Сценаристът и зам.-председател на НТД Тошко Йорданов: Слави не е идиот, но не разбира от всичко

Приятел
Автор: Надя Панкова

Сценаристът и зам.-председател на НТД Тошко Йорданов: Слави не е идиот, но не разбира от всичко

Тошко Йорданов

Имаме готови кадри за министри

Кой е той

Тошко Йорданов е роден през 1970 г. в Ямбол. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София и Софийски яуниверситет със специалност "История". Сценарист е на предаването "Ку-ку", автор на първия тв мюзикъл след 1989-а. Сценарист в "Шоуто на Слави" и зам.-председател на партията на Трифонов "Няма такава държава".

- Г-н Йорданов, каква е ситуацията с "Няма такава държава"?
- Мина делото във ВКС, в което обжалвахме решението на СГС, което с доста незаконни доводи отхвърли регистрацията на партията. И съм напълно убеден в това, което казвам, защото, ако прочетете мнението на прокуратурата, там нещата са ясно посочени, че всъщност никакъв закон не сме нарушили. Съдийката е взела решението си спрямо вътрешното си усещане, както и е написала. Тя така го възприемала! Не че е нарушен законът! Това е ненормално, един съдия да си взима така решенията, превръщайки всеки закон в безсмислен.
- Не ви ли светна лампичката още през лятото, когато проф. Огнян Герджиков обяви, че с това име може да имате спънки в съда?
- С името проблеми нямаме в това дело. Има проблем с логото. Проф. Герджиков може да е много добър в определена област, но в случая се изказа като абсолютен дилетант. Защото има закон, в който пише какво може и какво не. Искам да ми посочи в кой закон и в кой член пише това, което му дава основание да говори такива глупости! Професорът сигурно и той като съдийката има вътрешно усещане, но юридически нищо не сме нарушили. И не знам каква лампичка трябва да ни светне.
- Щом познавате така щателно законите, защо сте допуснали подобен пропуск с логото?
- Няма пропуск там, спазили сме закона и в това отношение. Движили сме се изцяло по буквата на закона. Не сме нарушили изискванията за национален флаг по закон в логото на партия, нито цветовете ни са водоравни, нито са с еднаква дължина. Да не говорим, че има сума партии, които са направили абсолютно същото, а при тях не е регистрирано нарушение. Другите политически сили не са нарушили закона, това, че нас ни порязаха за такова нещо, това означава, че тук има политическа поръчка, няма друго обяснение. И това на фона на ярките примери на толкова други политически сили, използващи същите лога, без да са нарушили закона. И ние не сме, законите трябва да се спазват! Безумно е това, безумно е.
- Лидерът ви Слави Трифонов обяви, че ако съдът продължи и на следващи инстанции да спъва казуса ви, ще смените името на партията. Имате ли наистина план Б?
- Разбира се, че имаме план Б, защото не сме глупаци. В цялата ситуация важни са идеите и целите, които искаме да постигнем. Нашите цели не се променят, едни и същи са, ако ВКС наруши закона, сменяме и името, и логото. Няма никакво значение. Важни са целите на цялото движение.


- Как гледате на факта, че намалените субсидии още няколко месеца след това отново се очаква да се увеличат, има такива внесени предложения?
- Това показва колко ние сме прави и колко политическата класа е откъсната от реалния живот. Над 2,5 милиона българи поискаха 1 лев субсидия, а отсреща, 240 депутати и няколко хиляди клиентелисти, закачени по партиите, плюят по хората, които са ги изпратили там. В България депутатите масово са глупави и недостойни хора, защото самата дума народен представител значи, че върху теб народът е делегирал да изпълниш волята му. Вътре има 240 човека, които не заслужават да се наричат така!
- Много малко хора знаят какво се случва с алтернативата, която вие смятате, че сте. Освен ако Слави Трифонов не напише статус във фейсбук...
- Да, така е. Вижте, юридически в момента няма партия. В момента, в който бъдем регистрирани както трябва, ще задвижим организациите по места, структурите, ще си имаме местни координатори, имаме си устав, там ясно пише как организационно ще действаме. Но всичко това ще се случи реално, когато юридически имаме субект. Другото е група ентусиасти с общи идеи, които се опитват да регистрират движение, и то от зор, защото явно няма друг начин. Опитахме с референдуми, с дела, видяхте как се държи парламентът. И изходът е следният - или теглим една майна на всичко и се отказваме, или както сега - продължаваме по този начин да си реализираме нещата. Които хората са пожелали. Затова и направихме това движение.
- Въпреки че няма партия, социолозите ви дават високи проценти. Това обаче вероятно ще ви доведе доста интересчии, които ще припознаят във вас ракета носител за себе си.
- Ще бъдем много внимателни, когато се стигне дотам. Ние не можем да спрем хора, които нямат нарушения или не са преследвани от закона да са наши членове и симпатизанти. Такава е демокрацията. Когато се стигне до реални избори, ще бъдем много внимателни с хората, които ще издигнем. Неслучайно направихме кастинги, с образовани и успели хора от цял свят. Те не дойдоха при нас да се видят със Слави. И ние, и те знаем, че това е събеседване като за работа. Защото политиката е работа. Депутатите не разбират, че са в парламента, за да вършат работа. И хората, които дойдоха при нас, са професионалисти, а не партийни послушковци.
- Какви са амбициите на "Няма такава държава"?
- Амбициите ни са това, което беше прието в референдума, да стане закон. Мажоритарно гласуване, електронно гласуване, намаляване на субсидията.
- Визия за развитие по-напред нямате ли?
- Разбира се, че гледаме напред, много мразя да се говори напразно. Естествено, че имаме идея какво ще се случи по-нататък, естествено, че ако живот и здраве, българският народ ни делегира доверието си, първо ще има избори по новите правила, а след това всичко останало. Разбира се, че се подготвяме, голяма част от хората, с които сме говорили, определено биха били по-добри министри от сегашните. Сравнението с потенциал, образование и трудов стаж е несравнимо между тази жалка пасмина в по-голямата си част с хората, с които сме говорили. Така че всяко нещо с времето си, едно по едно! Първата цел ни е унищоженият референдум. След това ще има след това.
- Може да се окажете в ситуация, в каквато се оказват всички - в невъзможност да управлявате сами. Какво ще правите като аутсайдери с мандат за управление например?
- Ще видим, ще видим... Нека минат изборите, може да останете много изненадани от резултата. Социологията, която гледате, и тази, която ние правим, имат огромни разминавания. Да не говорим по този въпрос, както казваше царят, като му дойде времето, ще видим нашата социология какво ще покаже. Помните, че за референдума беше същото, излезе тогава едно чуждо социологическо изследване и резултатите покриха 98% от резултата. Докато нашите агенции даваха напълно различни данни. Помните, че царят трябваше да има 5%, когато атакува парламента през 2000 г.? Съжалявам, но изразът "колкото платиш, това получаваш", е абсолютно верен за българската социология.
- Да кажем, че съдът пуска "Няма такава държава" да се развива. Председателят Слави Трифонов ще се среща ли с хората, защото, не се обиждайте, но той е лицето на формацията.
- Ама то е така, какво да се обиждам!? Хората делегират доверието си върху Слави Трифонов, не върху мен. Аз съм проекция. Логично е хората да имат доверие в него и той няма да се скрие! Слави не се крие, просто си имаме метод на работа и ако на колегите не им харесва... Ние се стремим към ефективност, не към показност. Когато дойде времето нещо да се прави, ние ще го направим.
- Има риск да станете поредната лидерска партия.
- Живот и здраве, ще видим! Тя, лидерската партия, зависи от факта колко един лидер изземва всичко останало. В ГЕРБ мнението на лидера е закон, без значение дали е добро или лошо, той променя позицията на парламентарната си група, влияе. При нас това е абсурдно, господин Трифонов не е идиот! Той има кръг от хора, които са специалисти, и дори в телевизията не се бърка в работата на режисьора или сценаристите, въпреки че би могъл. Защото всеки отговаря за нещо и същото ще е в политическата партия. Ще има специалисти във всеки ресор и ще се занимават с материята, в която са такива. Няма господин Трифонов да вика на икономистите - искам това, защото аз така искам! Това е адски тъпо, това е тъпата форма на лидерска партия.
- Така има риск да бъдете манипулирани и използвани от некачествени хора.
- Ако попаднем на некачествени хора... всъщност, ако един човек е професионалист, то си личи по дейността му. Никой не е застрахован да откачи, нещо, което се надявам, че на нас няма да се случи. Но Слави е, как да кажа, много прагматичен. Хората го подценяват, защото го смятат за емоционален, защото е музикант и емоционален на стадиона, но него го вълнува ефективността, а не егото му. При него такова нещо няма. При всички лидерски партии само ДПС имат някакъв баланс, въпреки че не ми харесват много нещата, които правят.
- Ще видим ли премиер, който да пълни стадион с концерт?
- О, това е доста далеч напред във времето. Първата ни цел е да реализираме желанието на хората.
- Липсва ли ви националният ефир?
- Усещането за свобода, което имаме сега, е изключително, не можете да си представите. Фактът, че правиш каквото прецениш и не е нужно някой да питаш, е чудесен. Ние се махнахме от bTV заради факта, че нямахме свобода, то беше и видимо.
- Как съчетавате политическата кариера с опита на лицето от екрана?
- Това са две различни неща, не знам помага ли, пречи ли, но ако имаш добри идеи и знаеш как да ги реализираш, няма значение в политическата ти кариера каква е била другата. Дали си тв водещ или професор по икономика, няма никакво значение, политиката е дело на всички български граждани. Е, знам, че не е много хубаво в парламента, но като си се хванал на хорото, си поемаш отговорността пред хората. Иначе защо правим всичко това тогава?

Коронавирусът удари богатството на Робърт де Ниро

Коронавирусът удари богатството на Робърт де Ниро

От 2018 г. Робърт де Ниро и съпругата му са разделени, като големият холивудски актьор е поел ангажимент да ѝ плаща издръжка от 100 000 долара годишно. Тази година обаче Грейс Хайтауър ще получи само 50 000 долара, тъй като бизнесът и актьорската кариера на Де Ниро пострадаха заради пандемията от COVID-19

Бременни актриси показват кореми

Бременни актриси показват кореми

Най-очакваните бебета в актьорската гилдия това лято са тези на Луиза Григорова-Макариев и Весела Бабинова. Двете звезди показаха коремите си на пейка в столичен парк. Актрисите са щракнати от тяхната колежка и приятелка Дария Симеонова, която упорито нарича себе си леля на неродените бебета. Заради тежката си бременност Луиза не успява да пътува

Преслава: Обадих се на Галена, дано се оправи

Преслава: Обадих се на Галена, дано се оправи

"Аз потърсих Галена още преди няколко дни! Предпочетох да я чуя лично и да знам как е, вместо да оставя едно "оздравявай бързо" в Инстаграм". Това призна Преслава. Както е известно, колежката на изпълнителката - Галена, бе диагностицирана с Ковид-19. Мнозина нейни приятели и фенове й пожелаха да се оправя

Адриан Зурков остана без гадже

Адриан Зурков остана без гадже

Без гадже остана актьорът Адриан Зурков. Екранният Марио от "София ден и нощ" се разделя със сексапилната Таня Дешева. Мачото и красавицата, която се изявява като модел, бяха заедно три години. "Разделихме се по обичайния начин. Имахме различия в характерите", коментира Зурков. Въпреки раздялата Адриан продължава да общува с брюнетката

Най-четени

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Студентка медик се гаври с болна

Студентка медик се гаври с болна

Ще пипам потни ци.и, пише бъдещата лекарка в социалните мрежи Подигравката нарушава морални и човешки права, казва ректорът проф. Виктор Златков Надя Панкова Гнусна гавра с болна пациентка си позволи бъдещ лекар, студент в Медицинския университет в столицата. Валерия Стоянова, която от три години се поти над изпитите по медицина в най-елитното

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Райна ЗАГОЛИ дупе

Райна ЗАГОЛИ дупе

Сочно дупе показа пилето на фолка - Райна. Певицата нажежи до червено, в какъвто бански бе, плажуващите в родния й град Сандански. Бившата на певеца Константин реши да хване шоколадов загар в разгара на лятото. Райна е запалена пътешественичка, ала тази години ще трябва да се задоволи с пътувания само из страната заради коронавируса

Гущеров семейно на море

Гущеров семейно на море

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Синът на Серданова я задмина

Синът на Серданова я задмина

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Всеки срещу всеки в "На кафе"

Бившата "Господарка" се цели в мястото на Гала Банда Банда и Ева Веселинова в чудовищен скандал, не могат да се помирят На нож са всички панелисти в "На кафе". Коментаторите на Гала са в сериозен конфликт от известно време, научи "България Днес". Въпреки старанието да не го демонстрират поне в ефир Ева Веселинова и Андреа Банда Банда са тежко

Цветана Манева плаши времето

Цветана Манева плаши времето

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Пет години затвор за скандална брокерка

Пет години затвор за скандална брокерка

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

Най-коментирани

"Синьо" гадже се пече на Лозенец

"Синьо" гадже се пече на Лозенец

Кризата в "Левски" удари и по половинките на футболистите. Едно от най-очарователните гаджета е принудено това лято да почива по-скромно на родното Черноморие. Става въпрос за моделката Виктория Щерева, която топли кревата на юношата на "сините" и считан за голям талант Станислав Иванов. От няколко дни красавицата е забелязвана по плажовете на

Коронавирусът удари богатството на Робърт де Ниро

Коронавирусът удари богатството на Робърт де Ниро

От 2018 г. Робърт де Ниро и съпругата му са разделени, като големият холивудски актьор е поел ангажимент да ѝ плаща издръжка от 100 000 долара годишно. Тази година обаче Грейс Хайтауър ще получи само 50 000 долара, тъй като бизнесът и актьорската кариера на Де Ниро пострадаха заради пандемията от COVID-19

Бременни актриси показват кореми

Бременни актриси показват кореми

Най-очакваните бебета в актьорската гилдия това лято са тези на Луиза Григорова-Макариев и Весела Бабинова. Двете звезди показаха коремите си на пейка в столичен парк. Актрисите са щракнати от тяхната колежка и приятелка Дария Симеонова, която упорито нарича себе си леля на неродените бебета. Заради тежката си бременност Луиза не успява да пътува

Сеганов се e заразил на футболен мач

Сеганов се e заразил на футболен мач

Постъпи непрофесионално и безотговорно, ядосан е Любо Ганев Разпределителят на националния отбор по волейбол Георги Сеганов е пипнал коронавирус по време на футболен мач. Той е бил на трибуните за финала от турнира за Купата на България между ЦСКА и "Локомотив" (Пд). Това разкри президентът на федерацията по волейбол Любо Ганев специално за

Гущерови празнуват

Гущерови празнуват

Хартиена годишнина от сватбата отбелязват Светлана и Христиан Гущерови. Освен че отбелязват втората година от сватбата си, Хриси празнува и своя 32-и рожден ден. Празникът за семейството е двоен, а бившата плеймейтка не пропусна да поздрави възлюбения си в социалните мрежи. "Измина още една година от безграничната ни и нестихваща любов

Хаос в "Левски"

Хаос в "Левски"

Пълен хаос. Така може да се опише случващото се в "Левски" в момента. "Сините" загубиха с 1:2 от "Локомотив" (Пд) в последния кръг на Първа лига и се простиха с участие в евротурнирите. След двубоя играчите, които все още очакват да вземат заплатите си от февруари насам, тънеха в пълно недоумение какво ще става оттук нататък

Преслава: Обадих се на Галена, дано се оправи

Преслава: Обадих се на Галена, дано се оправи

"Аз потърсих Галена още преди няколко дни! Предпочетох да я чуя лично и да знам как е, вместо да оставя едно "оздравявай бързо" в Инстаграм". Това призна Преслава. Както е известно, колежката на изпълнителката - Галена, бе диагностицирана с Ковид-19. Мнозина нейни приятели и фенове й пожелаха да се оправя

Адриан Зурков остана без гадже

Адриан Зурков остана без гадже

Без гадже остана актьорът Адриан Зурков. Екранният Марио от "София ден и нощ" се разделя със сексапилната Таня Дешева. Мачото и красавицата, която се изявява като модел, бяха заедно три години. "Разделихме се по обичайния начин. Имахме различия в характерите", коментира Зурков. Въпреки раздялата Адриан продължава да общува с брюнетката

Шави ще води "Барса"

Шави ще води "Барса"

Шави със сигурност ще бъде старши треньор на "Барселона" в близко бъдеще, но на този етап отборът ще бъде воден от Кике Сетиен. Това заяви президентът на каталунците Хосеп Мария Бартомеу пред испанските медии. "Рано или късно Шави ще бъде треньор на "Барселона" - категоричен е Бартомеу. - Но сега не търсим треньор. Имаме си Сетиен

Любовницата на Митьо Очите го брани

Любовницата на Митьо Очите го брани

Георги Илиев да каже истината и да се свършва вече с обвиненията! "Нека Георги Илиев да каже най-сетне истината, както сам казва, и да се свършва вече с обвиненията срещу Митьо Очите. Аз не мога да се отрека от приятелството си с Митко". Това сподели близката до сърцето на Очите красавица Аниела Милушева, след като научи

Коронавирусът удари богатството на Робърт де Ниро

Коронавирусът удари богатството на Робърт де Ниро

От 2018 г. Робърт де Ниро и съпругата му са разделени, като големият холивудски актьор е поел ангажимент да ѝ плаща издръжка от 100 000 долара годишно. Тази година обаче Грейс Хайтауър ще получи само 50 000 долара, тъй като бизнесът и актьорската кариера на Де Ниро пострадаха заради пандемията от COVID-19

Вижте кои държави налагат карантина на българите заради COVID-19

Вижте кои държави налагат карантина на българите заради COVID-19

Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предава БГНЕС. Според официалната статистика към днешна дата потвърдените случаи на коронавирус в България са 7252, от които активните са 3665. За последното денонощие новорегистрираните заразени са 77 души

Стивън Кинг продаде за екранизация три новели за 3 долара

Стивън Кинг продаде за екранизация три новели за 3 долара

Американският писател Стивън Кинг е продал правата върху филмовата адаптация на три кратки истории от сборника "If it bleeds", публикуван през април тази година. Цената на всеки от тях обаче е само един долар, съобщава „Дедлайн“. На основата на произведението „Телефонът на мистър Хариган“ ("Mr. Harrigan’s phone") за приятелството на момче с

Шерци прави бебе с ръгбист

Шерци прави бебе с ръгбист

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Заразената с коронавирус и под карантина ДесиСлава: Трябва ни финансова помощ

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

Осакатен "Левски" и през новия сезон

Осакатен "Левски" и през новия сезон

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване

Десподов на планина

Десподов на планина

Националът Кирил Десподов катери планини. Крилото се раздели с австрийския "Щурм", където игра под наем, и се прибра за ваканция в България. Десподов разпуска със срещи с приятели и разходки в природата, като последната му бе на Витоша. По-късно той вечеря със стара приятелка - журналистката Кристина Патрашкова

77 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа

77 са новите случаи на COVID-19 у нас за 24 часа

77 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е със 134 по-малко от вчера. Това сочат данните на Единния информационен портал. През последното денонощие са направени общо 1198 PCR-теста. Към момента у нас са потвърдени общо 7252 случая на новия коронавирус, като от тях 3665 са активни. Излекуваните лица са 3319

Гаджето на Соу в полето

Гаджето на Соу в полето

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Почина мултимилионерът - благодетел Игнат Канев

Почина мултимилионерът - благодетел Игнат Канев

Почина канадският бизнесмен от български произход, съобщиха от смейството му. До момента не са известни повече подробности около смъртта му, съобщиха от Дарик радио. Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара. Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с