Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8065299 www.bgdnes.bg

Иран: Едва на 10 януари разбрахме, че наша ракета е свалила украинският самолет

Властите в Иран са научили едва на 10 януари, че украинският самолет е бил свален от иранската ПВО, тоест ден преди официално да го признаят. Това заяви днес пред иранската държавна телевизия говорителят на правителството в Техеран Али Рабией, съобщи ТАСС.

"Чак в петък Генералния щаб на въоръжените сили на Иран получи резултатите от разследването и тогава се състоя заседание на Върховния съвет за национална сигурност", каза той. По думите му до 10 януари никой, даже президентът Хасан Рохани, не е знаел причината за катастрофата на самолета. "Когато президентът научи това, той веднага взе решение възможно най-бързо да направи обръщение към населението", добави говорителят, цитиран от БТА.

Реклама

На 8 януари "Боинг-737" на Международните авиолинии на Украйна катастрофира няколко минути след излитането си от техеранското летище; загинаха всичките 176 човека на борда

Първоначално Иран отхвърляше като пропагандни твърденията на западни лидери, че самолетът е свален от иранската ПВО погрешка. На 11 януари Генщабът призна, че системата за ПВО погрешно е възприела гражданския самолет за американска крилата ракета.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама