Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8118083 www.bgdnes.bg

Шеф точи язовир заради бракониери

С 49 хил. лв. ощетил "Напоителни системи"

Две години условно отнесе директорът на общинско предприятие в Шумен

Директорът на общинското предприятие "Общински жилища и имоти" в Шумен Юлиян Вълчев вече е с влязла в сила присъда за умишлена безстопанственост. Това съобщиха от пресслужбата на варненската Апелативна прокуратура. Вълчев е осъден в качеството му на бивш шеф на "Напоителни системи" в Шумен за това, че е разпоредил източване на водата от язовир за извършване на незаконен риболов.
Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е потвърдил осъдителната присъда на Вълчев. Така бившият шеф на "Напоителни системи" е осъден окончателно на 2 години лишаване от свобода с 4- годишен изпитателен срок.
Делото срещу ексначалника на "Напоителни системи" започна, след като през лятото на 2013 г. язовир "Нови пазар 1", предвиден за напояване, беше източен. Според обвинението Вълчев е наредил на пазача на язовира да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов, и така е причинил на "Напоителни системи" вреди в размер на 49 хил. лв.
От 500 хил. куб. метра вода в язовира след разпореждането му е останала само едва една десета от общия обем. Затова Юлиян Вълчев беше предаден на съд, след като Окръжната прокуратура в Шумен внесе срещу него обвинителен акт. Така началникът се изправи пред магистратите по обвинение в умишлена безстопанственост, от която са причинени значителни вреди за държавното дружество "Напоителни системи".
Влязлата в сила присъда завари осъдения като управител на предприятието "Общински жилища и имоти" в Шумен, което е част от местната администрация.
Прокуратурата очаква реакцията на община Шумен, като смята за неморално осъден като длъжностно лице за умишлена безстопанственост да ръководи общинска фирма, се посочва в прессъобщението на варненската Апелативна прокуратура.
Юлиян Вълчев е един от активистите на ГЕРБ в Шумен. Той беше назначен за директор на общинското предприятие "Общински жилища и имоти" през ноември 2017 г. въпреки воденото срещу него разследване и повдигнатото обвинение за безстопанственост.
Присъдата срещу Вълчев на първа инстанция беше произнесена на 12 февруари 2018 г. от Шуменския окръжен съд. За проявената умишлена безстопанственост му бе наложено наказание 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. С присъдата на първата съдебна инстанция Вълчев бе лишен от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от 2 години.
Въпреки това той продължи да управлява общинското предприятие в Шумен, а като негов работодател кметът на града Любомир Христов,каза в отговор на журналистически въпрос, че ще изчака решаването на делото на последна инстанция.
Сега, след произнасянето на Върховния касационен съд и след окончателно влязлата в сила присъда на Вълчев, кметът на Шумен Любомир Христов обяви, че ще се запознае с решението на съда и ще предприеме необходимите действия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама