Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8118673 www.bgdnes.bg

Танцьорите от ансамбъл "Пролет": Не ни е страх, пак ще отидем в Китай

23-ма души бяха върнати спешно у нас заради коронавируса, прегледаха ги в София 

С извънреден полет от Китай у нас се прибраха 16 младежи танцьори и четирима техни ръководители от петричкия ансамбъл "Пролет". В групата им са били и три придружаващи лица от местната власт.

Реклама

Фолклористите трябвало да вземат участие в Световния карнавал в Пекин, но разпространението на коронавируса и десетките жертви в Китай отменят мащабното събитие. Ръководителят на групата Андон Божанин е потвърдил пред китайските власти желанието на всички да напуснат страната при първия удобен случай. Вчера ансамбълът кацна на летището в София и се прибра в Петрич.
"Всички се чувстват добре и нямат оплаквания. На летището са им направени прегледи и не са установени заболявания. Ако някой прецени, може допълнително да отиде на лекар и да установи дали има проблем. Нека да уточним, че не става въпрос за деца, а за младежи, като някои от тях са над 18 години. Казват, че не са се страхували. Преди две години наши танцьори отново ходиха в Китай. Ако ни поканят, пак ще отидем", разказа пред "България Днес" Гичка Тренева, секретар на петричкото читалище "Братя Миладинови", към което развива дейност ансамбълът.


По нейни думи танцьорите са пристигнали в Пекин на 22 януари и са имали свободно време за разходки. Обратният им полет е бил планиран за 29 януари, но смъртоносният вирус променя плановете. "Не сме само ние, има поканени ансамбли от цял свят. Китайските власти трябваше по-рано да преценят обстановката и изобщо никой да не тръгва. Получи се нещо като екскурзия, но все пак там има опасен вирус. За нас не е проблем, защото всички разходи и самолетни билети се поемат от домакините. Те платиха и извънредния полет", каза още Тренева.
Трима българи са в град Ухан и българското посолство в Китай поддържа непрекъснато връзка с тях, съобщиха от българското външно министерство. Именно това е най-засегнатият район и властите не позволяват на хора да го напускат, за да не се разпространява заразата. Броят на жертвите на коронавируса от нов тип, който причинява пневмония, се е увеличил до 80, като заразените вече са около 2700 души. Няма данни за заразени българи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама