Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8093605 www.bgdnes.bg

Меки присъди за убийци, затрили мъж за 3 лв.

Ромът Исмаил скачал върху главата на жертвата

Пуберите си купили алкохол с парите, върнали се и довършили 48-годишния Хайретин

Меки присъди чакат двама непълнолетни роми, които по зверски начин убили 48-годишния Хайретин Юмер заради 3 лв. в Асеновград. Дванайсет години е максималната присъда, която могат да получат обвинените за зверското престъпление, тъй като по време на извършване на престъплението са били под 18-годишна възраст. В случай че се признаят за виновни, законът ще бъде още по-снизходителен към тях. При такъв развой на сюжета 15-годишният Исмаил Асан и две години по-големят Митко Асенов може да се разминат с присъди от по около 4-5 години. Ако те не признаят фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, процесът ще мине по общия ред с разпит на всички свидетели и изслушване на експертизите.
Двамата ще се изправят днес пред Окръжния съд в Пловдив, който трябва да проведе първото разпоредително заседание по делото срещу двамата другари от ромската махала на Асеновград.
Спрямо 15-годишния Исмаил са повдигнати две обвинения. Първото за умишлено убийство, извършено по особено жесток начин и по хулигански подбуди. Второто е за грабеж в съучастие, станал минути преди убийството на 48-годишния мъж на 26 май 2019 г.
Привлечен за две престъпления е и 17-годишният Митко - за грабеж, станал в съучастие, и за това, че не е имал възможност, но не е попречил на Исмаил да извърши тежкото престъпление.
Според данни от разследването в нощта на бруталното престъпление и двамата непълнолетни цигани били пияни. Преди да нападнат жертвата си, Исмаил и Митко изпили четири литра бира заедно с още трима приятели. Скарали се и се сбили с тях, което много ядосало Исмаил и той явно решил да си го изкара на нищо неподозиращия минувач. В същата нощ 48-годишният Хайретин Юмер бил на гости на брат си и се връщал през парка към дома си, когато бил нападнат от непълнолетните. Първо получил юмрук в носа. Човекът паднал на земята, давейки се в собствената си кръв. Исмаил му взел чантичката, в която имал документи и телефон "Нокия", дал я на Митко Асенов. Той пък я оставил на отсрещния тротоар и взел само телефона. После престъпниците пребъркали падналия мъж и в джобовете му открили само 3 лева. Взели ги и отишли с тях да си купят алкохол. Петнайсет минути по-късно Исмаил се върнал при жертвата си, решен да я доубие. Започнал да скача с боси крака по главата на Хайретин, след което, за да е сигурен, че непознатият е мъртъв, го удушил. После Исмаил легнал в парка да се наспи, а по-големият се прибрал вкъщи, където бил и арестуван. Извършителят на убийството направил опит да заблуди полицаите, че друг е престъпникът, но криминалистите намерили улики, които го заковали. Една от тях бил ключодържателят с чип на жертвата, който бил открит у бабата на единия арестуван. Именно с този чип била отворена входната врата на блока на Хайретин, а с ключа било проникнато в жилището му.
Двамата задържани са регистрирани в детска педагогическа стая за кражби и грабежи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама