Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/8100373 www.bgdnes.bg

На лед дърпат костури

Язовир "Алино" на 45 км от София вече се отчита отлично

Започна сезонът на подледния риболов у нас. В средата на януари част от язовирите ни вече замръзнаха въпреки меката зима. Става въпрос най-вече за планинските водоеми, които имат надеждна кора.
В България мнозина са почитателите на този вид улов на риба при екстремни условия. Пробиването на дупки в леда и използването на много тънко влакно и малка кукичка прави риболова труден, но сладък.
Най-масово тази зима се ловят костурите. Тези хищни риби са разпространени в почти всички язовири у нас и определено обичат студеното време. Когато езерата замръзнат, те не изпадат в летаргия, а дори напротив - изгладняват още повече. Ловят се на отвесни (зимни) блесни, мормишки и налитат на естествена стръв като хирономуси, бели червеи, пинки.
Страхотен улов от костури се прави на язовир "Алино", на 45 км южно от София. Той е разположен в планинска и усойна местност, обграден от високи борове. Затова и там ледът е най-дебел и най-продължителен зимно време.
Костурите понякога се ловят по-добре в района на стената, където дълбочините са по-значителни. Друг път рибата се търси по-близо до устието на дълбочина 2-3 метра. Там е по-вероятно да уловим други видове, разпространени в езерото - бабушка и кефал. За любителите на по-едри хищници - на жива рибка понякога се хваща и щука.
Иначе костурът е номер 1 и по родопските водоеми, които вече замръзнаха. Става въпрос най-вече за "Широка поляна", заливите на "Голям Беглик", както и "Малък Беглик".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама