Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8088795 www.bgdnes.bg

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов

Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив, но продължава да е един от най-близките хора до "Златната топка" за 1994 г.

Реклама

"Ходих един месец в Чикаго, още докато Ицо риташе там. Той първо беше по-страстен ловец, по-трудно стана рибар. Отидохме по семейно на гости, той живееше на около 25-30 км от центъра на града, където е базата на отбора", спомни си Наско Узунов пред "България Днес".

"Тренираха само сутрин. Прибираше се от тренировка и всеки Божи ден беше за риба. Там във всеки квартал има изграден язовир за спортен риболов, с пейки, с масички, с кошчета за боклук. Хванат ли те, че си оставил нещо неизхвърлено, тежко ти и горко. Ицо има риболовен билет. Водата там - кристално чиста. Шаранът никой не го признава, само ние и поляците. Закачихме тогава 2-3 гигантски шарана, бяха сигурно на по 10 години. Като взехме да ги пържим, месото им се обръща от костите", разказа с кеф един от най-добрите ни съдии за всички времена. Узунов има цели 188 мача в "А" група. Свири на Евро 1996 година в Англия, както и на полуфинала за Купата на УЕФА между грандовете

"Барселона" и "Байерн" (М) през 1996 година. Реферът също е страстен риболовец и признава, че заради хобито си се издига в съдийството.

"Бяхме на юношески турнир на соцлагера през 1988 г.. Никой не щеше да ходи, защото не се заплащаше. А аз новобранец съдия в "А" група. Питат по-старите, те не искат и ми казват директно: "Заминаваш ти". Шеф на съдиите в ГДР беше Руди Гльокнер. Той бе и председател на съдийската комисия на УЕФА. Никой не се съобрази с това нещо. Отидохме 15 дни на турнира, спахме в едни студентски общежития. Организацията в ГДР е направена добре", започна разказа си Узунов.

"Водеха ни за риба, а аз запален рибар. Подготвили хората въдици. От закуската си направих домати с хлебче за стръв. И на един забранен язовир с шарани като ги подкарах на стената - та един след друг. На другите им дали царевица и не им кълве и само ме питаха на какво ги ловя. Напълних живарниците до вечерта. Руди Гльокнер седнал до мен на вечерята и само ми казва: "Еййй, какво ги направи ти тия шарани, изкара вечерята за всички съдии!". Тогава свирих няколко мача на турнира и накрая останахме аз и Вацлав Крондъл. Финалът бе между ГДР и Чехия и така бе поверен на мен, а Крондъл взе мача за трето място. Мачовете ни бяха много силни и тогава Гльокнер прати до българската и до чешката федерация по едно писмо. Според неговото мнение тези лица трябва да бъдат в листата на международните съдии. Така станах международен съдия, защото на Гльокнер не могат да му откажат. Иначе тук нямаше кой да ме пусне, такива имена имаше в съдийството тогава", спомня си с охота Наско Узунов. В продължение на 17 години футболният арбитър държи най-големия язовир в Пловдивския регион - до село Калояново.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама