Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8118636 www.bgdnes.bg

Коч №1 отива под ножа

Собственикът му разпродава стадото

Твърде стар е, има близо 70 деца

 

Под ножа отива коч №1 на републиката. Наесен собственикът на Джеки Красимир Митков ще го продаде за символична сума или го чака заколение.
"Вече е стар и няма да може да върши работа. Оставил съм него и един млад коч. Евентуално турски животновъди могат да купят Джеки, и то за малка сума", сподели пред "България Днес" стопанинът на плодовитото животно, което има близо 70 деца.
В минорно настроение фермерът разказа, че приключва с овцевъдството. В стопанството му в плевенското село Ореховица овцете наброявали 250 броя, а сега са едва 20. Така бизнесът му с овцете е ликвидиран, а малкото бройки остават за хоби. Те ще се отглеждат от приятел на Красимир, като двамата ще си разпределят за лични нужди мляко и сирене.
"Няма кой да работи. Обиколил съм всички села. Повечето пастири злоупотребяват с алкохола, взимат пари предварително и след някой ден изчезват. Така правят и с колеги. А им осигурявам подслон, храна и 1000 лв. заплата с осигуровките", не крие разочарованието си фермерът.
Наред с това изкупните цени на млякото и агнетата са унизително ниски. "Никой почти не дава фактура и после не мога да отчета продажби. Ще унищожа и млекодайните крави, които имам. Просто няма смисъл само от нерви и напрежение. Много колеги са в същата агония и продължават да се мъчат", обясни още тежката ситуация в животновъдството Красимир Митков.
"Дори и при наличието на модерна техника пак няма кой да работи. И това го казват и колегите. Положението е плачевно. През 2007 г. започнах и през годините правех изключително прецизна селекция на животните, но тя отиде на вятъра", допълва още той.
В опит да помогне на Красимир и родното животновъдство "България Днес" издирва съвестен пастир, който срещу 1000 лв. заплата, подслон и храна при добри условия да се заеме с отглеждането на стадото. Ако има човек, на когото да може да разчита, фермерът още пази надежда да съхрани и възстанови животновъдния отрасъл в Плевенско.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама