Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8091428 www.bgdnes.bg

Подозират служители за обира на митницата в Благоевград

Задигат около половин милион лева

Бандитите с вътрешна информация къде се съхраняват конфискуваните пари и сребро

Служители имат пръст в крупния обир от склада на митницата в Благоевград! Това подозират криминалисти заради перфектно планираните действия на крадците.
Обирът на сребро и пари от сградата на митницата е станал чрез вътрешна информация. Няма откъде иначе апашите да знаят пътя, по който са минали, за да стигнат толкова бързо до плячката. Те са знаели предварително и за металните касети, в които се съхраняват конфискуваните ценности, и са си носили ъглошлайф, с който да ги разрежат, коментират ченгета. Това е първата версия, по която те започват да работят.
След наглия удар полицаите се заемат да разпитат работници от охранителната фирма, както и чиновници от митницата.
Добре планираният и организиран обир става в тъмните часове в събота призори. Сградата на митницата се намира в промишления район извън Благоевград, където през почивните дни е безлюдно. Митницата се охранява от СОТ и жива охрана от частна охранителна фирма.
Апашите прескачат оградата, след което влизат в двора на митницата. Оттам се качват по аварийната противопожарна стълба. Влизат вътре през прозорец на третия етаж, който случайно или не стои отворен. С информацията в кое помещение се съхраняват ценностите те поемат по коридора и стигат до стаята, в която са двете метални касети. Тогава вадят ъглошлайфи и разрязват касите, за да заграбят плячката.
Взимат сребърни накити и пари около половин милион в различна валута. Те са били събирани с години в касетите при конфискация. Среброто и парите се водят веществени доказателства по дела, които митницата води срещу контрабандисти. Не е изключено ударът да цели и провал на дело за трафик на ценности заради липсата на веществените доказателства, коментират запознати. Според тях редица дела могат да се препънат поради изчезването на предмета на престъплението.
За криминалистите е странно, че нощните пазачи нищо не са видели и чули, предвид рязането с машините. Освен това СОТ-ът също не се е задействал, което навежда полицията към предположението, че апашите са го заглушили.
Докато бягат, крадците разпиляват част от плячката в двора на митницата. Сребърни накити се пръскат из целия двор. За да не губят време да ги събират, злосторниците ги зарязват и си плюят на петите. Цял ден отнема на разследващите да открият и опишат разпилените ланци. Те претеглят изпуснатото имане, като кантарът показва около 2 килограма.

Реклама


Крадците са били поне двама, предполагат криминалистите. Те допускат, че близо до сградата е имало съучастник с кола, който е чакал апашите, за да им помогне да избягат. Дръзките грабители се издирват. Очаква се днес прокуратурата да каже точно каква сума е задигната, както и да обяви подробности за удара.

В аванс районният прокурор Борислав Ковачки издаде, че крадците са запушили чешмите и са отворили кранчетата, с което са наводнили цялата сграда, за да покрият следите си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама