Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8102032 www.bgdnes.bg

Д-р Емилия Апостолова: Не лекувайте сами грипа

Яжте повече чесън, шипки и чушки и проветрявайте често

КОЯ Е ТЯ

Д-р Емилия Апостолова е заместник-директор по медицинските дейности и началник на ендокринологичното отделение в многопрофилна болница "Д-р Братан Шукеров" - Смолян. Родена е на 1 юли 1956 г. в Девин. Завършва медицина в Пловдивския университет. Защитила е специалности по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната и здравен мениджмънт. Преди броени дни в Смолян почина 51-годишен мъж след тежки белодробни усложнения и пневмония след прекаран свински грип, а тежкото усложнение повали дете и млада жена. Грипната епидемия завладя цялата страна, като грипна ваканция вече е налице във всички училища в Монтана, Лом, Карнобат, Сопот, Карлово, Хисаря, Дупница, Сапарева баня и други градове. С високи темпове нарастват болните и в София, следват Смолян, Плевен и Сливен. Множество заболели от грип има и в Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик, Кюстендил, Габрово и Враца, а грипната вълна тепърва ще се разраства.

- Д-р Апостолова, какво трябва да знаят хората за т.нар. свински грип, чиято жертва стана 51-годишен мъж в Смолян?
- Учудващо рано за мен започнаха случаите на грип, но в Смолян все още не сме в епидемиологична обстановка. По информация на колегите от РЗИ заболяемостта все още е ниска и сме в така нареченото предгрипно състояние. Имаме доказани три случая с инфекция H1N1, който доби популярност с неприятното име "свински грип". Хората трябва да са наясно, че могат да настъпят усложнения. При вируса H1N1 тези усложнения са най-често в белия дроб - пневмониите. Трудно лечими са, но не всички са с летален изход. Което се доказва и с нашите трима пациенти. За съжаление един от тях, който беше хоспитализиран на 1 януари със, подчертавам, усложнения на грипа - пневмония, въпреки извършените в пълен обем антибактериални и антивирусни терапии завърши летално.
- Какво се случва с другите двама пациенти?
- 37-годишна жена също бе приета с усложнения - пневмония и дихателна недостатъчност. Беше интубирана и лекувана с антивирусни и антибактериални медикаменти. Но тя нямаше придружаващи заболявания и проблемът бе хванат в начален стадий. При нея нещата претърпяха положителен обрат и белият й дроб се възстанови. Пряката опасност за живота бе преодоляна. 14 дни бе лекувана и вече си е вкъщи. А с третия пациент, който бе малко дете, нещата бързо отшумяха и също е възстановен.
- Кои симптоми са характерни за грипа?
- Грипното заболяване има типична картина. Заболяването е внезапно и пациентът може да посочи и часа, в който е заболял. Той има висока температура, главоболие и общо неразположение, отпадналост, болки в мускулите. Понякога може да е налице повръщане и диария, но най-често те са при по-малките деца. По наши данни тази разновидност на грипа - H1N1, би трябвало да се очаква при по-възрастните хора.
- Каква трябва да е първата реакция на заболелите?
- Искам да подчертая, че при възникване на такива симптоми, първото нещо, което трябва да имат предвид хората, е да не се самолекуват. Това е характерно за цяла България и затова постоянно повтарям на моите пациенти да не купуват медикаменти, които се рекламират по телевизията и за които най-важното е, че се предоставят без лекарско предписание. Това са медикаменти, които не лекуват нито грип, нито вирусни инфекции. Те са симптоматични медикаменти. Тоест може да изпиеш едно-две прахчета при първоначални симптоми, но след като се види, че нещата не вървят, трябва да се посети общопрактикуващият или друг лекар, който да ви обърне внимание и да се постави диагноза - дали това е грип или друго вирусно заболяване.
От голяма помощ в тази диагностика са т.нар. бързи тестове, които вече са достъпни за пациентите в две лаборатории в Смолян и други места. Те са много важни, защото са ориентировъчни и определят какво лечение точно трябва да се приложи. Те са достъпни в поликлиниката срещу минимално заплащане от 15 лева при нас. И сега съм насочила мой пациент, за да можем да видим има ли грип и какво лечение да се приложи.
- Какви практични съвети ще дадете на хората?
- Да използват предпазни маски, когато идват да се преглеждат и когато са в затворени помещения. Да се поддържа висока хигиена, да се приемат поливитаминни препарати. Грипът при по-възрастни хора често е с усложнения заради съпътстващи хронични заболявания - диабет, сърдечни неволи, бронхит, цироза и т.н. Затова те трябва да бъдат много внимателни към инфекциите. Да не чакат и при първите симптоми да потърсят лекарска помощ. Колкото по-рано се започне лечение, толкова по-леко протича инфекцията.
- Как хората да укрепват имунитета си?
- Чист въздух, периодично проветряване на помещенията, дори да е студено. Много важно е и редовното почистване на климатиците вкъщи и в офиса. Най-вече климатиците, които работят в затворени помещения и не се проветрява често, както в хотелите. На такива места, както казва мой приятел, "дишаме лански въздух". Да се използват храни, за които има доказан ефект, че повишават имунитета.
- Кои са те?
- Чесновият лук, зеленчуците, плодовете. Непрекъснато препоръчвам спорта. Какъвто и да е спорт повишава имунитета. Може да не е толкова скъпоструващ като ските и тениса на корт. Ходенето пеша по равен или наклонен терен е много полезно. Да не забравяме билковите чайове - от шипка, мента, билков и т.н. Могат да се купуват имуностимуланти от аптеката. Да се избягват места с много хора - това е профилактика по време на епидемия.
- Ами лимоните?
- Имам малко особено мнение за лимоните. Като му махнеш кората, какво остава? При пациенти с проблеми в стомашно-чревния тракт тази киселина е жестокост за стомашната лигавица. Шипките имат много повече витамин С от лимоните. И пресните, и сушените. Червените чушки също съдържат много повече витамин С от тях. И лютите, и нелютите. Нека хората да се хранят с характерните за географския район храни. Колкото по-прости храни ядат, толкова по-добре. Пожелавам на всички хора да са здрави и да не се разболяват. Но ако това се случи, да вярват, че има лечение и да не се самолекуват. Това е едно от най-опасните неща! Бях в Прага служебно преди една година. Наложи ми се да си купя антибиотик, защото имах проблем. Показах си служебната карта и какво ли още не - не може без рецепта от лекар. А у нас отиваш в аптеката - боли ме гърлото, ето ти този антибиотик. Не бива така!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама