Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8093437 www.bgdnes.bg

Обирджиите на митницата заблудени, че крадат злато

Жълтият метал преместен дни по-рано

Извършителите разбрали, че са прецакани, когато им се скъсали торбите

Обирджиите на митницата в Благоевград са жестоко прецакани! По време на удара те си мислели, че задигат злато, но разбират, че са изиграни, когато торбите с накити се късат и на земята падат дрънкулки от сив метал. Това разкриха ексклузивно разследващите пред "България Днес".
Криминалистите са сигурни, че апашите са имали вътрешна информация, но къртиците са пропуснали, че златото е преместено от касите 5 дни по-рано. Накитите, иззети от контрабанда, били сложени в непрозрачни найлонови торбички. Злосторниците взели около 20 кила, но се претоварили и оставили други 10 килограма в касата. Те веднъж пуснали торбичките от третия етаж, докъдето се покатерили по аварийната стълба. Когато трябвало за втори път да подмятат плячката през оградата, найлонът се скъсал и част от бижутата се изсипали на земята. Тогава крадците разбрали, че вместо злато са задигнали сребърни и други метали, които не са толкова ценни, и ги зарязали, за да си плюят на петите.
Извършителите не са професионалисти. Това са млади хора без рутина, действали са хамалски, категорични са ченгетата. Те стигат до това заключение, тъй като апашите си носели обикновен ъглошлайф с 230 мм диаметър вместо оксижен, с който няма да вдигат шум. "Успели са да разрежат касите, понеже са със средно ниво на сигурност. Ако бяха с високо ниво, щяха да успеят само с оксижен", коментират запознати.
От изявления на разследващи стана ясно, че в касетите са се държали ценни стоки, иззети от контрабанда на всички митнически пунктове в Югозападна България. Остава въпросът защо такива ценности не са държани в каси с най-висока сигурност.


Версията - парите и накитите да са задигнати, за да се провали дело за контрабанда, отпада от списъка за следователите. Бандитите щяха да вземат и документация, която би била важна за пред съда, смятат разследващите. Те уточниха, че откраднатите пари и сребро са иззети при случаи на контрабанда, която не е в големи размери. Затова по тях се водят само административни наказателни дела, които вече са приключили. По-важни биха били, ако са веществени доказателства по наказателни дела.
След приключването на административните преписки, някои от които от 1994 г., е трябвало митниците да платят за оценка на бижутата, за да се разбере кои от тях са сребърни, кои – посребрени, и кои - от друг материал, и тогава да се организира публичен търг. "Вероятно са преценили, че оценителната експертиза би струвала повече от сумата, която ще получат за ценностите", коментира пред вестника районният прокурор Борислав Ковачки.
По думите му от митницата липсват 230 хиляди лева в различна валута. Обирджиите се прецакали, като взели и 10 хиляди фалшиви долара, 30 хиляди марки, излезли от обращение, и гръцки драхми. Откраднатото е идентифицирано благодарение на описите в документите към съответните митници.
Засега Районната прокуратура в Благоевград разследва кражба в големи размери. Ако бандитите бъдат хванати и се окажат рецидивисти, делото ще бъде пратено на Окръжната прокуратура.


     Охраната неадекватна

Напълно неадекватно са действали охранителите на митницата, смятат ченгетата. Гардове пазели във фургони на двата пропускателни пункта към сградата, но сравнително далеч от нея. С това се обяснява, че не са чули нищо от рязането на касите с ъглошлайф посред нощ. Въпреки това те разполагали с видеонаблюдение, но очевидно са проспали дръзкия удар на крадците. Заради липсата на реакция от страна на пазачите криминалистите се усъмниха първо в служителите на охранителната фирма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама