Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8097553 www.bgdnes.bg

Сценаристът и зам.-председател на НТД Тошко Йорданов: Слави не е идиот, но не разбира от всичко

Имаме готови кадри за министри

Кой е той

Тошко Йорданов е роден през 1970 г. в Ямбол. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София и Софийски яуниверситет със специалност "История". Сценарист е на предаването "Ку-ку", автор на първия тв мюзикъл след 1989-а. Сценарист в "Шоуто на Слави" и зам.-председател на партията на Трифонов "Няма такава държава".

- Г-н Йорданов, каква е ситуацията с "Няма такава държава"?
- Мина делото във ВКС, в което обжалвахме решението на СГС, което с доста незаконни доводи отхвърли регистрацията на партията. И съм напълно убеден в това, което казвам, защото, ако прочетете мнението на прокуратурата, там нещата са ясно посочени, че всъщност никакъв закон не сме нарушили. Съдийката е взела решението си спрямо вътрешното си усещане, както и е написала. Тя така го възприемала! Не че е нарушен законът! Това е ненормално, един съдия да си взима така решенията, превръщайки всеки закон в безсмислен.
- Не ви ли светна лампичката още през лятото, когато проф. Огнян Герджиков обяви, че с това име може да имате спънки в съда?
- С името проблеми нямаме в това дело. Има проблем с логото. Проф. Герджиков може да е много добър в определена област, но в случая се изказа като абсолютен дилетант. Защото има закон, в който пише какво може и какво не. Искам да ми посочи в кой закон и в кой член пише това, което му дава основание да говори такива глупости! Професорът сигурно и той като съдийката има вътрешно усещане, но юридически нищо не сме нарушили. И не знам каква лампичка трябва да ни светне.
- Щом познавате така щателно законите, защо сте допуснали подобен пропуск с логото?
- Няма пропуск там, спазили сме закона и в това отношение. Движили сме се изцяло по буквата на закона. Не сме нарушили изискванията за национален флаг по закон в логото на партия, нито цветовете ни са водоравни, нито са с еднаква дължина. Да не говорим, че има сума партии, които са направили абсолютно същото, а при тях не е регистрирано нарушение. Другите политически сили не са нарушили закона, това, че нас ни порязаха за такова нещо, това означава, че тук има политическа поръчка, няма друго обяснение. И това на фона на ярките примери на толкова други политически сили, използващи същите лога, без да са нарушили закона. И ние не сме, законите трябва да се спазват! Безумно е това, безумно е.
- Лидерът ви Слави Трифонов обяви, че ако съдът продължи и на следващи инстанции да спъва казуса ви, ще смените името на партията. Имате ли наистина план Б?
- Разбира се, че имаме план Б, защото не сме глупаци. В цялата ситуация важни са идеите и целите, които искаме да постигнем. Нашите цели не се променят, едни и същи са, ако ВКС наруши закона, сменяме и името, и логото. Няма никакво значение. Важни са целите на цялото движение.


- Как гледате на факта, че намалените субсидии още няколко месеца след това отново се очаква да се увеличат, има такива внесени предложения?
- Това показва колко ние сме прави и колко политическата класа е откъсната от реалния живот. Над 2,5 милиона българи поискаха 1 лев субсидия, а отсреща, 240 депутати и няколко хиляди клиентелисти, закачени по партиите, плюят по хората, които са ги изпратили там. В България депутатите масово са глупави и недостойни хора, защото самата дума народен представител значи, че върху теб народът е делегирал да изпълниш волята му. Вътре има 240 човека, които не заслужават да се наричат така!
- Много малко хора знаят какво се случва с алтернативата, която вие смятате, че сте. Освен ако Слави Трифонов не напише статус във фейсбук...
- Да, така е. Вижте, юридически в момента няма партия. В момента, в който бъдем регистрирани както трябва, ще задвижим организациите по места, структурите, ще си имаме местни координатори, имаме си устав, там ясно пише как организационно ще действаме. Но всичко това ще се случи реално, когато юридически имаме субект. Другото е група ентусиасти с общи идеи, които се опитват да регистрират движение, и то от зор, защото явно няма друг начин. Опитахме с референдуми, с дела, видяхте как се държи парламентът. И изходът е следният - или теглим една майна на всичко и се отказваме, или както сега - продължаваме по този начин да си реализираме нещата. Които хората са пожелали. Затова и направихме това движение.
- Въпреки че няма партия, социолозите ви дават високи проценти. Това обаче вероятно ще ви доведе доста интересчии, които ще припознаят във вас ракета носител за себе си.
- Ще бъдем много внимателни, когато се стигне дотам. Ние не можем да спрем хора, които нямат нарушения или не са преследвани от закона да са наши членове и симпатизанти. Такава е демокрацията. Когато се стигне до реални избори, ще бъдем много внимателни с хората, които ще издигнем. Неслучайно направихме кастинги, с образовани и успели хора от цял свят. Те не дойдоха при нас да се видят със Слави. И ние, и те знаем, че това е събеседване като за работа. Защото политиката е работа. Депутатите не разбират, че са в парламента, за да вършат работа. И хората, които дойдоха при нас, са професионалисти, а не партийни послушковци.
- Какви са амбициите на "Няма такава държава"?
- Амбициите ни са това, което беше прието в референдума, да стане закон. Мажоритарно гласуване, електронно гласуване, намаляване на субсидията.
- Визия за развитие по-напред нямате ли?
- Разбира се, че гледаме напред, много мразя да се говори напразно. Естествено, че имаме идея какво ще се случи по-нататък, естествено, че ако живот и здраве, българският народ ни делегира доверието си, първо ще има избори по новите правила, а след това всичко останало. Разбира се, че се подготвяме, голяма част от хората, с които сме говорили, определено биха били по-добри министри от сегашните. Сравнението с потенциал, образование и трудов стаж е несравнимо между тази жалка пасмина в по-голямата си част с хората, с които сме говорили. Така че всяко нещо с времето си, едно по едно! Първата цел ни е унищоженият референдум. След това ще има след това.
- Може да се окажете в ситуация, в каквато се оказват всички - в невъзможност да управлявате сами. Какво ще правите като аутсайдери с мандат за управление например?
- Ще видим, ще видим... Нека минат изборите, може да останете много изненадани от резултата. Социологията, която гледате, и тази, която ние правим, имат огромни разминавания. Да не говорим по този въпрос, както казваше царят, като му дойде времето, ще видим нашата социология какво ще покаже. Помните, че за референдума беше същото, излезе тогава едно чуждо социологическо изследване и резултатите покриха 98% от резултата. Докато нашите агенции даваха напълно различни данни. Помните, че царят трябваше да има 5%, когато атакува парламента през 2000 г.? Съжалявам, но изразът "колкото платиш, това получаваш", е абсолютно верен за българската социология.
- Да кажем, че съдът пуска "Няма такава държава" да се развива. Председателят Слави Трифонов ще се среща ли с хората, защото, не се обиждайте, но той е лицето на формацията.
- Ама то е така, какво да се обиждам!? Хората делегират доверието си върху Слави Трифонов, не върху мен. Аз съм проекция. Логично е хората да имат доверие в него и той няма да се скрие! Слави не се крие, просто си имаме метод на работа и ако на колегите не им харесва... Ние се стремим към ефективност, не към показност. Когато дойде времето нещо да се прави, ние ще го направим.
- Има риск да станете поредната лидерска партия.
- Живот и здраве, ще видим! Тя, лидерската партия, зависи от факта колко един лидер изземва всичко останало. В ГЕРБ мнението на лидера е закон, без значение дали е добро или лошо, той променя позицията на парламентарната си група, влияе. При нас това е абсурдно, господин Трифонов не е идиот! Той има кръг от хора, които са специалисти, и дори в телевизията не се бърка в работата на режисьора или сценаристите, въпреки че би могъл. Защото всеки отговаря за нещо и същото ще е в политическата партия. Ще има специалисти във всеки ресор и ще се занимават с материята, в която са такива. Няма господин Трифонов да вика на икономистите - искам това, защото аз така искам! Това е адски тъпо, това е тъпата форма на лидерска партия.
- Така има риск да бъдете манипулирани и използвани от некачествени хора.
- Ако попаднем на некачествени хора... всъщност, ако един човек е професионалист, то си личи по дейността му. Никой не е застрахован да откачи, нещо, което се надявам, че на нас няма да се случи. Но Слави е, как да кажа, много прагматичен. Хората го подценяват, защото го смятат за емоционален, защото е музикант и емоционален на стадиона, но него го вълнува ефективността, а не егото му. При него такова нещо няма. При всички лидерски партии само ДПС имат някакъв баланс, въпреки че не ми харесват много нещата, които правят.
- Ще видим ли премиер, който да пълни стадион с концерт?
- О, това е доста далеч напред във времето. Първата ни цел е да реализираме желанието на хората.
- Липсва ли ви националният ефир?
- Усещането за свобода, което имаме сега, е изключително, не можете да си представите. Фактът, че правиш каквото прецениш и не е нужно някой да питаш, е чудесен. Ние се махнахме от bTV заради факта, че нямахме свобода, то беше и видимо.
- Как съчетавате политическата кариера с опита на лицето от екрана?
- Това са две различни неща, не знам помага ли, пречи ли, но ако имаш добри идеи и знаеш как да ги реализираш, няма значение в политическата ти кариера каква е била другата. Дали си тв водещ или професор по икономика, няма никакво значение, политиката е дело на всички български граждани. Е, знам, че не е много хубаво в парламента, но като си се хванал на хорото, си поемаш отговорността пред хората. Иначе защо правим всичко това тогава?

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама