Медицинските клоуни Янита и Ива : Децата забравят за болката със смях

Приятел
Автор: България Днес

Медицинските клоуни Янита и Ива : Децата забравят за болката със смях

Бате Николай е нашият учител, малките го обожаваха 

КОИ СА ТЕ

Янита Кирова (Д-р Пипи) и Ива Лапатова (Д-р Куку) завършват НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Театър на движението - пантомима". От 2015 до 2016 г. те се обучават като медицински клоуни в "Пирогов", с ментор актьора Николай Николаев - Бате Николай - д-р Коко. Тогава създават своята "Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи", а преди това двете се занимават с деца в своята школа за пластически театър, където всяко дете е винаги добре дошло и до днес.

Доли ТАЧЕВА

- Как се зароди идеята за "Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи"?
- Янита: Роди се с времето. Но едно от нещата, които ни даде тласък, беше филмът "Пач Адамс", който и двете сме гледали още като деца. Това е филм, разказващ истинската история на доктор Хънтър Кампбъл, американски педиатър, който слага червения нос и решава по този начин да скъси дистанцията между себе си и малките пациенти. Още по време на следването ни в НАТФИЗ разбрахме, че когато сме тандем, нещата ни се получават добре. Искахме да тръгнем по неутъпкана пътека, да прокараме собствен път. Започнахме да мислим как да използваме изкуството си, за да помагаме на хора в нужда, и стъпка по стъпка създадохме "Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи".
- От колко време вече работите в нея?
- Янита: От 2016 година, но имаме едно усещане, все едно е било цял живот.
- Има ли други клоуни освен вас двете?
- Двете: Малко по малко започнахме да събираме екип от артисти, които искат да работят като медицински клоуни. Оказа се трудно да намериш хора, които да са склонни да оставят сигурното и да тръгнат натам, накъдето хич не е ясно какво ги очаква. Все още търсим правилните хора. Защото да си медицински клоун хич не е лесно. По-скоро трябва да си роден за това. В момента има няколко медицински клоуни, за които времето ще покаже дали това е тяхното призвание. При нас работят още д-р Фръц, д-р Пръц, д-р Оле, д-р Шиши и д-р Боц. Една от целите ни е именно да има достатъчно работа за медицински клоуни в България и това да се превърне в професия. По този начин ще има и още едно поле за развитие за хора, завършили висши учебни заведения по изкуствата.
- Кои болнични заведения посещавате?
- Ива: В момента сме в 4 столични болници. Занапред се опитваме да ги направим повече, и то не само в София, но и в цялата страна. Трудно е, когато почнеш да проправяш път, който не съществува. Ние нямаме традиции в медицинската клоунада и не е лесно да убедиш хората, че тя е ценна, необходима и дори задължителна в нашата страна. Не само в детските отделения, ами и в отделенията за възрастни. Освен медицинската клоунада ние продължаваме да творим и да създаваме нашия малък свят на театъра без думи.
- Как протича един ваш ден в образа на д-р Куку и д-р Пипи и колко деца успявате да посетите?
- Ива: Дните на д-р Куку и д-р Пипи са много различни един от друг. Очарованието е именно в това, че всеки ден е уникален сам по себе си, среща ни с различни хора и ни предоставя различни предизвикателства. Средно за една наша визитация успяваме да засегнем между 20 и 50 деца, много зависи в коя болница сме и там колко отделения има.
- Как ви приемат децата, радват ли се, не се ли плашат?
- Янита: Ние сме там, за да накараме децата да се чувстват добре, а не да им носим допълнителен стрес. А те са там, за да ни посрещнат с отворени обятия и да не ни пуснат да си тръгнем. А ако някое дете е по-резервирано в началото, то неговото любопитство му помага да ни опознае и да види, че ние не сме страшни и че сме там, за да му помогнем. При такива случаи най-важни са нашето търпение и нашата искреност.
- С какво най-много въздействате на малките пациенти?
- Ива: С изненадата! Представете си, че сте в болнична стая и никак не ви е до смях. И изведнъж влизат едни цветни, усмихнати клоуни, които по никакъв начин не сте очаквали. Започвате да се смеете и захласвате в ситуацията. Забравяте къде сте, забравяте за болката! Нашите визитации имат за цел да премахнат стреса у децата от лекарите, медицинските сестри и от самия процес на лекуване. Правим го по приятен, забавен и доста убедителен начин.
- Разкажете някоя лична история, която ви е докоснала по време на работа.
- Ива: Толкова са много. Няма по- и най-любима. Често, за жалост, се случва да виждаме семейства в болниците повече от четири-пет пъти. Деца, които стоят по месец-два в отделенията. Няма как да не станем приятели, да не пожелаят да ни видят отново. Много родители се свързват с нас след това и ни благодарят за срещите ни. Едно момиченце трябваше да бъде отново хоспитализирано в "Пирогов", за да му бъде направена операция. Толкова много плакало у дома, но майка му казала, че ще се види отново с д-р Куку и д-р Пипи. Само си оправило багажа за болницата!
- Самите лекари как ви приемат и според вас имат ли и те нужда от вас понякога?
- Янита: Защо понякога? Медицинският клоун в цял свят е част от медицинския екип. Това е целта и тук. За съжаление, живеем в дни, в които думата "лекар" се възприема от обществото като нещо лошо, нещо мръсно. Но лекарите ни са добри. И ние трябва да ги уважаваме и ценим. Те вършат своята работа чудесно въпреки гнусотията по болниците, въпреки липсата на пари, липсата на човешко отношение, липсата на разум. В крайна сметка те са тези, при които тичаме в най-лошите варианти на развитие на обстоятелствата. Ние ги подкрепяме, стоим до тях и се опитваме да им помогнем в работата им. Опитваме се да обясним на децата, че те не са страшни, не са опасни, а са там, за да помогнат. Те са добрите феи. А ние сме щастливи да бъдем част от тях. Лекарите от своя страна започват да възприемат идеята за медицинската клоунада като нещо позитивно за болничния екип. Някои от тях вече са наясно, защото знаят отпреди, от Бате Николай, други пък са осведомени, че това го има в чужбина. Трети, макар и в началото скептични, започват да виждат плюсовете и да ни подкрепят с времето. В практиката ни вече се е случвало медицинският персонал да има нужда от нас при някои конкретни интервенции - слагане или махане на абокат, смяна на конци, смяна на превръзки, дори и поставяне на лепенка. Така за всички е по-лесно и приятно.
- Споменахте актьора Николай Николаев, известен като Бате Николай, който бе първият, захванал се с тази дейност. Какъв спомен пазите за него?
- Ива: Няма да забравя един разговор по телефона. Седим си с Яни на една пейка и тя ми разказва как вечерта гледала за пореден път филма "Пач Адамс", вдъхновила се! Издирила номера на Бате Николай и ми казва: "Защо да не му звъннем. Да отидем да видим как "лекува". Тогава му се обадих, а той толкова спокойно ми каза: "Прекрасно девойче, утре в 9:00 часа да сте в двора на "Пирогов", ще ви облека в костюми и ще дойдете в отделенията с мен". Преминахме едногодишно обучение при него в "Пирогов", запознахме се в детайли какво е медицински клоун и какво представлява медицинската клоунада. Случките с него са толкова много, но никога няма да забравим колко доброта и спокойствие излъчваше, щом влизаше в някоя болнична стая. Всички погледи бяха вперени в него, децата го обожаваха. Човек с голямо сърце!
- И двете сте майки, влизате ли в тези шарени образи у дома?
- Янита: Не. У дома не сме в болница. Ние не сме циркови клоуни, една също доста трудна и силно уважавана от нас професия. Но ние сме медицински клоуни, или клоуни доктори. А и за да бъде един човек професионалист, той трябва да разграничава личния си живот от работата.

Емилия без детегледачка

Емилия без детегледачка

Сама, без детегледачка гледа бебето си Емилия. Певицата дари съпруга си Жорж Бахур с дъщеричка преди няколко месеца. Наследничката им носи името Джорджина. Вместо да вземат човек, който да им помага, певицата и бизнесменът сами се грижат за рожбата си. Когато Емилия е по участия, за бебето се грижи Жорж. "Не сме се отделяли от нея

Мъжът на фолкизпълнителката - Христо Бакърджиев: Сашка пише нови песни

Мъжът на фолкизпълнителката - Христо Бакърджиев: Сашка пише нови песни

Детето вече е при нас, учи в немското училище, може да се върнем в края на лятото, казва още съпругът на певицата "Сашка е добре, но не смея да се зарадвам. Вижда леко, силуети, непрекъснато с нея работят психолози, защото е много труден период. Немските монахини от ордена също по цял ден са с нея и нещата си вървят

Нашествие на миски на моден купон

Нашествие на миски на моден купон

Наталия Гуркова "доплува" като червена русалка, Юлиана Дончева грее, макар и в черен тоалет Партито за 90-годишнината на модната линия "Валентино" предизвика истински десант на бивши, настоящи и вероятно бъдещи миски, установи на място "България Днес". Водещ на официалната част бе модният гуру Любомир Стойков

Концерт на връх Еверест, мексиканец свири на най-високата точка в света (Видео)

Концерт на връх Еверест, мексиканец свири на най-високата точка в света (Видео)

"Абсолютно нищо не е невъзможно, когато вярваш в себе си. На 15 май с моите 19 години се превърнах в най-младия мексиканец, изкачил Еверест, и най-младия мексиканец, изкачил осемхилядник". Това написа в инстаграм 19-годишният мексиканец Хуан Диего Мартинес. Освен че стъпи на Еверест, той успя и да постави рекорд, като свири на синтезатор

Най-четени

Даниела Серданова сама

Даниела Серданова сама

Сама обикаля из софийските улици Даниела Серданова, видяха влюбчивите папараци на "България Днес". Преди две години психоложката се раздели със социалния антрополог Харалан Александров след близо 8-годишна връзка, като така и не стана ясно каква е причината за разлъката. Серданова беше женена за футболиста Любо Пенев, двамата имат дете

Слави си продаде мезонета

Слави си продаде мезонета

Жена на име Симона се сдоби със земя на шоумена Искаше му близо 4 милиона, не е ясно каква е крайната цена Слави Трифонов най-сетне продаде мезонета си на бул. "България", научи "България Днес" от негови близки. Дългият е сключил сделката с частна фирма. Преди пандемията водещият, който напоследък се изявява в политиката

Филчев под прикритие

Филчев под прикритие

Пременен с огромен шлифер се придвижва из София Никола Филчев, видяха честните папараци на "България Днес". Бившият главен прокурор се порадва на цъфналите по градините дръвчета, след което с бавна стъпка се отправи към дома си. Снимки: "България

Нети бърза, вика такси

Нети бърза, вика такси

На бързи обороти живее Нети. Певицата и актриса цял ден търчи по задачи, видяха културните папараци на "България Днес". За да може да изпълни всички поети ангажименти, облечената като пролетна пъпка в розово Нети викна такси и нервно крачеше, докато то пристигне. Снимки: "България

Азис с 50-годишно гадже

Азис с 50-годишно гадже

Не ни е време да ходим по дискотеки, категоричен е певецът Гадже, което е на 50 г., си е хванал кралят на попфолка у нас Азис. Това призна самият той в разговор със свои фенове. Възрастта е съвсем нормална, като се има предвид, че певецът е на 44 години. Двамата не обичали да ходят по дискотеки. "Мислите ли, че сега на 44 г. и с него на 50 г

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

С него имахме много конфликти, стигало се е и до физическа саморазправа, разкрива Юлия Минева Денди е бил нападан и многократно в миналото, твърди пред "България Днес" бившата съпруга на убития писател Юлия Минева. През януари светският хроникьор бе намерен с разбита глава, настанен в болница, но въпреки усилията на лекарите почина

Футболен експерт люби девственицата от "Ергенът"

Футболен експерт люби девственицата от "Ергенът"

Анализаторът Александър стиска силно брюнетката Елвира, кара я да се чувства спокойна Анализатор отнел девствеността на 24-годишната Елвира от "Ергенът". 24-годишната брюнетка от село Змеица се е отдала на футболен експерт, с когото се забърсали в интернет по нейните признания пред последователите й в социалните мрежи

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин знае ползите от пиенето на поне два литра вода дневно, особено в топлите дни. Емблемата на българската поп музика паркира специално колата си, за да отскочи до магазина и да се запаси с две бутилки от живителната течност, видяха топпапараците на "България Днес". След това спокойно продължи по пътя си

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владимир Пенев харесва бързото хранене, колкото и да го отхвърлят диетолозите, видяха гладните папараците на "България Днес". Актьорът излезе и зареди торбичка с вредна храна от центъра на София. По пътя срещна приятели, с които с удоволствие размени няколко думи. Мина набързо през аптеката и с бодра крачка се прибра у дома

Димо Гяуров с тайнствена чанта

Димо Гяуров с тайнствена чанта

С чанта, в която се носят секретни документи, се придвижва Димо Гяуров, видяха замаскираните папараци на "България Днес". Бившият шеф на разузнаването обикаля София с бърза крачка, замислен за международното положение и последващите от това проблеми за националната ни сигурност. Дали в чантата си Димо носи тайни материали или продукти за салата

Най-коментирани

Смърт в семейството връща Виктория в Русия

Смърт в семейството връща Виктория в Русия

След като победи в "Ергенът" Виктория Капитонова е голямата победителка в най-гледаното шоу в ефира - "Ергенът", научи ексклузивно "България Днес". Тя е жената, която Виктор Стоянов избира, след като в последната вечер остават двете с Дениз Хайрула и той подарява на рускинята последната си роза. Красивият Виктор не предлага брак на 27-годишната

Фюри разпуска с танци

Фюри разпуска с танци

Освен да се боксира, Тайсън Фюри може и да танцува. Неговата съпруга Парис публикува снимки от семейната почивка в Кан, на която Циганския крал държи ръката й. Боксьорът не изпуска бутилката с бира в другата. Двамата са на заслужена ваканция след няколко особено натоварени месеца, които завършиха с победа на ринга за Фюри срещу Дилиан Уайт

Сара се обясни на Икер

Сара се обясни на Икер

Любимата двойка на цяла Испания - Сара Карбонеро и Икер Касияс, се раздели преди повече от година, но между двамата продължават да бушуват чувства. Журналистката разкрива сърцето си в откровено послание по случай рождения ден на Икер, който стана на 41 години. "Паметта е единственият рай, от който не можем да бъдем изгонени - пише Карбонеро в

Емилия без детегледачка

Емилия без детегледачка

Сама, без детегледачка гледа бебето си Емилия. Певицата дари съпруга си Жорж Бахур с дъщеричка преди няколко месеца. Наследничката им носи името Джорджина. Вместо да вземат човек, който да им помага, певицата и бизнесменът сами се грижат за рожбата си. Когато Емилия е по участия, за бебето се грижи Жорж. "Не сме се отделяли от нея

Виейра рита фен на "Евертън" на терена

Виейра рита фен на "Евертън" на терена

Призракът от мрачните години, когато английският футбол беше в капана на хулигански изстъпления на терена и извън него, отново се завръща. Мениджърът на "Кристъл Палас" Патрик Виейра побесня, след като подивял запалянко на "Евертън" му навря среден пръст в лицето, придружен с нецензурни думи, а с другата ръка го снимаше с телефона си

Ергенките изхвърлиха Гери

Ергенките изхвърлиха Гери

Заплахи получава една от участничките в "Ергенът" - Гергана. Атаките идват не от кого да е, а от други подвизаващи се в шоуто дами. Певицата е брутално изхвърлена от групата на кандидатките за сърцето на Виктор Стоянов в една от социалните мрежи, разкри самата Гергана. "И да ме махнете, си оставате същите злобита. Говоря за 4-5 "мацки" конкретно

Алена спретна детско парти

Алена спретна детско парти

Алена Середова изглежда блестящо на 44 години и грее от щастие на втория рожден ден на дъщеря си Вивиан. Алена беше омъжена за легендарния италиански вратар Джиджи Буфон, от когото има две деца, но двамата се разделиха и сега тя има нов живот с Алесандро Наси. Середова публикува снимки от партито, на което е поканила почти всичките си роднини

Рачков имал остров на Малдивите

Рачков имал остров на Малдивите

Собствен остров на едно от най-приказните места на света - Малдивите, имал Рачков. Това разкри бившата адреналинка Жана. Красавицата, която дълги години се изявяваше в "Господари на ефира", реши да се изгъбарка с водещия. И го обяви за горд собственик на малко парче земя в райското кътче. "Откакто разбрах

Николай Михайлов остава в "Левски"

Николай Михайлов остава в "Левски"

Капитанът на "Левски" Николай Михайлов ще остане на "Герена" и следващия сезон въпреки информациите, които го пращаха в чужди отбори. Вратарят получи предложение за нов договор, което прие, без да мисли, научи "България Днес". Стражът подписа вчера следобед. Новият му контракт е за две години. "Надявам се да остане доста години като играч

Ричарлисън избухна: Кара, измий си устата!

Ричарлисън избухна: Кара, измий си устата!

Напрежението в края на сезона във Висшата лига явно идва в повече за нападателя на "Евертън" Ричарлисън, който се нахвърли с груби коментари срещу анализатора на "Скай Спортс" Джейми Карагър. "Карагър, измий си устата, преди да говориш за мен и за "Евертън". Аз не те уважавам", пише Ричарлисън в туитър късно след полунощ

Уилям и Кейт на премиерата на "Топ Гън: Маверик" - събитието на фестивала в Кан

Уилям и Кейт на премиерата на "Топ Гън: Маверик" - събитието на фестивала в Кан

Кралската двойка, принц Уилям и Кейт Мидълтън, се появиха на червения килим на британската премиера на филма "Топ Гън: Маверик", която се проведе на площад "Лестър" в Лондон в четвъртък вечерта. Там присъства и звездата на филма - Том Круз. Кейт носеше черна рокля на Roland Mouret с дължина до пода и бяло деколте извън раменете

Бари се зарежда със сок

Бари се зарежда със сок

Със сок се зарежда преди тренировка Билал Бари, видяха спортуващите папараци на "България Днес". Мароканският нападател на "Левски" си носи бутилчица в колата и си пие от нея, когато не джитка на телефона си. Снимки: "България

Зеленски: В Донбас е истински ад

Зеленски: В Донбас е истински ад

Украинският промишлен регион Донбас, в който са съсредоточени сегашните руски офанзиви, е напълно разрушен, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, в момент, когато някои от най-богатите държави в света обещаха да подпомогнат Киев с милиарди долари, предаде Ройтерс. Откакто се оттегли от украинската столица

Олигархът Алишер Усманов се развежда с Ирина Винер

Олигархът Алишер Усманов се развежда с Ирина Винер

Руският милиардер от узбекски произход Алишер Усманов след 30 години щастлив брак е подал молба за развод с треньорката по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, Това става ясно от дело, заведено в московксия районнен съд под № 205. За новината първи съобщава сайтът StarHit, на когото се позовава агенция РБК. Заявлението е подадено на 4 май

Разкъсаната от вандал картина “Иван Грозни убива сина си” е възстановена

Разкъсаната от вандал картина “Иван Грозни убива сина си” е възстановена

Успешно е завършила реставрацията на пробитата на три места от вандала Игор Подпорин картина на Иля Репин „Иван Грозни и неговият син Иван на 6 ноември 1581 г.“. Това съобщават от пресслужбата на Държавната Третяковска галерия. Реставрираната картина на Репин ще бъде изложена на 23 май в постоянната експозиция на художника в Третяковката галерия

Почина големият гръцки композитор Вангелис

Почина големият гръцки композитор Вангелис

Големият гръцки композитор Вангелис Папатанасиу, известен по-широко с първото си име – Вангелис, е починал на 79-годишна възраст във вторник вечер в Париж, съобщи гръцката информационна агенция АНА-МПА, като се позовава на адвокатската компания, която представлява интересите му. Според телевизия Скай композиторът е починал в болница от КОВИД-19

Димо Гяуров с тайнствена чанта

Димо Гяуров с тайнствена чанта

С чанта, в която се носят секретни документи, се придвижва Димо Гяуров, видяха замаскираните папараци на "България Днес". Бившият шеф на разузнаването обикаля София с бърза крачка, замислен за международното положение и последващите от това проблеми за националната ни сигурност. Дали в чантата си Димо носи тайни материали или продукти за салата

Даниела Серданова сама

Даниела Серданова сама

Сама обикаля из софийските улици Даниела Серданова, видяха влюбчивите папараци на "България Днес". Преди две години психоложката се раздели със социалния антрополог Харалан Александров след близо 8-годишна връзка, като така и не стана ясно каква е причината за разлъката. Серданова беше женена за футболиста Любо Пенев, двамата имат дете

Рисунки в японски стил показва Николай Пенчев, главният редактор на “България Днес”

Рисунки в японски стил показва Николай Пенчев, главният редактор на “България Днес”

Невероятни рисунки с туш в японски стил (суми-е и суминагаши), калиграфия и поезия хайку могат да се видят в първата по рода си изложба “Полъх от Изтока” у нас. Събитието се организира с подкрепата на клуб “Приятели на Япония” в рамките на Пролетните дни на японската култура в България. В експозицията са показани творби на Александър Телалим

Производител: 15 лв. за килограм череши, ще поевтинеят след седмица

Производител: 15 лв. за килограм череши, ще поевтинеят след седмица

Близо 15 лв. за килограм на едро достигна цената на българските череши. Тя зависи от сорта, като по-дребните струват между 5 и 7 лева. "Цената спрямо минали години за този период не е много по-висока, традиционно при ранната череша цената е по-висока, защото предлагането започва седмица по-рано с вносните от Гърция и Турция