Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8069617 www.bgdnes.bg

Гълъбовъд признава за оръжия и убита мечка

Шитка калашници на агенти под прикритие

Ерол Алендаров се измъква с година условно след акцията в Казанлъшко

С година условно се измъква гълъбовъд след признания за търговия с оръжие и убийство на мечка! В последните дни на м.г. Ерол Алендаров сключва сделка със спецпрокуратурата, става ясно от определение, с което съдия Аделина Иванова одобрява споразумението, научи "България Днес".


Алендаров няма да влиза в панделата, ако не престъпи закона в следващите три години. От документите става ясно, че той е лежал на топло близо 3 месеца, а още два месеца е изкарал под домашен арест. Гълъбовъдът признава пред магистратите, че от началото на 2017 г. до март 2019 г. е бил част от престъпна група за търговия с оръжия. При акцията в Казанлък, Крън и село Енина са задържани шестима души, сред които е служител на завод "Арсенал". Разследващите откриват, че той е изнасял части и компоненти, с които могат да се сглобяват оръжия. Вербувал е свои колеги да му помагат в незаконните начинания. Спецоперацията пресича незаконния канал за износа на пушкала.

Реклама


Схемата е разкрита благодарение на агенти под прикритие. В средата на март м.г. Алендаров си уредил среща с клиент пред "Крънско ханче". Шитнал му автомат "Калашников", пищов "Макаров" и сигнален пистолет "Зораки". Седмица по-късно на същото място му продал два калашника. Клиентът се оказва служител под прикритие с идентификационен номер 4. На 31 март агентът отива с колегата си номер 3, за да получат три калашника, изработени с фабрични части на полуавтоматични пушки "AR-М14SF". Алендаров и аверите му са задържани, а агентите под прикритие дават показания като свидетели и разобличават нелегалния канал за износ на оръжия от завод "Арсенал". Експертизи установяват, че всички пушкала са годни да се ползват по предназначение. Прокуратурата обявява, че ще нищи дали бойният арсенал е попадал в ръцете на терористи, но според първоначалната информация няма такива данни.


При претърсване на жилищата на участниците в бандата криминалистите се натъкват на неочаквана находка. Те откриват кожа на одрана мечка и така разкриват, че оръжейниците са трепали мечки в Стара планина. Те са търсени от бракониери, които са си купували от незаконния арсенал. За убийството на защитеното диво гръбначно животно кафява мечка от вида Ursus arctos си признава Ерол.
Той е дългогодишен член на Клуба на отглеждащите спортни гълъби в Стара Загора и е участва в много състезания. От известно време работел в старозагорска фирма за хидравлични мотори и кормилни управления, разказват запознати. Името на Алендаров нашумява покрай бизнеса на съпругата му, която има аптека в село Енина. Преди няколко години селяни възроптават срещу новопостроената аптека, като твърдят, че е незаконна. Алендаров показва документи и обвинява съседите си.


Бивш футболист в схемата

При акцията белезници оковават ръцете на Красимир Тонев–Джуджето, сочен за легенда на казанлъшкия футбол. Той заработвал в един от заводите на оръжейната фабрика и е водел футболния отбор на завода във вътрешното фирмено първенство. Именно ексфутболистът е служителят, вербувал колеги да изнасят части, обявява след арестите зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама