Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8115316 www.bgdnes.bg

Мийте ръцете 20 секунди срещу коронавирус

Треска, умора и суха кашлица са симптомите 

Няма ваксина за 2019-nCoV, но с добра хигиена може да се предпазим 

Студен декемврийски ден на рибния пазар в 11-милионния китайски град Ухан.

Огромни опашки от хора се извиват край сергиите, където се предлагат прилепи и змии като деликатеси. Именно от това екзотично място стартира страховитата епидемия от коронавирус, който досега отне живота на около 60 души. Първи се разболяват работници в сектора за морска храна, а впоследствие заразата се разнася и на други континенти.
Някои учени го определят като мистериозен и му дават името 2019-nCoV, но други контрират, че коронавирусите са познати на човечеството повече от половин век. Към момента не е налично ефективно лечение или ваксина за заболяването, въпреки че текат опити да бъдат създадени такива. Коронавирусите се срещат най-често сред животните, но са познати случаи, при които еволюират и засягат и хората, както при тежък остър респираторен синдром. Имат сферична форма и дължат името си на шипчетата и власинките, с които са покрити и които, гледани под микроскоп, приличат на корона при слънчево затъмнение.
Съобщението за първите случаи на заразени е на 31 декември 2019 г., като първите симптоми се появяват 3 седмици по-рано, на 8 декември м.г. Пазарът е затворен на 1 януари, а заразените са поставени под карантина.


Симптомите са като при обикновена настинка. В 90% от случаите болните са с треска, 80 на сто изпитват умора и ги мъчи суха кашлица, също често срещан проблем е и затрудненото дишане. В тежки случаи вирусът може да провокира пневмония, бъбречна недостатъчност и дори да доведе до смърт. Както при грипа, рисковата група са предимно възрастни хора и пациенти с хронични заболявания, които са с отслабена имунна система.
За да се предотврати инфекция, Световната здравна организация препоръчва "често миене на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане... както и избягване на пряк контакт с човек, който проявява симптомите на респираторно заболяване". Въпреки че няма специфично лечение за човешки коронавирус, американският Център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на заразените да приемат лекарства за обикновена настинка, да пият течности и да почиват, за да облекчат симптомите. Някои страни изискват от гражданите си да съобщят на личния си лекар при симптоми, подобни на настинка, особено ако са посещавали Китай.
Сред другите препоръки са миенето на ръцете със сапун и вода да продължава минимум 20 секунди, както и в никакъв случай с немити ръце да не докосвате очите, носа или устата си.
Повечето хора, заразени с коронавирусна болест, се възстановяват сами. За да облекчите симптомите си, може да предприемете няколко елементарни стъпки:
- вземете болкоуспокояващи, не забравяйте, че не трябва да давате аспирин на деца;
- използвайте овлажнител в стаята, пийте топъл чай с лимон - това ще помогне за облекчаване на болки в гърлото и кашлица;
- не правете опити да сваляте температурата, докато тя не надвиши 38 градуса.
- ако не се чувствате добре, температурата продължава пет дни или повече, има задух, болки в гърлото и главоболие - отидете на лекар.

Реклама

Според българския вирусолог проф. Златко Кълвачев положението не е чак толкова драматично и заразата ще се самоограничи в един момент. По думите му този вирус имал способността да не се разпространява безкрайно и едва ли щял да прерасне в пандемия с милиони жертви.
"Коронавирусите се разпространяват по базисните начини за вирусите - чрез ниска хигиена и мръсна храна. По-притеснителното в случая е, че предстои китайската Нова година и вирусът може да се разпространи скоростно от туристите", разясни Кълвачев.
В навечерието на Лунната нова година транспортът е спрян в най-малко 10 града в Китай с общо население от 33 милиона души. Градовете под карантина са Ухан, откъдето тръгна вирусът, и още девет съседни града в централната китайска провинция Хубей.

Болница за 6 дни

Като противодействие срещу възникналата епидемия в Китай започва изграждането на специализирана болница. Целта на проекта е също така да се осигурят по-добри условия за поставянето на пациентите под карантина.


На 24 януари властите в Ухан обявяват подробностите около плана си да изградят болницата в срок от шест дни. Лечебното заведение трябва да отвори врати на 3 февруари и ще има 1000 легла, използващи карго контейнери. Площта на лечебното заведение ще бъде 25 000 кв. метра.
Ден по-късно властите обявяват планове за втора специализирана болница с капацитет от 1300 легла; според плана тя трябва да е готова до две седмици. Някои хора използват социалните мрежи, за да споделят притесненията си, породени от решението на властите да построят втора болница в такъв кратък срок. Според тях това е признак, че е възможно ситуацията да е много по-тежка от очакваното.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама