Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8109161 www.bgdnes.bg

Виолета обикaля света с мотор (СНИМКИ)

Карах на 53 градуса в Индия, счупих си челюстта на магистралата

Борислав РАДОСЛАВОВ

Шофиране на 53 градуса в Индия с 60 км в час по 8-лентови магистрали зад камиони и автобуси. Падане и чупене на челюстта и ръката. Пет предложения за брак. Плащане с маратонки, анцуг и наше сирене за уреждане на виза.


Това са само малка част от неизброимите приключения, които връхлитат Виолета Иванова по време на обиколката й от София до Нова Зеландия с мотор. 44-годишната нашенка е първата и единствена българка, която прави подобно околосветско пътешествие на две колела и спокойно може да кандидатства за рекордите на Гинес.

Реклама


До идната сряда Виолета е на родна земя, когато потегля към новия маршрут - в Латинска Америка. Краткия престой у нас Виолета използва, за да покаже в столично кино снимки и да разкаже пред близки, приятели и непознати за своите преживелици по пътищата на Европа, Азия, та чак до Нова Зеландия.


Пътешествието тя предприема с любимия си "Харли Дейвидсън", който е кръстила Борис. Зад нея в цялото пътуване плътно я следват съпругът й и малката им дъщеричка със семейния автомобил. Виолета зарязва работата си като експерт "Човешки ресурси" в престижна компания и се впуска в приключението на живота си.


В Иран се оказало, че има пълна забрана жени да карат мотори над 250 кубика. Още повече американски. А Борис е 1700 кубика. И, разбира се, американски. Трябва й виза.


Помощ й предлага местен посредник да уреди нещата с визата срещу... маратонки, анцуг и традиционно българско сирене. Всичко е уредено, но младежът не успява да свърши работа. Налага се иранските власти да транспортират през цялата държава до границата мотора със специален джип и срещу тлъста сума.


Един от най-хубавите спомени на мотористката е срещата й с Анита Юсоф, първата мюсюлманка, която обиколила света с мотоциклет. Както и посещението й в Азербайджан и Малайзия.

Реклама
Реклама
Реклама