Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8101822 www.bgdnes.bg

Двойният убиец Викторио изплаши Темида

Съдебната охрана го държи с пранги в залата

Душманинът на Дарина и Никол проговаря надълго пред магистратите

Извергът Викторио Александров, убил приятелката и детето си, успя да уплаши Темида! Той бе оставен с пранги в съдебната залата заради преценката, че е много опасен, разкриха служители на охраната пред "България Днес". Двойният убиец бе докаран за първото заседание по делото досущ като панаирджийска мечка - с пранги на ръцете и краката и колан през кръста, който свързва двата синджира. В залата четирима охранители пазеха зорко подсъдимия.
Обикновено белезниците се свалят пред магистратите, но в някои случаи се оставят оковите на краката. Това се прави при наличие на тежки обвинения и ако се прецени, че конкретната личност представлява опасност, обясни служител от съдебната охрана.
Той си спомня подобен случай отпреди време с кримигероя Емил Милев, станал известен като Крокодила. Соченият за магистрален бандит се обърнал към съдията, за да му се свалят прангите. Магистратите попитали пазачите дали е удачно, а те заявили, че ако съдът реши да поеме отговорност и го запише в протокола, ще ги свалят. Представителите на Темида така и не се осмелили, а случаят станал повод за поредната жалба на Крокодила.


Първото редовно заседание по процеса за убийствата на Дарина Министерска и едногодишната Никол започна с признанията на душманина им Викторио. Той реши да проговори за мотивите си за престъплението пред съдия Иван Коев и да даде обяснения. По настояване на прокуратурата това се случи при закрити врата, за да не се изнасят подробности от личния живот на семействата.
Още на разпоредителното заседание Викторио и защитата му поискаха разпечатки от кореспонденцията на Дарина във фейсбук месец преди убийствата на 29 октомври 2018 г. Запознати коментираха, че по всяка вероятност килърът ще се опита да обвини Дарина в изневяра, за да оправдае бруталните си действия.
Близо два часа Викторио е говорил само за живота си. След него думата бе дадена на родителите на Дарина - Ваня и Георги, които са и граждански ищци по делото. Те искат кръвнина от половин милион лева заради причинените болка и страдание от загубата на единствените им дъщеря и внучка. Семейство Министерски бяха подкрепени в Софийския градски съд от други почернени роднини - Трайчо Трайков, баща на убитата във Велико Търново Вероника Здравкова, и Милка Георгиева, баба на убитата в сливенското село Сотиря Кристин. "Такива изверги да бъдат с доживотни присъди", поиска бабата на Кристин.
Близките на жертвите настояват за промени в закона, за да се гарантира изплащането на кръвнина. "Законите не са направени добре. На практика невинните нямат никаква подкрепа. Аз станах едно семейство с тези хора. Не се ли подкрепяме ние - няма кой друг да ни подкрепи. Нито действащият закон, защото той е в полза на виновните, а невинните са винаги на заден план, нито управляващите, които могат да променят законите, за да почнат да работят в полза на невинните", смята таткото на Вероника.
Той се свързва с други почернени родители, които записват своите искания в 11 точки. След потресаващия случай в Сотиря записват своята малка победа - отпадането на съкратената процедура при самопризнания и намаляване на наказанието с една трета при тежки престъпления.
"Точката за обезщетенията също е много важна. В затвора всеки затворник работи и получава заплата, но ние не можем да получим обезщетения, ако заплатата е минимална. Ние настояваме щом тези хора работят, получават заплата и им се намаляват присъдите, така и ние да можем да получаваме обезщетения. Аз не съм получил абсолютно никакво обезщетение за убийството на дъщеря ми. Той е осъден на 200 хиляди лева. Знам, че няма да получим тези пари, но искам да се надявам, че и ние нещо ще получим от тази държава", коментира Трайчо Трайков.


Братът отказва показания

От показания се отказа братът на Викторио - Антонио Александров. Той се възползва от правото си да не свидетелства, защото е в близка родствена връзка с подсъдимия. В противен случай трябваше да каже истината за драмата в отношенията между Викторио и Дарина и за фаталната развръзка в апартамента в столичния кв. "Надежда".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама