Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8119796 www.bgdnes.bg

Мулето Светльо се запича с кока на Карибите

Гълтачът чакал полет за Брюксел

Трафикантът изходил 46 торбички, 64 се запъват в дебелото му черво

Българин е изходил торбички с дрога, след като бил арестуван като муле на кокаин. По-голямото количество от наркотиците обаче е останало в него.
Светослав Тодоров бил спрян на второто най-натоварено летище на Карибите - това на курорта Пунта Кана в Доминиканската република. Агенти от Националната дирекция за контрол на наркотиците (DNCD), които дежурили на аеропорта, отклонили българина за проверка по метода на риска.

Това станало, понеже той им се видял притеснен. Готвел се да лети за белгийската столица Брюксел, но се оглеждал във всички посоки, а при разговора си с униформените започнал много да се поти. При последвалата проверка със скенер се оказало, че стомахът и червата му са пълни с чужди тела. Опитните ченгета веднага разбрали, че става въпрос за трафик на дрога от гълтач. Тодоров е бил арестуван и закаран в болницата в Ла Алтаграсия. Там под строга охрана бил изчакан да изхвърли по естествен път 46 пликчета с наркотици. Били изпратени за анализ в Националния институт по криминалистика (INACIF) за определяне на теглото, качеството и вида. Както се предполагало, се оказал доста чист кокаин, който тежал 640 грама. От Доминиканската Национална дирекция за контрол на наркотиците съобщиха, че от нашенеца са иззети 275 евро, 80 щатски долара, паспорт, бордна карта, мобилен телефон, кредитни карти и часовник. Информацията за случая е изпратена до местната Генерална прокуратура.

Реклама


Доминиканският телевизионен канал CDN уточнява, че скенерът е заснел в нашенеца общо 110 торбички с дрога, а той е изкарал 46. Оставащите 64 също трябва да излязат по естествен или, ако се наложи, по оперативен път. Очаква се, че Светослав е глътнал общо над килограм кокаин. От предишни подобни случаи се знае, че за подобен курс мулетата получават около 1000-2000 евро.
Според запознати около 3000 българи си изкарват прехраната като "гълтачи" на дрога, в 99% от случаите на кокаин на прах или течен. Немалко пътуват именно между Доминиканската република и Европа. Както "България Днес" наскоро писа, членовете на такава банда получиха по 2 години пандиз, след като сключиха тихомълком споразумение с родната Спецпрокуратура. Това бяха четирима човека, доставяли кокаин до България и той бил пласиран на едро в Габрово, Бургас, Варна, Пловдив и София. Според прокуратурата находчивите дилъри набирали за трафиканти несретници, които са закъсали с парите. Подбирали се малоимотни хора, които няма какво да губят. Те получавали между 3 и 5 хиляди лева за курс до Доминикана и обратно. На всеки от гълтачите е подсигуряван паспорт. В рамките на държавите-членки на Европейския съюз, през които са пътували, те са използвали личните си карти, а на границата с Доминикана давали международните си паспорти. Щом пристигнели в екзотичната страна, мулетата били настанявани в хотели. Престоят им траел около седмица, като за това време шефовете им осигурявали достатъчно джобни, за да дочакат доставянето на стоката.
Мулетата поглъщали между 80 и 100 капсули, всяка от които съдържала между 8 и 13 грама кокаин. Общото тегло бял прах, с който пълнели стомасите си, било около килограм. След като се "натоварят", гълтачите хващали самолета наобратно. Те сменяли няколко полета през европейски летища, докато се доберат до Букурещ. Там ги чакал човек от групата, който ги превозвал до Стара Загора или околните села. Там следвала неприятната част с изхвърлянето на наркотиците. Трафикантите били затваряни в тайни помещения, докато не изкарат стоката. По-късно те се оплакали на разследващите, че се е случвало да не ги пускат да излязат навън в продължение на цяла седмица. Мулетата прекарвали в своеобразен плен, докато не изходят всички капсули с кокаин. Не е ясно дали сега задържаният в Доминикана българин има нещо общо с тази схема и дали от Брюксел е щял да продължи към нашата страна.


Тренират с грозде

От досегашни разследвания се знае, че за да свикнат с поглъщането на предмети, на "гълтачите" се дават големи зърна грозде или ампули. След едномесечен курс хранопроводите им се разширяват и вече са готови да "товарят". Започва се с пратки от около 600 грама. Постепенно теглото се вдига. В някои случаи, макар и много редки, мулетата поемат до близо 2 кила кокаин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама