дизайнер в модната къща на съпругата на Брендо - Моника Добринова, помагайки и за изготвяне на колекциите. Добринова и Яна Хадам участват заедно и в рекламната кампания на колекцията есен-зима 2015-2016. В опит да популяризира дрехите си съпругата на Брендо наема елитното лондонско студио "Хокстън", където често се правят фотосесии за водещи световни модни списания. Малко след това Добринова прехвърля модната си фирма на дизайнерката Яна, чието име се появява и в други фирми, свързани с фамилията Баневи.


За да се стигне до лятото на миналата година, когато Яна Хадам изведнъж е обявена за собственик на мистериозните 85 процента от акциите в хотел "Рила". Останалите дялове се озовават в ръцете на бизнесмена Георги Велев-Палачинката.

Велев помага за водния цикъл

Малко след сделката за хотел "Рила" близката до Брендо фирма собственик стартира мащабен воден проект. Покрай ремонта на самата сграда се предвижда и реконструкцията на системата за отопление. Целта е да се замени топлофикацията с води от бликащите под земята горещи минерални извори. От документацията, подадена в Столична община, става ясно, че е нужно пробиването на два сондажа с дълбочина над 70 метра. Добитата от тях минерална вода чрез специална помпена инсталация ще захранва радиаторите в хотел "Рила". Като бонус част от водата ще се ползва и за почистване на тоалетните, пише в инвестиционното намерение.
Според запознати водният проект е причина за включването като акционер на кума на Брендо. Георги Велев има опит в бизнеса с вода, дълго време той е концесионер на минерален извор край Велинград.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама