Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8065114 www.bgdnes.bg

Бандити тормозят топкрадеца Бай Минчо

416 хил. долара обезщетение взема от полицията

71 обира на вили в САЩ направил Дивия планинец, живял в землянки край Сиатъл


От набезите на крадци се оплаквал вече почти 90-годишният Минчо Дончев - Бай Минчо, който е прочут и като Дивия планинец заради десетгодишното си укриване из горите в САЩ.
След депортирането му у нас топкрадецът първо се установил в Павел баня, за да лекува болежките си от дългия живот в землянки на американска земя. След известно време обаче Бай Минчо решил да се премести в старозагорското село Медово, където си купил къща. Въпреки очакванията, че ще заживее спокойно, бил подложен на непрекъснати набези на обирджии, съобщава българският вестник в САЩ BG voice. Според изданието Дончев, който подлудил с престъпните си удари собствениците на вили в района на Сиатъл, сега живеел в Медово и вече гонел 90 години. Не се оплаквал от нищо освен от притесненията, които му докарвали престъпниците.
Самият той се прочул зад океана като изпечен крадец през 80-те години на миналия век, когато започнал да обира вила след вила по поречието на река Стилагумиш, на 120 км от Сиатъл. Минчо останал неуловим за ченгетата повече от 10 години. През това време живеел като дивак в землянки и изминавал десетки километри на ден с тежка раница на гърба. Заради непрестанните му набези във вилната зона и живота в планината над Сиатъл местните му лепнали прякора Планинския човек или Дивия планинец.
Минчо бил задържан, след като по следите му тръгнал бившият рейнджър и издирвач на хора Джоел Хардин, нает от един от обраните собственици на вили. Търсачът на следи направил карта на обирите и сложил инфрачервени сензори за движение. На 1 март 1998 г. едно от устройствата се задействало, а десетина минути по-късно и други две. Бившият рейнджър се свързал с шерифа на областта, а ченгета с уреди за нощно виждане тръгнали по дирите на Дивия планинец. Полицаите засекли Минчо с препълнена с провизии раница от поредния обир, въоръжен с пръчка, три ножа и два пистолета. Българинът се съпротивлявал, но преследвачите му насъскали срещу него полицейско куче, което го повалило и ранило тежко. Така след десетгодишно издирване белезниците най-после щракнали на ръцете на Планинския човек. Той бил обвинен в неправомерно нахлуване в чужда собственост и в незаконно притежание на оръжие. Пуснали го под гаранция от 10 000 долара, след което бил изпратен на лечение в болница.
По-късно пред съда Минчо се признал за виновен и получил присъда от 9 месеца затвор. Излежал четири и бил депортиран в България.
По съвет на адвоката си Минчо завел дело за нараняванията от полицейското куче, тъй като загубил 40% от ходилото си и два пръста. Присъдено му било обезщетение от $416 000. Парите не получил накуп, а му били изпращани на части от САЩ. У нас заживял с 29 години по-млада жена, която загинала при катастрофа със скъпата си кола, подарък от Минчо.
Дончев духнал от България, за да не лежи 20 години в затвора за убийство на съсед, на когото прерязал гърлото през далечната 1968 г. Преди това изтърпял присъда от 5 г. заради опит за убийство на тъста си. Когато през 2001 г. бил депортиран в България, давността на наказанието му от 20 г. решетки била изтекла и така той се оказал свободен и богат в родината си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама