Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8097413 www.bgdnes.bg

БНС: Никой не може да спре "Луковмарш"

След разпоредената проверка от Гешев

Факелното шествие е трън в очите на пъстра скупщина от антифашистки лумпени

"Факелното шествие в памет на ген. Христо Луков е трън в очите на пъстра скупщина от НПО-та, фондации, етнически организации, партии, държавни институции, антифашистки лумпени и чужди посолства. Явно тази година прокуратурата ще е инструментът, с който горепосочените ще опитат да постигнат целта си."
Така водачът на Българския национален съюз Звездомир Андронов коментира пред "България Днес" разпоредената преди броени дни от главния прокурор Иван Гешев проверка на организаторите на "Луковмарш" от БНС.


Факелното шествие ще се проведе на 22 февруари в столицата и традиционно събира в мирна демонстрация хиляди националисти от България и Европа, а с кратко прессъобщение от държавното обвинение обявиха, че ще проверяват дейността на БНС.
"В какво ще се изразява тази проверка и от какво е конкретно продиктувана в този момент не става ясно. Засега никой от прокуратурата не се е свързал с представители на БНС по какъвто и да е повод. Но досега нищо не е спряло българските националисти да почетат паметта на един достоен български офицер, успешен държавник и кумир на националистична България", категоричен е Андронов.
По думите му "разпоредената проверка може да се разглежда и като част от масирана атака срещу Български национален съюз и въобще срещу националното движение в България, което придобива все по-голяма сила".
Паралелно с прокурорската проверка започна дело срещу Андронов в Комисията за защита от дискриминация. Поводът за процеса е гостуване на лидера на БНС в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. На въпрос на водещата Цветанка Ризова какво мисли той за циганите, евреите, турците и арменците в България Андронов заявява, че те са гости в нашата родина.


Седмица по-късно председателят на организацията на евреите в България "Шалом" Александър Оскар и още 11 други организации и фондации, сред които Български хелзинкски комитет, подават жалба в КЗД.
Делото бе отложено за 18 март, след като председателката на комисията и член на състава Ана Джумалиева си даде отвод.
"Че двете са свързани и преследват обща цел е без съмнение. Също времето, в която се случват - точно един месец преди "Луковмарш", не оставя съмнение, че става въпрос за координирано мероприятие срещу най-голямото събитие на националистите в България през годината. Независимо от всички опити за сплашване обаче ние няма да се откажем от нашето законно право да почетем паметта на ген. Луков", категоричен е Андронов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама