Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8064755 www.bgdnes.bg

Президентът на "Славия" и член на Изпълкома Венцеслав Стефанов: Бербатов е един предател

- Г-н Стефанов, ново име се лансира в битката за президент на БФС, това на Лъчезар Танев. Бил врял и кипял във футбола, запознат с "кухнята". Удачен ли е този вариант според вас?
- Какво да му е удачно? Ще превърнем националните отбори в една менажерия, това ще стане. Ще започнат да се налагат футболисти, които са в отношения с Танев и негови приближени.
Самият Лъчо е едно добро момче, познавам го отдавна, но не е за тази работа. Той е футболен мениджър със затихващи функции. Това е. А и вижте кой го предлага.
- Името му като евентуален кандидат изнесе Емил Данчев.
- Ами да, няма нищо учудващо. Казах, че ще превърнат отбора в менажерия на собствените си интереси и фактът, че Данчев прави предложението, само доказва това. За поста президент на БФС трябва човек с контакти на високо ниво в УЕФА и ФИФА, а не човек с връзки с влиятелни мениджъри. А Данчев вече, доколкото разбирам, е започнал да реди и бъдещия Изпълком.
- Много се говори за Димитър Бербатов да оглави централата в тандем с Мартин Петров и Стилиян Петров, удачен ли е този вариант?
- Не, не е удачен, при това по няколко причини. Да, те са добри момчета, имат опит в чужбина, видели са как стават нещата. Дотук добре, но какви контакти имат те, питам аз, какъв управленски опит? Може и да стана някому досаден, но ще се върна на високото международно ниво в управлението на европейския и световния футбол. Те нямат тези познанства, да кажем дори приятелства.
Още - Бербатов е един предател. Той предаде националния отбор преди години с отказването си в момент, когато от него имаше нужда. Обидил се на Йордан Лечков, не го харесвал и айде, махам се. Така не се прави. Лечков и аз не го харесвам много-много, наричал съм го даже "папагал" и как ли не. Но човекът разбира от футбол и е в правото си да заяви мнението си. Защо Бербатов не отиде при него тогава, да седнат, да си кажат право в очите каквото мислят и да се разберат.
Лечков може да е всякакъв, но е футболен човек. Имал съм спорове с него в годините, но когато се съберем в Изпълкома, си казваме нещата и стигаме до работещо решение за доброто на футбола ни. По тези теми сме се подкрепяли взаимно не веднъж и два пъти. Когато е бил прав - прав е, и има доводи да убеди останалите колеги.
- Трябва ли за нов президент да се търси човек сред сегашните ръководители?
- Да, точно така е. И Михаил Касабов, и Емил Костадинов имат както опита, така и познанствата, а и визията за развитието.
- Колко виновен е Борислав Михайлов и резонна ли е оставката му?
- Решението за оставката си е лично на Боби, щом го е взел, ние можем само да се съобразим.
Но отвън хората не виждат колко много направи той за футбола ни. Не знаят какви познанства има във високите етажи на ръководството на европейско и световно ниво и как ги използва. Не го казвам в минало време, защото и докато е в оставка, не спира да работи. Ще ви дам два съвсем пресни примера, когато именно Михайлов спаси БФС и българския футбол. Расисткият скандал от мача с Англия е нищо работа. Боби с много разговори, дори с пътувания, за да се види лично с хора, уреди най-мекото наказание.
Но имаше друг случай, който остана далеч от общественото внимание, а беше много по-сериозен. Говорим за държавна намеса в делата на БФС и опити за кадруване в него. Това не остана встрани от полезрението на УЕФА и ФИФА. Имаше реална опасност да останем извън международния футболен живот като цяло, защото тези централи категорично не допускат подобно нещо и санкциите са жестоки. Тогава лично шефът на европейската асоциация Александър Чеферин звъня на Михайлов да търси разяснения и обясни, че санкцията виси със страшна сила над врата ни. Боби разговаря няколко пъти с него, както и с други членове на ръководството и успя да тушира нещата, размина ни се. Казано направо, Боби спаси българския футбол. Макар и да не се вижда отстрани, той продължава да работи, не е спирал.
Сам Михайлов изрази пред нас готовността си да помага и след като бъде избрано ново ръководство. Стига наследниците му да имат идея какво правят, разбира се. И да уважават това, което той е постигнал за позицията и престижа на БФС в Европа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама