Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8122785 www.bgdnes.bg

Гръмналият се в ДАНС опитвал да отвлече самолет

Въздушен пират се вдъхновява от Емил Крумов

Съратници националисти все още издирват сочения за самоубил се

Самоубилият се в сградата на ДАНС отвлича самолет в годините на комунизма. Малко по-късно от случката се вдъхновява друг тийнейджър, който пък се гръмва преди няколко години.
За случилото се към 2 часа в понеделник в Държавна агенция "Национална сигурност" официалната информация е малко. Без да споменават имена или инициали, от прокуратурата съобщиха, че се е самоубил човек, привикан да дава обяснения по разследване, образувано на 27 януари. Посочва се, че "при извършвана стандартна проверка на личните му вещи преди влизане в сградата на ДАНС призованият гражданин е извадил от дрехите си незаконно притежавано самоделно огнестрелно оръжие и се е самопрострелял". На снимките от местопроизшествието се вижда, че мъжът е паднал по гръб след стъклената врата на входа, точно пред метал детектора. Във вчерашните бюлетини на СДВР и на МВР случаят не бе отбелязан. В подобни случаи се завежда дознание и за склоняване към самоубийство. В същото време от държавното обвинение уточниха, че се проверява и версия за опит за нападение над служители от ДАНС.
По информация на "Труд" мъжът е 59-годишният Емил Крумов от Перник, който е от ръководството на Български национален съюз - "Еделвайс", който организира Луковмарш в София. На 17 януари бе обявено, че главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на Софийска градска прокуратура да провери дейността на организацията, която стои зад тазгодишното факелно шествие, което ще се проведе на 22 февруари. По информация на вестника ни Емил Крумов от БНС няма живи близки, откакто майка му, с която живеел, починала. В последно време живеел в апартамента си, в блока пред жп гарата в Перник, само с котките си. Нито съседите, нито в БНС са наясно дали именно той е самоубилият се в ДАНС. Комшиите не са го виждали, а съратниците му в националистическата организация вчера упорито му звъняха по телефона, но сигналът е свободен. Според негови познати преди години Емил Крумов бил обзет от суицидни мисли, но бил разубеден да се самоубива. Описват го като изключително спокоен човек. Бил свидетел по разследването за причинена смърт на пътя срещу лидера на БНС Боян Расате. През 2006 година на път за факелно шествие срещу Ньойския диктат той прегази човек, изскочил на пътя на забранено място. Крумов пътувал в колата, а по-късно разследването срещу Расате бе прекратено.


За Емил Крумов е известно, че през 1981 година пробвал да отвлече самолет на БГА „Балкан“. Денят 16 януари не се различава особено. В Панагюрище проплаква момиченце, което по-късно ще стане известно като певицата Соня Немска. Бургас е скован от невиждана в историята поледица. А от София към Варна изпълнява редовния си курс ТУ-134 на БГА „Балкан“ с 60-ина пътници на борда. Малко преди кацането пътник с нацистка униформа и с пистолет в ръка опитва да влезе в кабината на пилотите и да вземе заложници от екипажа. В момент на отправяне на искания за изменяне на курса към Мюнхен похитителят е обезвреден. Оказва се, че 17-годишният Емил Крумов е психично болен, а оръжието собственоръчно направено и негодно за стрелба. Това поне е записано в запазен до днес рапорт от Държавна сигурност за авиотероризъм на територията на Народна Република България. За разлика от снимките от поледицата в Бургас случаят на въздушно пиратство не е отразен в следващия брой на "Работническо дело". Авиотерористът всъщност е именно Емил Крумов от БНС. Години по-късно, когато той влиза в националистическата организация, обичал да разказва за случката. Неговата версия обаче се различавала с доклада на ДС. Крумов твърдял, че бил обезвреден доста по-късно. След като поискал самолетът да продължи към ФРГ, той летял дълго време. Пилотите поискали да кацнат за презареждане в югославско летище. Докато течало пълненето на резервоарите, той се разсеял и бил тръшнат на пода. Впоследствие се оказало, че аеропортът всъщност е варненският, а докато самолетът кръжал във въздуха, службите скрили всички надписи на български.

Реклама


Интересното е, че през 1983 година е отвлечен друг самолет по линията София-Варна. Пиратите са четирима младежи, които поискали да отклонят полета към Виена. Обезвредени са във Варна, където токът е спрян, за да не разберат въздушните терористи, че не са кацнали в австрийската столица. Сред тях е софиянецът Лъчезар Иванов, който е набор на Емил Крумов. Идеята за похищението идва на младежите, след като авиотехник им разказва за случая с Крумов и за по-нов подобен инцидент. След демокрацията Иванов става известен бизнесмен. Преди 5 години той е намерен прострелян в джипа си в Бояна. Заключението е самоубийство.


    Прострелял се с химикалка

Самоубилият се в ДАНС е носел в себе си пистолет със заличени номера и два пълнителя, гласи официалната информация за случилото се. По непотвърдени до момента данни той обаче се е гръмнал не с пищова, а с химикалка, която може да гърми с газов патрон. Тя била преправена за стрелба със сачма.

Хитлер скрит в гардероба на Крумов

Портрет на Адолф Хитлер и автоматично оръжие са открити в гардероб в жилището на самоубилия се в ДАНС.


Това се вижда от снимки, разпространени от прокуратурата вчера следобед. От текста става ясно, че те са направени вечерта след инцидента "по време на претърсване и изземване в дома на К."
Открити са голямо количество оръжия и боеприпаси, които са иззети като веществени доказателства. Предстои назначаване на необходимите експертизи и провеждане на други действия по разследване, съобщават от държавното обвинение.

Боян Расате:
Не вярваме да е влязъл въоръжен

Категорично не вярваме, че Емил Крумов е бил въоръжен, и още по-малко, че е влязъл въоръжен в района на ДАНС!
Това се посочва в разпространена вчера декларация от БНС, подписана от лидера на организацията Боян Расате.

Реклама

Според националиста "около смъртта на Емил Крумов има твърде много неясноти, които будят тревога и съмнение".
"Не намираме никаква логика и отговор на въпроса защо му е да носи със себе си писалка със сачм, при положение че е въоръжен с пистолет с два пълнителя?! Няма логика и в „намерението му“ да извърши покушение срещу служители на ДАНС, но вместо това да застреля себе си, при това не с пистолета си, а с писалка?!", се посочва в декларацията като коментар на обявеното, че се проверява дали самоубилият се не е планирал нападение над служители на ДАНС.
От БНС заявяват, че искат среща с ръководството на ДАНС, "на която да ни бъдат дадени неопровержими доказателства, в това число и записи от камерите за видеонаблюдение, които да изяснят въпросите около смъртта на Емил Крумов". От организацията съобщават, че за разследването ще уведомят международни медии и правозащитни организации, "за да сме сигурни, че обстоятелствата около смъртта на Крумов няма да бъдат потулени, а ще бъдат надлежно разследвани и публично оповестени".


Атила похити рейс

Отявленият националист Мирослав Блажев-Атила похити рейс с 37 пътници. Невижданият до момента в България екшън се разигра през януари 2009 г. на магистрала "Хемус".

Недоволен от отказа на МВР да разследва опит за убийство на приятелката му Роза, Блажев се качил на рейса от София за родния си град Севлиево. Малко след като автобусът минава Правец, Атила става от седалката си и вади два пистолета.
"Спри на първата бензиностанция. Не се правете на екшън герои и ще излезете оттук живи. Имам бомба и съм готов да я взривя. Ще ви пусна само ако дойдат медиите", разкрещял се Блажев на шофьора. В настаналата паника няколко от похитените пътници успели да позвънят в МВР и час по-късно рейсът е блокиран от баретите. За щастие до престрелка и жертви не се стигна. След няколкочасови преговори заложниците бяха освободени, а Атила арестуван и пратен зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама