Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8104904 www.bgdnes.bg

Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци.
Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул. "Витоша" и още няколко апетитни имота. Случаят се разплита след посещение на мнимата баба Люба в банков офис. Мошениците подбират жена, която видимо да прилича на починалата богаташка. Тя иска да изтегли всичките си пари от сметката, което усъмнява служителите на банката, още повече че за такава крупна сума се пуска предварителна заявка. Като разбира, че схемата няма да проработи, измамницата излиза от банката и се качва на трамвай. Разследващи изземат записи от камерите и се опитват да проследят маршрута на мнимата богаташка.
Аверите й, погнати за заграбване на жилища и пари на починали самотни и имотни хора, поискаха вчера свобода от апелативния спецсъд. Обвинени са Мирослав Дебрелиев, брат му Пламен, вуйчо им Андрей Билярски, Стефан Кръстев и разузнавачът от "Национална полиция" Атанас Костов. Според прокуратурата ченгето е снабдявало групата с информация за починали самотници.
Според брачно свидетелство 58-годишният Стефан Кръстев е мъжът, оженил се за баба Люба. Разследващите смятат, че бракът е сключен в Русия след смъртта на старицата. "За прокуратурата сигурно е смущаваща разликата във възрастта между двамата, но това не е престъпление", посочи адвокат Мариян Марков. Той цитира показанията на обвинената служителка от ГРАО Миглена Стоянова, според която проверка е показала, че актът за граждански брак е действителен. Освен това при тараша в жилището на Кръстев е открита негова руска шофьорска книжка, което доказвало, че той е бил в страната.
Мнимият младоженец поиска да даде обяснения, но магистратите го порязаха. Защитата му посочи, че документите на "съпругата му" Люба са се озовали случайно в офиса на Мирослав Дебрелиев, защото са били между други книжа. Самият Мирослав опита да обясни откритите нотариални актове и други документи с работата си. Той е шампион по самбо, учел в два университета, следвал право, занимавал се с недвижими имоти и давал консултации. "Не се чувствам виновен, нямам намерение да участвам в престъпна група, най-малкото с недвижимите имоти си вадя прехраната. Вярвам в закона", заяви Мирослав Дебрелиев. Той изтъкна, че не се чувства престъпник, и поиска на свобода, за да учи за изпити.
Прокуратурата цитира показания на свидетеля Цветан Хаджииванов. "Никой не може да ме спре и ако някой се опита, ще пострада. Познавам вещи лица", казал му Мирослав. Свидетелите Цветан Хаджииванов и Иван Минков говорят за Мирослав, но не го обвързват с участие в престъпна група", посочи защитата. Адвокатите се обединиха около тезата, че няма доказателства заключените да са действали като организирана група.
Засега не са повдигнати вторични престъпления, защото се проверяват множество сделки с жилища, поясни прокурор Николай Христов. По думите му има данни за фиктивно прехвърляне на апартаменти между арестуваните или към трети лица. Тепърва ще се назначават графологични експертизи, които да изследват нотариалните актове и подписите под сделките. Тогава не е изключено участниците да се сдобият с обвинения и за фалшифициране на документи и измами.
Разследващите нищят и сигнал за подкуп, свързан с бандата. До тях достига информация, че мошениците са предложили 5% от сумата в сметката на баба Люба (около 25 бона - бел. авт.) на банковия шеф, за да разреши изтеглянето на парите. Ако това се потвърди, може да бъдат повдигнати и обвинения за корупция.
Редно е да се промени системата и банките да знаят, когато техен клиент почине. Освен това социалното министерство трябва да полага грижи за самотно живеещите възрастни хора, за да не се стига до такива случаи, смятат следователите.
Магистратите върнаха Андрей Болярски зад решетките, където са оставени Мирослав Дебрелиев и Стефан Кръстев. Пламен Дебрелиев остава навън срещу гаранция от 10 бона, а Атанас Костов - под домашен арест.


Пари за екскурзии и парцалки

Един от заграбените апартаменти е на починалата самотница Рашел, който Мирослав е прехвърлил на приятелката си Петя, става ясно в съдебната зала. Парите от жилището младата дама инвестирала в екскурзии и в модни дрешки, споделила самата тя при разпитите. По данни на ченгетата имотите често се превъртали между участниците или са прехвърляни на други хора. "Това е едно голямо недоразумение. Настоявам истината да излезе наяве, за да изчистя името си", каза Пламен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама