Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8114106 www.bgdnes.bg

Ето го най-старото щраусово яйце

Иво АНГЕЛОВ

Най-старото щраусово яйце се намира у нас!
Археологическата находка е наистина впечатляваща, тъй като е била обработена и използвана като античен съд.
Щраусовото яйце е открито наскоро край град Лясковец и е една от най-атрактивните находки за изминалия сезон, с която може да се похвали Регионалният исторически музей във Велико Търново. То датира от края на II или първата половина на III в. сл. Хр.
Черупката е открита в централния гроб на тракийска могила от римската епоха, в който са положени кремираните останки на виден представител на местното общество. От там произхождат още десетки други дарове и лични принадлежности на покойника, сред които рядко срещана сребърна фибула (вид катарама за закопчаване и украса на облеклото, употребявана повсеместно от бронзовата епоха до ранното средновековие) с позлата и изображение на въоръжен конник Ц контарий, войнишки колан със сребърни апликации, монети и редица предмети, съпътстващи го в неговия вечен дом.
"Преди поставянето на съда, изработен от черупката на яйце на екзотичното животно, той е утилитарно или ритуално разглобен, а металните му части са отстранени. Какви са причините, накарали погрижилите са за изпращането на покойника да извършат тези действия, остава загадка", разказаха от Историческия музей в Русе, където находката гостува и е показана пред стотици заинтригувани посетители.
В културната институция в най-големия град на река Дунав се съхранява друг съд от щраусово яйце, датиращ от приблизително същото време. Той е запазен в по-добро състояние, защото са налични и металните части, оформящи го като кана.
"Няма други музеи в страната, които могат да се похвалят с артефакти от такъв вид. Посетителите ще имат възможност да узнаят множество любопитни подробности за тези редки находки, както и да придобият повече сведения за другите интересни открития в Лясковец", казаха още от русенския музей.

Равнява се на 30 кокоши 

Най-големите яйца на съществуващ вид са щраусовите. Едно щраусово яйце се равнява на около 25 Ц 30 кокоши. Омлет от такова яйце съставлява порция за няколко човека.
Черупката на яйцето е много твърда благодарение на дебелина около 1 Ц 1,5 мл. Може да се използва за направата на фигури или върху нея да се нарисуват различни мотиви Ц икони, смешни личица и т.н.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама