Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8097670 www.bgdnes.bg

Висаджии изскачат от италианския боклук

Кадри на мутренските структури в аферата от пристанищата

Изпращачът Пантелеоне е арестуван за горене на токсични отпадъци, охранителен бос от Перник - съдружник във фирмата получател

Кадри, свързани с бившата ВИС-2, надничат зад аферата с откритите на пристанищата в Бургас и Варна контейнери с италиански боклук, установи проверка на "България Днес". Наред с тях в скандала са замесени и пернишки охранителен бос, който е издирван от кредитори заради стотици хиляди левове задължения.
Като капак човекът, пратил към България отпадъците - италианецът Пантелеоне Дентиче, преди време е арестуван в родината си заради незаконно изгаряне на токсични отпадъци. Заедно с Дентиче карабинерите задържат и още 12 човека, които според публикации в местни медии са фалшифицирали документи, за да позволят унищожение на огромни количества боклуци в завод край Рим. Щетата от измамата е оценена на 60 милиона евро, показа разследване на сайта "Биволъ".
Разследването на токсичната афера не спира бизнеса на Пантелеоне Дентиче. Единствената промяна е, че той насочва пратките си с боклуци към чужбина.
Сред дестинациите му се оказаха и пристанищата във Варна и Бургас. Покрай скандалите с промъкнали се у нас бали с боклук проверка на ДАНС установи, че на двата порта от месеци отлежават 25 контейнера с отпадъци. По документи в тях трябва да има пластмаса и каучук, но разследващите откриха и всевъзможни други субстанции, сред които за радост няма токсични или опасни за здравето.
Според документите на пратката е българската фирма "Блацион". Самата тя според документите си не развива дейност, но има лиценз за съхранение, преработка и търговия с битови отпадъци. Съдружници във фирмата вносител са италианските граждани Енцио Боче, Винценцо Трассари, македонците Блаже Игнатовски, Горан Ангелов и пернишката фирма "Юпитер Секюрити".
Веднага след задържането на контейнерите Горан Ангелов в свое интервю посочи, че отпадъците е трябвало да бъдат транспортирани до Перник и изгорени в ТЕЦ "Бобов дол". В същия момент от прокуратурата посочиха, че боклуците са предназначени за плевенска фирма, в чието депо прокурори и агенти на ДАНС наскоро откриха хиляди бали с неясен произход, внесени от чужбина.
След избухването на скандала стана ясно, че двамата македонци са управители на депото за отпадъци "Дрисла" край столицата Скопие. Преди около десет години то е взето на концесия от италианска фирма, а покрай дейността му периодично избухват скандали със съмнения за внос и депониране там на опасни отпадъци.
Самият Горан Ангелов, който е управител на македонското депо, отрече в интервюто си да е внасял боклуци в родината си, защото това е забранено, но се възползвал от възможността да прави това у нас.
Интересна история има и акционерът във "Блацион" - фирма "Юпитер Секюрити". Към днешна дата неин собственик е перничанинът Георги Георгиев. Проверка в Търговския регистър показва, че през годините той е управлявал множество охранителни фирми, свързани със знакови бизнесмени. В момента част от бизнеса му е запориран от финансова компания заради стотици хиляди левове задължения.
Самият Георгиев купува акциите в "Юпитер Секюрити" от столичанката Софийка Антонова. Нейното име преди години се появява в медиите покрай желанието й да влезе в управлението на застрахователна компания "Юпитер", която е сочена за близка до ВИС-2 и фирми с руски капитал. След многобройни трансформации около собствеността през 2005 г. лицензът й е отнет от Комисията за финансов надзор заради фалшифициране на данни и измами.
Самата Софийка Антонова се появява в още няколко дружества с името "Юпитер". Отделно до края на миналата година Антонова е собственик на фирма "Грийн салюшънс 2020", чиито предмет на дейност според в. "24 часа" е внос на отпадъци. Впоследствие дружеството се озовава в ръцете на македонеца Блаже Игнатовски, който е акционер и в проверяваната заради аферата в Бургас и Варна "Блацион".

Реклама

Съдружникът Горан: Нямам нищо общо с аферата

След избухването на скандала с италианския боклук от прокуратурата обявиха, че ще привикат на разпит собствениците на вносителя, фирма "Блацион". До момента няма данни двамата македонци Блаже Игнатовски и Горан Ангелов да са открити от разследващите.


Междувременно самият Ангелов обяви във фейсбук страницата си, че няма нищо общо с откритите контейнери във Варна и Бургас. По думите му той притежава само 15 процента от акциите във фирмата и не управлява дейността й. Ангелов дори се чувства жертва на дискриминация от разследващите. Причината според него е, че моментално е публикувано името му като съсобственик в "Блацион". При десетки други случаи на внос на боклуци от големи български фирми това не се е случило.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама