Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8080666 www.bgdnes.bg

Паметници мастодонти

Богородица в Хасково влезе в "Гинес" 

2400 т желязо и 50 000 куб. м бетон за "Създатели на българската държава" в Шумен 

Величествен паметник на свети Николай ще се извиси в Бургас. Параметрите на монумента още се уточняват, но плановете са да е нещо... грандиозно.
Обектите мастодонти не са невиждани у нас. Паметникът "Създатели на българската държава", който се извисява над Шумен, е построен за 1300-ата годишнина от създаването на българската държава. Дълъг е 140 м и висок 70 м. За изграждането му е изкопана 2300 куб. м земна маса, използвано е 2400 тона арматурно желязо и е използван 50 000 куб. м бетон.
През студените есенно-зимни дни на 1979 - 1980 г. се правят 1000 сондажа за взривяване на скалните маси. При един от тях, на 31 януари 1979 г., там, където сега се извисява Симеоновата композиция, е вградена капсула със завет към идните поколения. Паметникът се състои от две групи бетонни форми, между които има малки пространства. Тук се намира най-голямата в Европа мозайка-триптих на открито, която заедно с 21 скулптури символизира идеята за създаването, развитието и възхода на българската държава в периода от VII до Х век. Пръв е изобразен хан Аспарух, следват скулптурите на ханове, царе и книжовници. На върха на мемориала е поставен гранитен лъв, тежащ 1000 тона.
Един от символите на Пловдив е Паметникът на съветската армия, по-известен като „Альоша“. Той представлява гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик в Пловдив. И от него се разкрива гледка към целия град. Прототип на статуята е руският войник Алексей Иванович Скурлатов (1922-2013). След 1989 г. са правени няколко опита за премахване на паметника, но до момента те остават безуспешни.
Подобна е и съдбата на Паметника на съветската армия в София. Първата копка на бъдещия монумент е направена на 5 юли 1952 г., а при откриването през 1954 г. присъства съветският маршал Сергей Бирюзов. Самият паметник представлява висока 37 м пресечена пирамида, върху която се извисява 8-метрова фигурна скулптурна композиция - съветски воин, български работник и майка с дете.
Голяма гордост на Хасково е извисяващата се над град Богородица. Представлява статуя от полимер-бетон и изобразява Божията майка с Младенеца. Скулптурата, висока 14 м и тежаща 80 т, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел "Религия" на Книгата на Гинес като най-високата статуя на Богородица с Младенеца. Съвсем близо до монумента се намира и 30-метровата камбанария на Хасково, която е открита през 2010 г. Тя е една от най-високите на Балканския полуостров, а от върха й се разкрива невероятна панорамна гледка към целия град.

Реклама


Сред емблематичните паметници с внушителни размери е и "Майка България" във Велико Търново. Монументът е построен със средства, събрани доброволно от населението на Търновски окръг. Първият камък е положен на 23 септември 1928 г., а готовият паметник е открит тържествено на 6 май 1935 г. Основата му представлява квадрат със страна 14,30 м, а височината му е 17 м. Посветен е на загиналите в 5 войни - Руско-турската, Сръбско-българската, Балканските (Първата и Втората) и Първата световна война.
На върха му се издига статуя, която символизира Майка България, коленичила със знаме в ръка. Скоро след 9 септември 1944 г. короната от главата на женската фигура е свалена. След 10 ноември 1989 г. се оказва, че е запазена и отново е върната на мястото й.
Безспорният символ на Русе е Паметникът на свободата, проектиран от известния италиански скулптор Арнолдо Цоки (негово дело е и монументът на Цар Освободител пред Народното събрание). Издига се на височина 17.80 метра, а самата бронзова статуя на върха е 3,75 метра. В основата на паметника има статуи на два лъва - единият разкъсва с уста робски вериги, а другият брани щит и меч, символизиращи свободата. Жената с една ръка държи меч, а с другата ръка сочи на север - посоката, от която са дошли освободителните руски войски.
С впечатляващи по размерите си паметници присъстват и популярни лица от периода на Освобождението.


Мемориален комплекс "Човекът, що даде фаталния знак" се намира над родната къща на Георги Бенковски в Копривщица. Високият 11 м паметник представя Бенковски на кон, стъпил на пет камъка, със сабя в дясната ръка. Върху тях са изписани думите от одата "Бенковски" от "Епопея на забравените" на Иван Вазов "Ставайте, робове! Аз не ща ярем!". Изграждането на монумента струва 340 000 лв. На откриването му на 30 април 1976 г. присъства целият състав на Политбюро.
На 50 метра се издига Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора". Наподобява развято знаме, имитиращо Самарското знаме на опълченците. Построен е на мястото на командния пункт на опълченците. До паметника се стига по 100 стъпала.


Най-големият и внушителен паметник на Васил Левски е разположен в Ловеч. На 5-метров гранитен постамент има фигура на Апостола с височина 9 метра и тежина 10 тона. Общата височина на паметника е 14 метра. Под фигурата с месингови букви е изписано: "Васил Левски (1837 - 1873). Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя - губя само мене си".

Монументи в миналото

Парк-паметник на българо-съветската дружба е най-мащабната конструкция във Варненска област.
Първата копка е направена на 4 ноември 1974 година. В следващите седем месеца над 27 000 души са работили "доброволно". Паметникът е висок 23 метра и широк 48 метра, под него има изградено бомбоубежище и няколко помещения. За построяването са излети 10 000 тона бетон. Площадката, където е построен паметникът, е с площ 400 кв. м и е положена мозайка от речна баластра. В средата на арката бил поставен разпукан бронзов куб, от който горял "вечен огън". За поддържането на огъня на денонощие изгаряли по четири бутилки газ. Монументът е открит на 13 ноември 1978 г., но след 1989 г. е разграбен, а входът - зазидан.


В миналото остана и паметникът "1300 години България" край НДК в столицата. След дълги години на дебати той беше демонтиран не само защото бе естетически спорен, но и тъй като се рушеше и стана опасен.

Реклама
Реклама
Реклама