Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8089552 www.bgdnes.bg

Пет бона, за да спре Емо да трака със зъби

Говорен апарат за баща на две деца

Прикованият на легло 24 часа без глас ще проговори отново

Около 5000 лв. са необходими за специален говорен апарат на Емил Йорданов от Полски Тръмбеш, за да може бащата на две деца да проговори отново.
Устройството възпроизвежда компютърно модулирани звуци, докато пациентът гледа към екрана. Технологията толкова е напреднала, че тази машина вече се използва в много български семейства, в които някой от членовете има същата орисия като на Емил.
"Емо трака със зъби, за да ме извика, ако съм в другата стая. Кимва с глава за "да" или "не". И посочва с очи това, което му трябва - вода, храна, телевизор. Напълно парализиран и прикован към легло е заради тежкото си заболяване. Не може да говори, защото болестта порази гласните му струни. А аз съм до него 24 часа в денонощието", споделя пред "България Днес" съпругата му Теодора Йорданова.
Оперативната счетоводителка в училището в Полски Тръмбеш е по майчинство с второто си детенце - прекрасната дъщеричка София. Тя е само на годинка, а баткото Едислав е на шест и му предстои да бъде първокласник следващата есен.
Както вестникът ни писа през декември, младото и задружно семейство претърпява неочакван и изключително тежък удар, след като коварно заболяване покосява 37-годишния Емил. У нас, в Турция и Германия мъжът е диагностициран с амиотрофична латерална склероза. Заболяване, което предвещава само поддържащо лечение, без да има възможност мъжът отново да бъде на крака. Нито да бъде пълноценен любящ съпруг и баща на две дечица.
"Единственото, което можем да направим, е да съберем средства за специална система за комуникация. Тя струва около 10 000 лв. Докато Емо гледа в монитора, системата ще разчита неговите мисли и говор чрез очите му и ще ги възпроизвежда. Наш близък със същото заболяване има такава система и семейството му е доволно", споделя Теди, докато се грижи за всекидневните нужди на своя съпруг.
По сметката досега е набрана половината сума. Много средства се изразходват за вливки, поддържащи терапии, медикаменти, неща от първа необходимост. А само още 5000 лв. трябват за говорния апарат.
Дарителските сметки на Емил Георгиев Йорданов:
УНИКРЕДИТ БАНК
IBAN: BG61UNCR70001523546253
BIC: UNCRBGSF

РАЙФАЙЗЕН БАНК
IBAN: BG02RZBB91554064805600
BIC: RZBBBGSF

PayPal: [email protected]

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама