Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8101211 www.bgdnes.bg

Кметът на селото Марин Дянков: Свърши безводието в Безводица

Край на безводието в село Безводица, Добричко. Жителите там се къпят в предостатъчно вода.

Само преди година по това време от чешмите в селото в община Балчик не капваше и капка. Причината беше авария при водовземането от местния сондаж. В продължение на няколко месеца безводчани бедстваха без вода. Наложи се ВиК инженери да осигурят водоснабдянване от системата на Оброчище.
"През миналата година по това време 2 месеца нямаше вода в селото. Бяха изгорели помпите в селото, но авариите вече са оправени", призна пред "България Днес" кметът на Безоводица Марин Дянков. Иначе на територията на селището има цели 9 кладенеца, като единият от тях е още от римско време.
"Истината е, че тук кладенците са много дълбоки - по 90-100 метра. Не ги ползваме. Селото е много старо, някога е било гръцко. Когато турците идват, минава някакъв керван да търси вода, но не намира и тогава за първи път го наричат сухото село. Иначе предишното име е Крушево", разказва Дянков.
В Добричко са на първо място по най-голяма загуба на питейна вода по водопреносната мрежа - над 84%.


"Канализацията и водопроводът са много стари. Кметът на общината обеща да ги подмени, но минаха 4 години и не знам какво става. Преди нямаше добро налягане, сега го възстановиха, но често стават аварии заради старите тръби, които не издържат. Когато съселяните ми се обадят, че има избила вода, веднага оправяме проблема. Но докато стигне водата до повърхността, загубите са големи. Трябва да се разреши този проблем в цялата страна, защото гладен може да стоиш, но без вода не става. Тя е и за хората, и за животните", казва кметът.
Водоснабдяването в друго емблематично село - Безводно, Кърджалийско, става с маркучи. Това обясни пред "България Днес" кметът на населеното място. Кадир Дурсун Яха е спокоен, че тук проблеми с питейното водоснабдяване няма.
"С водата сме добре, имаме достатъчно засега. С маркучи я докарваме от високото, от гората. Където има вода, я намираме лесно", казва кметът.
"Преди време един месец бяхме без ток и път до селото. След това го оправиха и дори асфалтираха. Не зная откъде идва името на селото ни, дори и старите хора не помнят", твърди Кадир Дурсун Яха.
В Безводно, общ. Черноочене, живеят едва 71 души. Селото е разположено на около 2,5 км югозападно от язовир "Боровица", построен на река Боровица за питейно водоснабдяване. Носело е името Сусус, но е преименувано на Безводно през 1934 г. През 1986 г. към него е присъединено и обезлюденото поради изселване село Кадънка (Хасан кьой), което впоследствие е останало на дъното на яз. "Боровица".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама