Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8079980 www.bgdnes.bg

Нено Димов остава в ареста

Апелативният специализиран съд остави в ареста бившия министър на околната среда Нено Димов.

Той е обвинен в умишелна безстопанственост. Решението е окончателно. 

Съдът изтъкна, че Нено Димов не е делигирал правомощия на друг за одобряването на графиците за водоползване от язовир Студена. Една от свидетелките например Мая Дряновска, която е експерт в екоминистерството, е казала, че в началото на 2019, при изготвянето на годишния график, е имало три варианта като при много суха година прогнозният график е бил в язовира да има малко на 3 млн куб. метра вода. 

Максималният обем в язовира е 25 млн куб. метра вода. Пак тя разказала пред разследващите, че в началото на 2020 г. й се е обадил мъж, който се е представил каот изпълнителен директор на "Стомана Индъстри". Той й е казал, че Нено Димов го  е насочил да се свърши с нея, за да се отпусне за промишлени нужди вода от язовира, тъй като се очаквало, че зимните месеци януари и февруари, алтернативният източник, който ползва дружеството, може да замръзне. 

Реклама

Подаването на вода от Студена към топлофикация перник и стомана индъстрийт са спрени от ноември м.г. 

Съдът посочи още, че дежурните диспечери към ВиК Перник ежедевно са подавали информация за нивото на язовира, която е била предоставена на областната управа, шефът на ВиК, Басейновата дирекция. 

В кабинета на Нено Димов са били открити таблици за притока на вода за последните 10 години от 2010 до 2019 г. От тях, от пръв поглед се виждало, че водата намалява. Имало и доклад за състоянието, в който се споменавало, че притокът е 11 млн куб. метра. 

Съдът също така изтъкна, че са настъпили масови негативни реакции от хората в Перник, които търпят водната криза. Затова според магистратите задържането на бившия министър е основателно. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Реклама
Реклама
Реклама