Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8113240 www.bgdnes.bg

Страничен вятър е обърнал свръхлек самолет при кацане в Русенско

Малък свръхлек самолет е паднал в гориста местност при опит за кацане на частна летателна площадка в землището на село Бъзън. Пострадали са двама души, предаде БТА.

От полицията обясниха, че сигналът е подаден малко след 13.00 часа. На място са изпратени две линейки, екип на полицията и на противопожарната служба.

Реклама

От Спешна помощ обясниха, че няма опасност за живота на пострадалите. Единият, който е на 52 години, е получил травма на главата и комоцио, а другият - на 41 години, е със счупена ръка. Те са откарани в русенска болница.

Собственикът на летището Делян Диков коментира, че вероятната причина за инцидента е силният страничен вятър и пилотска грешка. Той каза още, че екипажът не го е уведомил, че самолетът ще каца на летището.

По думите на Диков досега други инциденти не е имало в района. Той обясни, че произшествието ще се разследва от специализирано звено към Министерството на транспорта.

От звеното за разследване на авиационни произшествия потвърдиха за "24 часа", че силният страничен вятър при приземяване е обърнал самолета. Разследването на инцидента ще започне утре, ще се искат справки от метеорологичната служба за силата на вятъра, за да се   прецени при 450 кг самолет, трябвало ли е да лети. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама