Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8116781 www.bgdnes.bg

Грузински кримитипове тайно у нас

Бродят ли тук кавказки килъри?

Георги Кахиани и Георги Жордания, проверявани за връзки с търговците на оръжие, арестувани в "Ролс-ройс"

Скандални грузинци, разследвани за участие в зловеща криминална групировка за поръчкови убийства, наркотрафик и контрабанда на оръжия, тихомълком са акостирали у нас, показа проверка на "България Днес". Макар и изгонени в миналото от ДАНС, днес Георги Кахиани и Георги Жордания преспокойно си живеят в София и дори развиват солиден бизнес. Сред съдружниците им се появява и друг техен сънародник, който в миналото е прокуден от България заради множество криминални афери. Сред тях и подготовката за убийството на грузинския президент Едуард Шеварднадзе през 1997 г. Днес аверът на Кахиани и Жордания вече разполага с българско гражданство.

Реклама

За момента няма яснота дали Георги Кахиани и Георги Жордания и станалият българин техен бизнес партньор имат нещо общо с аферата "Ролс-ройс". Според запознати подобна проверка в момента върви в ГДБОП. Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че службите са разбили група за търговия с нелегално оръжие, чиито членове са от грузински произход.
"Да похваля МВР за тази операция, която направиха. Такива сериозни хора гониха, толкова оръжие. Не бях виждал в "Ролс-ройс" да се движат. Никой не очаква от "Ролс-ройс" да го нападнат", коментира Борисов.
Според публикации в медиите при обиска в луксозната лимузина са намерени десети пистолети и автомати със заличени номера. Подозренията са, че чужденците са свързани с подготвяно убийство на известни бизнесмени. Самата банда е следена дълго време от ГДБОП и агенти на ДАНС и така плановете им са разкрити.
Самите Георги Кахиани и Георги Жордания имат дебела кримибиография, свързана с подобни дейности, припомнят криминалисти. Двамата заедно с авера си Гиа Хергиани живеят от началото на 90-те години у нас. Официално се водят търговци на риба и консерви чрез няколко фирми. Според спецченгета легалният бизнес е само маскировка за трафик на оръжие, наркотици, крадени коли и контрабанда на алкохол и цигари през пристанищата във Варна и Бургас. Според публикация на в. "24 часа" Кахиани и Жордания са арестувани през 1995 г. в курорта Златни пясъци, докато поставят бомба с дистанционно управление под автомобил. След натиск от горе бързо са пуснати без последствия. Скоро след това антимафиоти засичат техни контакти с хора от грузинската паравоенна организация "Мехедриони", отговорна за множество атентати. Заедно с терористите двамата са замесени като посредници и като физически изпълнители на убийства на българи и чужденци у нас. Контраразузнаването засича техни контакти с въоръжени групировки в Турция, Грузия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Италия. Според оперативна информация още през 90-те Кахиани и Жордания разработват каналите Варна - Иличовск и Варна - Поти за трафик на хероин и оръжие от Афганистан през Грузия и България за Косово и Албания. По данни на НСБОП скритите количества хероин са между 100 и 500 килограма в една пратка. Огромните количества се разтоварват в тайни депа в България и продължават към държави от Западна Европа в тирове, камиони и леки коли. Като техен координатор тогава родните ченгета уличават и сегашния им бизнес партньор Владимир Тутберидзе. Въпреки множеството данни едва през 2008 г. спецслужбите събират смелост да поискат изгонването от България на Георги Жордания и Георги Кахиани. Едва подписана заповедта за изгонване, в играта влизат и известни политици, с чиято помощ тя набързо е отменена от тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов.

Контакти със зетя на Фатик

Контакти между завърналите се у нас грузинци и зетя на Филип Найденов-Фатик - Дениз Тюркмен, чието истинско име е Дмитрий Юриевич Цхондия, засичат криминалисти. Връзката лъсва още преди няколко години покрай ареста на Тюркмен.

Той е задържан през лятото на 2014 г. заради изнудване на бизнесмен за два милиона евро. Повод за рекета е избухналата във фамилията война за разпределение на наследството на Фатик. Тя се води основно за имотите, през които разстреляният митичен подземен бос е изпирал парите от наркотици и крадени коли през годините. За да не бие на очи, имането било прехвърлено на фирми, собственост на подставени лица. Така след разстрела на Фатик не станало ясно кой от родата какво точно може да прибере за себе си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама