Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8066739 www.bgdnes.bg

Убиец под пагон

Бивши военни и ченгета изперкват 

Петорно ликвидиране в столичен квартал стряска до ден днешен 

Трагедията във Варна взриви спокойствието в България. Като вероятен извършител на взрива, причинил смъртта на двама души, се издирва 66-годишен мъж, бивш военен и полицай, дисциплинарно уволнен от системата на МВР.
Бивши военни и ченгета у нас често изперкват. Не са едно или две убийствата през последните години, в които са замесени мъже в униформа. Едно от най-ужасяващите е от 2013 година. В пловдивския квартал "Кючук Париж" заради дългове мъж застреля жена си и двете си деца, след което погуби и себе си. Телата на Георги и Николина Тепавичарови и двете им деца - на 8 г. и 4 г., бяха намерени от техен роднина в дома им. Семейството имало кредити за над 230 хиляди лева, които не могло да изплаща, установяват разследващите. Тепавичарови потъват в дългове заради семейния си хотел в Чепеларе. Двойката не успява да покрива вноските по заемите си. Николина не е работела, а от дежурства и допълнителна работа като майстор на дограми сержантът Георги си докарвал само още неколкостотин лева. Иначе той бил военен в базата в пловдивското село Граф Игнатиево. Парите не стигали за кредита, а семейството трябвало и да живее от нещо. Заради това Георги изпада в жесток психически срив, принудил го да ликвидира жена си, децата си и себе си.
През същата година бивш служител на Министерството на отбраната стана причината за петорно убийство в столичния квартал "Гоце Делчев". Тогава от полицията обясниха, че кървавата драма е добре обмислен разстрел, а не действия на психичноболен човек. Убитите са Васил (55 г.) и Наталия (54 г.) Савови, техните синове Владимир (27 г.) и Георги (21 г.), както и бабата Здравка - майка на Наталия.
"Има натрупано напрежение, тези хора са живели с болестите на двете си деца, опитвали са се да се справят сами и вероятно се е стигнало дотам, че тези напрежения са взели връх. Особено бащата, който най-вероятно е завършил "разширеното самоубийство". Тази агресия, която виждаме, е агресия от отчаяние, от безсилие, от трудностите, които са преживели. Семейството не е живяло в този формат през всичките години. Вероятно и идването на тъщата също е внесло някакъв елемент", заявиха от Института по психология на МВР. Първоначалната версия сочеше като вероятен извършител психичноболния син Владимир, но резултатите от назначените експертизи са показали наличие на барутни частици по ръцете на бащата Васил.
Болезнена ревност или спор за пари и имоти са основните причини подивели от ярост мъже да затрият своите жени, деца и накрая да посегнат и на себе си. Според статистиката на МВР всяко трето убийство у нас е предизвикано от подозрения към половинката, колегата, съседа или приятеля. В 90% от криминалните случаи палачи са мъжете, сочат данни на полицията.
Болезнена патологична ревност е първата версия на криминалистите, разследващи кървава баня в Казанлък. През март миналата година ченгето Драгомир Кирчев убива приятелката си Галя Козарева и ликвидира себе си. Двойката е заедно от двайсетина години, имат дъщеря на 16. Събират се и се разделят няколко пъти преди фаталния ден, разкриват техни познати. За 50-годишния полицай се твърди, че бил добряк, но патологично ревнив. Той причакал Галя пред блока, в който живеела, рано сутринта. Двамата се карат за пореден път, Драгомир извадил служебния си пистолет и я гръмнал. После гърми и себе си.

През октомври 2016 година ревнива жена ликвидира приятеля си. Любовна свада между служители на Съдебна охрана, завърши с два трупа в бл. 52 на столичния кв. "Западен парк". Инцидентът става в жилището на 48-годишната Мая Ваклинова, която имала връзка с година по-малкия от нея колега Любомир Дилов. Според разследващи жената гърми по приятеля си от ревност, а после посяга на своя живот.

Реклама


Бившият военен Светослав Каменов уби 40-годишната рейнджърка Десислава Стоянова преди малко повече от година. Той отнел живота й заради нейни подигравки по адрес на армията. Преди да бъде уволнен от казармата, самият той имал чин и подготовка на рамбовец, участвал в три задгранични мисии, обучавал e редници по тактическа подготовка, затова се вбесил от думите й. Първоначално се смяташе, че убийството е заради спор за пари.


Каменов хванал Десислава за шията, усукал я наляво и надясно и я умъртвил. Жестокото убийство е извършено на 29 ноември 2018 г. в дома му в Сопот. По неофициална информация Каменов е бил освободен от казармата заради психологическа непригодност и осъжданията му. Имал е условни наказания за шофиране в нетрезво състояние, за отклонение от служба и фалшив сигнал за бомба.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама