Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8101581 www.bgdnes.bg

Тръмп празнува Бабинден

В пловдивското село Брестник 

Побългарена Мелания, жената на Шрек и Дядо Коледа също се появиха на празника 

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания отпразнуваха Бабинден в пловдивското село Брестник.
Да, бяха в побългарен вариант и приликата не беше чак толкова голяма, но височайшето присъствие пак се брои, коментираха местни жители на централния площад.

Реклама


Около 50 баби от Брестник се маскираха на реални и измислени герои, обиколиха селото и се опитаха никой да не ги разпознае. Традицията се спазва всяка година по това време, а целта е забавлението не само за местните жители, но и гостите на празника.
Родният вариант на Мелания прикова погледите на всички - донякъде с красота и повечко с екстравагантност. Нашата Мелания беше с шарен чорапогащник, върху който имаше къса пола и дълги ботуши, носеше розова шапка, а около врата й се извиваше препарирана лисица. БГ Тръмп имаше наченки на перчем, но бдителни зяпачи отбелязаха, че повече прилича на съсухрена бабичка, отколкото на американски президент.


В Брестник се появиха още жената на анимационното чудовище Шрек - принцеса Фиона, която страховито приличаше на извънземно, позакъснелият с ангажиментите Дядо Коледа, няколко клоуни и още куп причудливи същества. По традиция всички те дават богати дарове на местната акушерка и след това извиват голямо хоро на мегдана на селото. Така се случи и този път, а народният танц беше воден от жена, която развяваше родния трибагреник. На мъжете е забранено да се доближават до хорото. Ако все пак някой се осмели да го направи, била поливан със студена вода в чешмата, тъй като воден режим в Брестник нямат и могат да си го позволят.


В ролята на бабата акушерка за пореден път влезе Василка Анева, която има опит от предишни години и знае как да действа в подобни ситуации.


Специални гости на празника бяха музикантите от оркестър "Хебър" с ръководител Добри Вълчев. Те съпроводиха карнавалното шествие по главната улица с украсена каруца, напълнена с баби.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама