Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8099090 www.bgdnes.bg

Лековита вода бликна в ателието на Зограф

От портрета ми на Ботев потече миро! Трябва да ги канонизират с Левски, категоричен е художникът Стоян Недев

Лековита вода по чудодеен начин бликва в ателието на художника от Велико Търново Стоян Недев, известен като Зографа.

Реклама

"Като рисувахме иконата на свети Георги с дъщеря ми, изведнъж се чу гръм, бюрото се размърда, раздрънчаха се стъкла. Детето се разпищя, аз помислих, че има земетресение. Избягахме навън при съседите. Казвам им, че има земетресение, а те се смеят. Оказа се, че този трясък е бил само при нас. Махнах бюрото, видях, че подът е напукан и бликва вода. Помислих, че има спукана тръба и ми мина на акъла, че ще ми се отвори голяма работа. След три метра дълбочина стигнахме до твърда скала, а водата продължи да извира. После един колега, Стефан Комитов, беше ходил при лечител, разказал му и човекът казал, че това било аязмо с лековита вода. Взех проба и я занесох в ХЕИ, оказа се, че няма общо с водата, която тече от чешмите, лековита е", споделя Зографа. Почти пет години свети Георги давал знаци на него и семейството му. "На един Великден през 1996 г. пред ателието кацна бял гълъб, с червена човка и триъгълник на врата. Така се изобразява и ореолът на Бог Отец. Тогава започнахме да правим чешмата - две седмици я градим, две седмици храня гълъба всеки ден. За Гергьовден чешмата стана готова и гълъбът излетя. На самия празник направихме освещаване, гълъбът отново дойде. След този ден чудесата започнаха да се случват едно след друго", удивен е Стоян.


За великотърновци Стоян Недев е познат като Зографа. Няма човек, който да не е чувал, че в ателието му блика лековита вода. Малко хора знаят, че той има повече от пет самостоятелни изложби в чужбина, печелил е златен медал от петия международен салон East-west eurointelekt. Години наред е работил като художник реставратор и зограф на щат във Великотърновската митрополия. Възстановява образите на много светци в църквите и манастирите в общността. Тази година е 24-та, откакто докато работи с дъщеря си, бликва чудотворен извор в ателието му, а оттогава има повече от 500 излекувани хора.
Водата, която бликва, успешно лекува проблеми с очите, стомаха, анемии, алергии и гинекологични проблеми. "Споделят хората за чудесата на излекуването, по едно време ги броих, докато станаха 500, после спрях. Много семейства вече имат бебета. Аз не търгувам с водата, защото тя даром е дадена и така трябва да се дава на хората", твърди Зографа, който най-много се гордее с изроботените от него икони на Левски и Христо Ботев. "Левски е мъченик за вяра и отечество. През 1996 г. синодът на Инокентий го канонизира за светия. Понеже е велик българин, реших и аз да направя иконата му като на мъченик, с кръст в ръцете, защото в Боливия Симон Боливар е революционер на Латинска Америка. Синодът го отхвърли заради убийството на дете. Аз мога да споря, защото царят покръстител цели родове е избил и може да бъде светия, а един велик българин като Левски не може, защо? В това е цинизмът, като има политически игри с една велика личност. Аз го изографисах с монашеско було, защото той не е хвърлил расото", обяснява художникът. Освен с Левски той най-много се гордее с портрета на Христо Ботев. "От него потече миро - това е феноменален случай. Направих го през май. Имам двама свидетели - скулптора Стефан Комитов и още един приятел, Петко Тарпанов. Стефан се качи на стола да пипне маслото. Вика: "Ей, това е масло". Защото Ботев е чиста душа, за освобождението на България се е борил. Мъченик е. И сега цялото православие отива на кино, защото нали това се случва само на светии, на мъченици, но Господ си го е заплюл пък Ботев, а, де, как ще го обяснят това, дето се случи при мен. И ето, който не вярва, Ботев стои в параклиса ми, всеки може да го види. Капките стоят засъхнали", споделя Недев.
"От много време говоря за тази вода, дето изчезва по родната ни земя. За изцеление сега всички трябва да се обединим, цяла България. Трябва да възродим тази държава. Дъбът и букът правят влагата, а боровете дърпат от земята. Всички гори опустошиха и садят борове, а не дъб и бук. Няма да има вода скоро в цялата ни страна, ако продължават така. Ей на, казва го и Ванга, а на нея може да й се вярва", категоричен е Стоян Недев - Зографа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама