Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8089895 www.bgdnes.bg

Легендарният боксьор Коко Тайсъна: Бих избил с кеф всички боклуци

Ставам шампион на 50 години! Жена ми не иска да се бия

Кой е той

Константин Семерджиев е истинска легенда в българския професионален бокс и един от най-атрактивните бойци у нас. Коко Тайсъна вече е на 47 години, но наскоро отново излезе на ринга срещу 30-годишния Борислав Занков - Боби Бокса по време на галавечерта на Тервел Пулев в Пловдив. Ветеранът се отказа след третия рунд заради счупено ребро и по този начин загуби мача. Пред "България Днес" Коко разкрива какви са плановете и кога смята да сложи край на славната си кариера.

- Коко, преодоля ли травмите от мача с Боби Бокса, след който имаше счупено ребро и спукано тъпанче?
- Преодолявам ги вече. До една седмица би трябвало да съм готов. Очаквах 50 дни да се възстановявам, но се оправям по-бързо и вече играх за първи път спаринг. Не ме боли, но ако ми ръгнеш една, може да стане зле.
- Защо се стигна до загубата?
- Свалих много килограми, буквално гладувах. По 16 часа на денонощие, без да ям, ми беше режимът, това е най-новата мода. Имах нов треньор в съблекалнята, с който сме израснали заедно и сме приятели от деца. Хвана ме на лаф точно преди да изляза на ринга и ми взе първата енергия. Иначе в началото на мача ги пребивам, сега бях леко изморен. Тогава Боби ми наби онзи ъперкът и ми счупи реброто. Това беше причината, но нямам оправдание. Евала на момчето.
- След мача намекна за отказване. Взе ли окончателно решение?
- Не съм намеквал за отказване, глупости. Сега повече от всичко искам да си върна победата. Защото това беше нелепа ситуация. Разчитам да има реванш срещу Боби. За него е от полза. Аз го направих популярен и сега всеки знае кой е благодарение на сблъсъка му с мен. Както стана с онзи лайнар Сашо Пацов (б.а. - негов дългогодишен съперник). Него съм го отгледал от малък и съм го учил да играе бокс, а за благодарност той казва, че е на..ал баща ми в затвора. И че цял живот е мечтаел да ме нокаутира. Превърнах се в хейтър заради това гнусно българско общество. От 15 години съм треньор на тази измет. Не попаднах на един човек, който да ме оцени. Минават години, а той не знае коя му е лява ръка и коя дясна. Аз го научавам да седи в стойка, възпитавам го и накрая, като ме види, бяга. Не ги разбирам тия гадни българи.
- Докога смяташ да се биеш, жива ли е мечтата ти за световна титла?
- Вече карам 48 години, решил съм до 50 да се бия. Преди няма и две години Джеймс Тони стана световен шампион на тази възраст. Разчитам на моя пръв мениджър Ивайло Гоцев, който сега е с Кубрат. Опитвам се го накарам да разбере, че той може да ме направи световен шампион. Мисля, че тази ще е годината, в която ще направя големия успех. Защото е Годината на Плъха, а аз случайно съм Плъх.
- Семейството не се ли опитва да те разубеди, имаш жена и две дъщери?
- Не искаха да ме пускат да се бия, с рев и клетви искаха да ме спират, но не успяха. Никой не желае да се бия повече, моите приятели също. Казват ми: Ти си легенда, направил си достатъчно. Защо трябва на тия години?
- Успя ли да изкараш добри пари от мача?
- Колко мислите, че съм изкарал от мач с този боксьор? Него никой не го знаеше. Има си тарифи, за такъв посредствен съперник няма кой да ти даде много пари. За малко беше.
- Как се справяш финансово?
- Не са нормални нещата. Пусках си обяви във фейсбук, търсих си работа. Само лъжи и измами, затова се отвращавам от българската нация. Работя по цял ден на улицата, пазя едно момче. Грижа се за него и наблюдавам постоянно това общество. Сега седя пред софийската митрополия, ако знаете какви боклуци влизат и излизат... Ако имах възможност, бих ги избил с кеф. Аз съм красиво момче и седя в красиви коли. Имаш ли представа с каква завист и злоба ме гледат? Искат да ме убият с поглед. Кажете ми, това нормално ли е? Ти ако имаш възпитани и интелигентни родители, такова ли възпитание ще ти дадат. Аз съм отгледан от най-големия тарикат в България, шофьор от едно време, комарджия. Той ме направи мъжкар и от дете знам принципите и законите на природата. Майка ми е невероятен човек, и двамата са софиянци. Аз съм дъновист. Петър Дънов казва: Подобното гради подобно. Аз имам свестни родители и те имат свестни деца. Моите собствени са на 10 и 13 години, те са най-добрите в това, което правят. Имат една торба медали от леката атлетика. На жена ми най-добрата приятелка е спринтьорката Моника Гачевска. Тя стана треньор и ми направи децата шампиони.
- Тя гледа ли мачовете ти?
- Не. Тя не иска въобще да се бия. Много силно ме обича и не иска да падне и капка кръв от тялото ми. Слаба е психически и не може изобщо да ме гледа на ринга. Жена ми е по цял ден ангажирана с децата, ходи да ги взима от училище, води ги на тренировки. Затова започнах работа. Години наред агитирам да уча деца на бокс, но не мога да живея с 1300 лева и да издържам цялото семейство. Имам момчета в залата, но са малко и не мога да се справя. На мен ми трябват по 3000 лева на месец.
- Имаш ли други варианти за работа?
- Отворен съм за нови идеи. Но заради тази злоба никой не иска да се докосне до мен. Не ме познават, а си вадят изводи от приказките на другите. Искам да науча всеки на здрав и правилен живот. Знам много, от 20 години нямам равен на ринга. Искам да съм заобиколен от красиви, добри, лъчезарни хора. Когато имах мач в Дания, всеки ми се усмихваше, радваше, поздравяваше. Тук ходиш по улицата и те гледат със злоба. Аз се кефя на преуспели хора . Уча се постоянно. Радвам се и на хора с хубави тела, защото знам колко трудно се постига. Сега имам нов фитнес треньор, ще стана като културист и ще бъда шампион на 50 години. Почти съм готов. Но ще си остана треньор цял живот, това ме кара да да се чувствам жив. Искам да видя радостта в очите на момчетата, това ме прави щастлив.
- Защо не избяга от България, по едно време стигаш до Америка, но там попадаш в затвора?
- Седях седем месеца в затвора, но не съжалявам за нищо. Всичко става с някаква цел. Научих английски. Там ме уважаваха, аз тях също. Е, имаше и някакви закачки. Но не успях да се сбия. Един искаше да се бие с мен, но аз отказах, защото беше с 10 години по-стар от мен и показах респект. Всеки знаеше, че ако вляза при него и го ударя веднъж, ще го убия. Всички много ми се изкефиха, а там имаше всякакви хора.

Реклама

Заради него убиват Жоро Илиев

През 90-те години Коко Тайсъна е сред най-близките на висаджийските босове Васил и Георги Илиев. След убийството на първия става дясна ръка на Главния. Боксьорът признава, че заради него Жоро е застрелян в Слънчев бряг. Илиев пристига на морето, за да гледа мач на Тайсъна, и ако не беше там, можеше и до днес да е жив.


"Бях охрана, а Васко винаги е бил с мен - разказва Коко. - Помагал ми е за всичко. След това брат му Жоро ме пое. Той ми беше благодетел в спортната кариера. Двамата бяха страхотни хора. Жоро го убиха заради мен. Бяхме на морето, защото на другия ден щях да се бия на мястото, където го застреляха."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама