Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8069494 www.bgdnes.bg

Погват Нено и за италианския боклук

Гешев: България не е тоалетна чиния

В най-зловещия БГ арест си прекарва работния ден действащият все още екоминистър

С обвинение за италианската афера с боклуците на Ндрангета може да се сдобие действащият все още екоминистър Нено Димов, научи "България Днес". Подозренията са, че Димов не е изпълнил съвестно задълженията си и така е позволил внос на опасни отпадъци, маскирани като нормален боклук, обясниха запознати. Подобна немарливост при работата стана причина да му бъде повдигнато обвинение и за водната криза в Перник.
Твърди се, че непряко участие в безхаберието около вноса на чужди бали с отпадъци може да има и ресорният зам.-министър, който пряко отговаря за боклуците и тяхното рециклиране.
За новото разследване срещу екоминистъра вчера се разбра от думите на главния прокурор Иван Гешев. Той уточни, че при обиска на кабинета на Нено Димов са иззети документи и в тази връзка и в случай че има доказателства за извършени престъпления, прокуратурата в негово лице няма да има притеснения да повдигне обвинения.
"България не заслужава да бъде превърната в кофа за боклук или в тоалетна чиния. Видях карта на пътя на боклука (от Италия), която проверяваме. Ние не заслужаваме това. Изпълнителната власт и съдебната власт в мое лице сме се ангажирали да разкрием, ако има престъпления, независимо кой е виновен", обяви Гешев.
Зловещи подробности за вноса на италиански боклук у нас разкри и разследващият журналист Антонио Никазо. По думите му от засечени разговори между италиански мафиоти през последните месеци става ясно, че страната ни се е превърнала в основна дестинация за внос на токсичен боклук от Сицилия.
"За обработката на токсични отпадъци, така че да не създават опасност за живота и здравето, трябват пари. Страшно много пари. Затова на този, който ги произвежда, му е много по-лесно просто да ги захвърли някъде, като плати на някого да направи това за него, обясни Никазо.
Опасните отпадъци идват у нас с кораби и подправени документи, като част от тях се изгарят, а други заравят в нелегални депа. За да стане възможно това, е нужно и покровителство от хора на високи позиции във властта, които да си затворят очите за подправените документи, обясниха разследващи.
Партньори на италианските мафиоти при вноса и заравянето са местни кримибосове, с които те от години въртят и канали за трафик на дрога. Впоследствие стотиците милиони печалби от трафика на токсични отпадъци се препират у нас чрез строителство.
Междувременно самият Нено Димов, макар и подал оставка, запазва поста си като министър поне до сряда. Тогава след изключително дълга коледна ваканция парламентът най-после се събира и може да гласува смяната му.
Така за първи път в историята на България действащ министър изпълнява задълженията си от килията. В случая с Димов той е настанен в придобилия зловеща слава следствен арест на столичния бул. "Г.М. Димитров". Заради изключително лошите условия там арестът многократно е влизал в докладите на Европейския комитет против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа.
Лошите условия не са пречка в килиите да бъдат настанени голяма част от знаковите обвиняеми. Сред "колегите" на Нено Димов зад решетките са олигархът Николай Банев, бизнесменът Ветко Арабаджиев. От техни оплаквания преди време стана ясно, че в килиите е изключително студено заради неработещо парно, пълчищата мишки и хлебарки са нещо обичайно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама