Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8085544 www.bgdnes.bg

100 лв. пратила майката на зарязаните деца в Кардам

Росица духна с дарени пари за пет отровени хлапета

Бегълката се обаждала на семейството си от хасковско село

Сто лева е изпратила на децата си изчезналата от Кардам Росица Живкова, която духна с част от даренията за оцелелите й по чудо пет хлапета след отравяне с препарат за гризачи преди три месеца. Това сподели бабата на зарязаните малчугани Стоянка, която заедно с дядото Живко се грижи за тях. По думите й изпратените от Росица сто лева били от детските надбавки.
"Децата са добре, гледаме си ги с дядото, какво да правим? Две от тях прекараха шарка варицела и заради това не ходиха на училище. Болестта премина леко. В понеделник сме на контролен преглед и отново ще тръгнат на училище", сподели бабата Стоянка, която при инцидента в края на октомври 2019 г. загуби едно от внучетата си.
След отравянето с препарата за гризачи издъхна 9-годишният Стефчо, а петте му братчета и сестричета оцеляха по чудо. Две от момиченцата бяха лекувани в болница във Варна, едното бе в критично състояние с увреждане на сърцето. Другите три деца от семейството бяха приети в болницата в Добрич.
Жестоката съдба на многодетното семейство разтърси Кардам, а благодетели подеха кампания в помощ на спасените малчугани. В средата на декември изненадващо тяхната майка напусна дома си и пое в неизвестна посока. Росица отнесе със себе си дребни суми, които състрадателни хора й давали на ръка, за да й помогнат в трудния момент да изхранва спасените си от отровата деца. Тя няма достъп до дарителската сметка в банката, в която има към 2000 лв. Росица отглежда децата си с подкрепата на своите родители Стоянка и Живко, тъй като баща им е в затвора.
"Много съм благодарна на хората, които ни помогнаха, Господ здраве да им дава! Изпратиха много подаръци за децата за Коледа, подкрепиха ни в този много тежък за нас момент", казва баба Стоянка.


След изчезването на дъщеря й Росица социалните служби поеха случая. Оттам са изготвили молби до съда с искане да бъде определена постоянна мярка за закрила на децата - настаняване в семейството на бабата и дядото. Това на практика означава, че цялата отговорност за непълнолетните, която по принцип е на родителите, в случая ще бъде поета от Стоянка и Живко до навършване на пълнолетие на всяко от децата. Очаква се през февруари съдът в Генерал Тошево да се произнесе по искането на социалната служба. Отговорността на бабата и дядото за отглеждането на техните внуци може да бъде свалена, в случай че майката се появи. При такъв развой на сюжета тя трябва официално да заяви пред властите, че желае мярката за закрила да отпадне, и тогава отново съдът ще реши дали да й върне правата.
"Обажда се Росица по телефона. Чува се с децата и те си я търсят. Кое дете не иска майка си? Тя казва, че живеела в хасковско село, ама с кого е, работи ли, какво прави, не зная", обяснява Стоянка.
Бабата казва, че към момента нейната дъщеря не споделяла, че има намерение да се връща в Кардам. Когато Росица изчезна, нейният баща заяви, че ще я пречука, ако се появи в селото и се приближи до децата, след като безцеремонно ги заряза. Сега, два месеца по-късно, майката на бегълката заявява:
"В яда си мъжът ми ги наговори тези неща. Ако Росица се появи, знам ли какво ще направя. Но мога ли да не я пусна при децата й? Тя им е майка и те си я търсят", обяснява баба Стоянка.

Реклама

Нови експертизи

Нови две съдебно-медицински експертизи са възложени на специалисти във Военномедицинската академия в София по случая с откритата отрова срещу гризачи в дома на многодетното семейство в село Кардам. Това съобщи и.д. шефът на Окръжната прокуратура в Добрич Златко Тодоров.
По думите му до края на януари вещите лица трябва да дадат заключение какъв е механизмът на действие на отровата, която съдържа фосфин, и след анализ на доказателствата следствието да приключи.
Прокуратурата обяви, че смъртта на момчето и здравословните проблеми на другите пет деца са причинени от отравяне с газ фосфин, поставен в къщата на семейството.

Според изготвените досега експертизи отровният газ е предизвикал сърдечен арест на починалия 9-годишен Стефчо. Отровата е била открита зад леглото му - в процепи в стената, замазани с кал.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама