Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8085075 www.bgdnes.bg

Борис Дали строи старчески дом

Помещава се във фалиралата болница в Бобов дол

Старчески дом в родния Бобов дол вдига фолкпевецът Борис Дали. В напреднал стадий е ремонтът на кабинетите на фалиралата общинска болница в Бобов дол, където на втория етаж ще се помещават стаите за възрастни хора.
Изпълнителят на "Пиян" и "Пръскам хонорари" купи етажа в началото на 2018 г., а месеци по-късно спазари голяма част и от другите два - първия и третия.
Идеята на Борис е в пансиона за пенсионери да бъдат настанени 40 души, за които да се грижат 10 специалисти. "Парите са по европроект - 200 000 евро, което е 50% от финансирането. Останалите 200 000 са от мои спестявания", разказва певецът.
Месечната такса ще бъде около 600 лева на пациент в зависимост дали е настанен в самостоятелна стая с баня и тоалетна, или е в такава за повече от двама души. Идеята за дома е на съпругата на певеца Лили.
С разкриването на старческия дом в миньорската община ще се открие и нова услуга за хората в трета възраст в региона, за които няма кой да се грижи. Действащият общински хоспис, който се помещава на третия етаж от фалиралата болница, е препълнен, като списъкът с чакащи пациенти се увеличава.
Общинската болница в Бобов дол беше обявена официално в несъстоятелност през 2015 г., но реално здравното заведение не работи от 2010 г., след като тогавашното ръководство не успя да подпише договор с РЗОК за клинични пътеки. През декември 2018 г. сградата е обявена за публична продан за над 470 000 лв. При обявяването в несъстоятелност на болницата е назначен синдик, който да се разпорежда с имуществото и да извърши продажбата на сградата.

"Правя го с любов за моя роден град и с идеята той да се развива. Болницата фалира още през 2010 г. и не трябва да остава по този начин. Очаквам финансиране по европроект и тогава ще започне същинската работа", коментира пред "България Днес" фолкизпълнителят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама