Макси, най-малката българка: Търся голямата любов

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Макси, най-малката българка: Търся голямата любов

Макси в Центъра за малки хора / Снимки: Авторът

Учи в Италия, преди две години се връща у нас

"Мечтая за голямата любов! Принц на бял кон все още няма. Но може и с бял автомобил да бъде. Не готвя мусака, но съм готова да се науча за този, който заслужи."
С тези думи ни посреща в Центъра на малките хора в столицата винаги усмихнатата и лъчезарна Максимилиана Станчева. Макси, както всички приятели я познават, е най-малката българка. Висока е 108 см, полиглот, на 27 години, заредена с много положителна енергия и търсеща своята мечтана половинка.


"Искам да е усмихнат, целеустремен, симпатичен, разумен, с чувство за хумор и духовно силен. Да не е работохолик, за да има повече свободно време за мен", нарежда изискванията си към кандидатите Макси.
Чаровната брюнетка живее сама на квартира в столицата. Обича сама да се организира и да се справя със задълженията.
"Цял живот съм била по квартири от малка. И искам да имам свое жилище. В родното ми градче Раковски имаме къща, която стои празна, а родителите ми живеят в Италия. Аз също живеех и учех там, а на 4 април 2018 г. сбъднах една от мечтите си и се върнах в България", разказва Станчева.


Тук наема квартира и започва работа в кол-център на международна компания. Сили и кураж за родната действителност й дава Светослав Чернев - председател на организацията на малките хора.
По-късно идва и проектът "Равни шансове за малките хора", по който Макси започва работа в центъра съвсем близо до Лъвов мост. Проектът е с продължителност от две години и половина и по него Макси отговаря за телефонната връзка с малките хора в цялата страна и организирането на различни събития. Номерът, на който малки хора, техните семейства, приятели, съседи и близки могат да наберат за съдействие, помощ и подкрепа, е 0879 06 46 46.


Идването на Макси в центъра съвпада с новата сграда на организацията, предоставена от Столичната община. След основен ремонт той е превърнат в мечтания кът за малките хора. Има психолог, който всекидневно работи с тях, очаква се и рехабилитатор. Остават довършителни работи и сбъдването на най-голямата мечта на хората с нисък ръст - да имат асансьор.
За целта са нужни 100 000 лв. Събрани са вече 22 000, но има още много.
"На 4 април ще направя две години, откакто се върнах в родината от Италия. Чувствам се по на място, отколкото където и да било. Смело мога да кажа, че това е най-хубавото решение, което някога съм взимала. Не всичко е перфектно и нещата стават бавно на моменти, изисква се много търпение. Ужасява ме това в България, че много хора са апатични и просто чакат края на месеца да си получат заплатата. Но съм щастлива", споделя Макси.


След завръщането си в България, през есента, Макси сбъдва втората си голяма мечта - да се дипломира в Софийския университет. Там тя завършва магистратура "Италианска филология" и вече спокойно може да преподава чуждия език на жадните за знания ученици.
"Но не в училище, тъй като не ми се влиза в системата. В частна школа или да преподавам частни уроци - да. Преподавала съм вече частни уроци по италиански език, докато бях студентка в Италия, за да си изкарам някое евро допълнително. Там завърших бакалавърска степен "Теория на превода". Учех "Еразъм" студентите, които идваха в моето общежитие, в което живеех там, докато учех", връща лентата назад позитивната филоложка.
Трябва да получи дипломата си през април и няма търпение да облече тога и да хвърли шапката си във въздуха.
Освен заразяващия ентусиазъм тя има своя "технология" за справяне с негативните събития у нас. "Нямам телевизор вкъщи, против това съм. Обичам да чета лекции и езотерика", казва Макси.
Освен това тя рисува върху стари бурканчета и ги превръща в свещници. Заедно с четенето го прави в малкото свободно време.
"Обичам си работата, тя ме държи жива. Организираме групи, които периодично превозваме до ВМА за профилактични специализирани прегледи, което е много важно. Аз и моята колежка водим телефонната комуникация с нашите хора в цялата страна. Търсят ни за консултация за въпросите за ТЕЛК, какви права имат, за недостъпната среда, изпадането от училище и от системата, приемането от обществото. Повечето звънят да получат приятелско рамо и хубава дума, които помагат най-много", споделя Макси и призовава на посочения телефон да се обаждат близки и съседи на малките хора, защото често самите те не го правят.
А докато работи по осъществяването и на третата си мечта - голямата любов, Макси се надява да се случи и още една - връщането на родителите й от Италия. Там баща й е строител, а майка й чисти домове. Ако двете станат факт и се съберат средствата за изграждането на асансьор в Центъра за малките хора, Макси ще бъде най-щастливият човек на света. И ще трябва да се научи да готви мусака.

Гаджетата й с нормален ръст

Интересен факт е, че гаджетата на Макси досега са били все момчета с нормален ръст. Първия си сериозен приятел хваща на 16 години.
"Той беше висок почти 180 см. Случи се едно лято в Раковски. Беше слабичък и бяхме много интересни като цяло", разказва с усмивка Макси.


След нашенския юнак брюнетката се влюбва в италианец. Любовта я среща с Джулио в градчето Витербо, където нашето момиче е студентка.
"Той беше една година по-голям от мен и също с нормален ръст - около 165 см. Това изобщо не ни пречеше. Година и половина продължи връзката ни. Бяхме и двамата на общежитие и прекарвахме много време заедно. После заминах за 6 месеца по студентска програма в Армения. Нещата приключиха заради това", разказва малката Макси.
Тъкмо Джулио й помага да приеме себе си. "Дотогава нямах такава увереност. Той винаги ме държеше за ръка по улиците и ме прегръщаше, докато се разхождахме. Изобщо - италианска романтика. Бяхме супер интересни на околните", спомня си още българката.
Следва нова любов - този път с румънец.
"Той също бе с нормален ръст. Въобще всичките ми гаджета са били нормално високи. Но няма никакво значение ръстът. Любовта е много повече от височината или от това как изглеждаш", размишлява Макси.

Основни критерии при избор на детско столче за лек автомобил

Основни критерии при избор на детско столче за лек автомобил

Детското столче е сред първите покупки, която всяко семейство с малки деца трябва да направи. Предлагането им обаче е толкова голямо, че един доста голям процент от мамите и татковците споделят, че се чувстват притеснени дали ще успеят да открият точното столче за своето дете. Ако и вие изпитвате подобни безпокойства, от Kidso

Топастроложката Йорданка Игнатова: Минимална е опасността от коронавирус у нас

Топастроложката Йорданка Игнатова: Минимална е опасността от коронавирус у нас

До края на март ще има ваксина срещу смъртоносната болест "Минимална е опасността от коронавирус за българите. Не е изключено да има индивидуални случаи на заболели, особено за тези, които живеят и пътуват до страни, засегнати от болестта. Ако такива хора се върнат в България, то те веднага ще бъдат проверявани

Големият Любо Чаталов на 70 г.: Клаха, но оцелях!

Големият Любо Чаталов на 70 г.: Клаха, но оцелях!

Актьорът се уплашил от гърдите на Катя Паскалева "Човек се ражда случайно на тоя свят и всяка равносметка го прави малко по-важен, отколкото е. Равносметка може да прави само един - Твореца, както го нарича Джоко Росич. А Творецът е един - Бог. Човек трябва да е благодарен на родителите си, че го има на тоя свят

Мъж загуби 53 млн. eвро в криптовалута заради хазяина си

Мъж загуби 53 млн. eвро в криптовалута заради хазяина си

Дилър на наркотици в Ирландия, който събрал над 53 млн. евро в криптовалута загуби цялото си богатство, след като хазяинът му изхвърлил кодовете за нея. Мъжът ги държал скрити във вътрешността на въдица, която според информацията била изхвърлена по случайност, пише вестник Irish Times, предава NOVA. Местните органи на реда конфискували 12 акаунта

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Диляна Попова чисто гола!

Диляна Попова чисто гола!

Романтика по време на война  Красавицата показва прелести във филма за Буров  Диляна Попова ще си покаже всичко без свян в новия филм за Буров! Лентата, която тръгва по кината след две седмици, се казва "Останалото е пепел". И преди да продължим напред, както казва Кобрата, нека си припомним едни думи на същата Диляна отпреди няколко години:

Братя и синове - ЧЕРНИТЕ овце на звездите (ВИДЕО)

Братя и синове - ЧЕРНИТЕ овце на звездите (ВИДЕО)

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Ето я жената на Божков като млада

Ето я жената на Божков като млада

Вижте 17-годишната Елена Динева Тъстът на избягалия бизнесмен ген. Любомир Динев: Не знам защо обвиняват дъщеря ми! Ето я жената на Васил Божков като млада! "България Днес" откри непубликувани снимки на Елена Динева от буйната й младост. На кадрите тя е 17-годишна. Нейни близки от младите й години я разпознават

Измъчват с клещи,резачки, отвертки

Измъчват с клещи,резачки, отвертки

Касапин кастрира приятел под упойка за свине Кастрирани и транжирани са жертвите на изверги Двама българи измъчват с отвертки проститутки в Гърция. Една от тях е пребита с чук. Братя, които дори са непълнолетни, пък тероризирали младеж в Испания. Те ползвали клещи. Разследващите в двете държави издирват още жертви на извергите

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Ванга вещае чудеса утре

Ванга вещае чудеса утре

Ванга предрекла пред Сергей Кастарной На 22.02.2020 г. в 22:02 часа България ще получи защита от извънземен разум, казала още пророчицата "В дните 22 февруари в 22:02 часа и на 22 декември 2020 г. ще се случат чудеса. В един от тези дни ще има слънчево затъмнение, много мощно - може да стане от взрив до голямо наводнение

Сръбската попфолк звезда Теа Таирович: Още съм в шок от смъртта на Шабан!

Сръбската попфолк звезда Теа Таирович: Още съм в шок от смъртта на Шабан!

Забравен куфар спасява живота на дуетната половинка на Шаулич Още съм в шок от нелепата смърт на Шабан Шаулич! Това разкри пред "България Днес" нашумялата сръбска попфолк певица Теа Таирович. Тя е последната, която пее заедно с него на сцената, минути преди нелепия инцидент. Кралят на сръбската музика загина точно преди 1 година в автомобилна

Най-коментирани

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Футболистът Станко Йовчев проговори: Сестра ми няма нищо общо с Бойко!

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

ЦСКА-Р ГО РАЗДАВА ТУЗАР

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Божо Кравата безстрашен броди без охрана

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове

Арестуваха четирима за съблеченото момче в автобус в София

Арестуваха четирима за съблеченото момче в автобус в София

Четирима са били задържани и отведени в Първо районно управление заради нападението над 14-годишно момче в автобус в София, съобщи Би Ти Ви. Днес следобед момчето, което беше съблечено голо до кръста в столичния градски транспорт, защото е с блуза на ЦСКА, а пътници и шофьор наблюдаваха безучастно.е било привикано тук в Първо районно управление

Професорът марсианец става индианец

Професорът марсианец става индианец

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

МОРЕ ОТ НАРУШЕНИЯ ЗА НАТАЛИЯ

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Гадже подари джип на Бориса

Гадже подари джип на Бориса

За Свети Валентин  Тютюнджиева продължава  да крие мъжа си Джип от гаджето си получи Бориса Тютюнджиева. Мъжът до сексапилната моделка подари на брюнетката лъскаво и скъпарско возило за Деня на влюбените. Джипът е чисто нов и цената му е няколкостотин хиляди лева. Тузарската кола е паркирана пред дома на Бориса в навечерието на Св. Валентин

Чудо в Поморийския манастир

Чудо в Поморийския манастир

Момиче проговори и се излекува от детски паралич Невиждано чудо се случва в Поморийския манастир "Св. Георги Победоносец". Момиче проговаря, излекува детски паралич, а след години се омъжва и има четири деца. Преди повече от година Дарина Костадинова от Поморие се заговаря с продавачка на зеленчуци в морския град

Шест кинта на ден за Босия

Шест кинта на ден за Босия

Поетът бори грип с кислородна вода Пенсията ми е 186 лв., това е половината от прага на бедността, казва дисидентът "Пенсията ми е 186 лева. Тоест - наполовина от прага на бедността, който е 361 лв. Това означава, че оцелявам с 6 лв. на ден. Стигат ми. И нека се знае, че не могат да ме уплашат." Това сподели пред "България Днес" Николай

Нападнатото в автобус момче спечели сребърен медал по самбо

Нападнатото в автобус момче спечели сребърен медал по самбо

Въпреки изживения стрес, нападнатото 14-годишно момче, което беше ударено и съблечено в автобус 404 в столицата, е участвало в националното първенство по самбо и е спечелило сребърен медал. Това обяви директорът на спортното училище, в което учи детето Борис Борисов, предаде БНТ. Продължава издирването на нападателите на 14-годишното момче,

Масово мият улици в София

Масово мият улици в София

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Гласът на Скрудж - щедър за ЧРД

Гласът на Скрудж - щедър за ЧРД

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да

Нов футболист за Зоуи

Нов футболист за Зоуи

Моделката Зоуи Кристофали определено има слабост към футболистите. Преди около десет дни тя бе спипана на романтичен обяд със звездата на "Милан" Тео Ернандес. Но явно всичко между тях е било само флирт. Няма как иначе да си обясним факта, че в момента татуираната моделка почива с друг футболист. Тя се радва на компанията на Ибрахима Мбайе от

Ивайло Захариев обсъжда проекти на припек

Ивайло Захариев обсъжда проекти на припек

Със своя колежка и приятелка пие кафе на припек артистът Ивайло Захариев, видя "България днес". Според източници на вестника русата красавица се казва Русана Кателиева и е организатор и продуцент на редица родни сериали. Вероятно срещата между двамата е за работни ангажименти. За да обсъдят проектите си, те седнаха в заведение на бул

Фризьорът на Николета избяга от Милано

Фризьорът на Николета избяга от Милано

Фризьорът на родните звезди Венелин Кондаков избяга от Милано! Причината е коронавирусът, който в последните дни достигна и до Италия. Огнището на заболяването е в северните области Ломбардия и Венето. Столица на първата е именно Милано. Цяла северна Италия е поставена под карантина. Кондаков, който у нас е известен като фризьорът на Николета

DJ Мартен с опасни татуси

DJ Мартен с опасни татуси

Дисководещият Мартен Роберто се разхожда с опасни татуси. Целите му ръце и вратът му са нашарени с цветни изображения, които той и да иска не може да скрие. За цветните рисунки по тялото има основателни съмнения, че пигментите в определени бои са канцерогенни. Именно заради това Европейският съюз обмисля да ги забрани

Кубрат Пулев: Властите на САЩ не уточниха какъв е проблемът с визата

Кубрат Пулев: Властите на САЩ не уточниха какъв е проблемът с визата

Боксьорът Кубрат Пулев се включи на живо в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Кобрата разкри, че не е бил допуснат да влезе в САЩ заради проблем с визата, който и местните власти не успели да уточнят. Претендентът за световната титла в тежката категория отрече да е имало скандал и сподели, че е въпрос на време да получи нужните документи

Въпроси и отговори относно новия коронавирус (Графики)

Въпроси и отговори относно новия коронавирус (Графики)

От Министерството на здравеопазването разпространиха въпроси и отговори относно новия коронавирус от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. На сайта на Министерството на здравеопазването ТУК може да следите всичко ново за коронавируса. 1. Какво представлява новият Коронавирус 2019-nCov

Четирима са болните в хотела под карантина в Тенерифе, където има и българи

Четирима са болните в хотела под карантина в Тенерифе, където има и българи

Голям хотел на Канарските острови бе поставен под карантина вчера, след като италиански лекар на ваканция и съпругата му бяха диагностицирани с новия коронавирус, предаде Ройтерс. Рано тази сутрин стана ясно, че още двама италианци в хотела са заразени с вируса, предава БТА. Испанските власти междувременно съобщиха вчера за първите три случая на

Д-р Андрей Чобанов: Вероятно няма да избегнем случай на коронавирус в България

Д-р Андрей Чобанов: Вероятно няма да избегнем случай на коронавирус в България

Теоретично има от какво да се тревожим. Аз смятам, че няма да избегнем случай на коронавирус в България, въпрос на време е, при тези интензивни обмени на хора в Европа. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН доцент доктор Андрей Чобанов