Реклама
https://www.bgdnes.bg/narodni_lyubimtsi/article/8123012 www.bgdnes.bg

Любо Нейков - царят на комедията

Кой е той?

Любомир Нейков е роден на 7 февруари 1972 г. в Червен бряг.
Завършва Техникум по електротехника в Червен бряг. След това записва в НАТФИЗ. Попада в класа по куклено актьорско майсторство на проф. Румен Рачев. Завършва през 1998 година.
Още преди да получи диплома, започва да работи в "Хъшове".
След това е поканен от Слави Трифонов да влезе в неговото вечерно шоу. Нейков се въплъщава в редица измислени и истински персонажи като Бойко Борисов, Иван Костов и други политици. Обожава да играе и женски роли.
През септември 2006 година напуска "Шоуто на Слави". Захваща се с проект, който е новаторски за нашите ширини.
С колегите си Христо Гърбов, Руслан Мъйнов и Кръстю Лафазанов правят предаването "Комиците". Развлекателното шоу тръгва през 2007 година. И още продължава да съществува.
С компанията си, в която е партньор с Евтим Милошев, продуцира най-успешния български сериал "Столичани в повече". Любо е любимец на публиката с ролята си на Рангел Чеканов.
Фирмата му продуцира и десетки предавания. Сред най-известните са "Сървайвър", "Българските следи" и "Нека говорят".
Участва в няколко родни филма като "Мисия Лондон", "Коледата е възможна" и други. Има редица роли в театъра.
Озвучава анимациите "Гарфилд", както и "Великолепната четворка" и "Братът на мечката".
Женен е за любовта на живота си Гинка. Плод на връзката им е малката Анна. Преди година двойката стана настойник на дъщерята на брата на Нейков - Ина. Комикът я прие в дома си и я гледа като свое дете.

Женските образи му се получават най-много

Всичките му роли са уникални и неповторими

Няма кой да стъпи на малкия пръст на Любо Нейков, щом стане дума за комедия. 47-годишният актьор е синоним на ирония и забавление.
Любо без никакъв проблем може да се превъплъти във всеки образ. Той е цар на импровизациите. Доказал го е навсякъде, където е бил. Първо в "Шоуто на Слави", а след това в "Комиците". Също и в сериалите и филмите, в които участва.

Реклама


Една от любимите на всички имитации на Нейков е тази на измисления герой МС Фараона. Прави я няколко години в шоуто на Дългия. И до ден днешен видеата със скечовете на Любо, преобразен като владетел на Египет, се въртят из интернет и имат милиони гледания.
Нейков обича да имитира видни политици. Навремето, когато бе при Слави, той редовно влиза в образите на Бойко Борисов и Иван Костов. Последният, по думи на Нейков, не харесват скечовете с негово участие.
"Доколкото знам, Иван Костов се сърди на имитациите. Не го познавам лично. Може би разсъждава, че точно аз не бива да го имитирам", разкрива Нейков.
Комикът е показал, че може да влиза доста успешно в женски роли. Превъплъщението му в Ненка, асистентката на Ненчо Илчев, е толкова епично, че трябва да влезе в учебниците по актьорско майсторство.
Нейков умело се прави на Ани Салич в национален ефир. Водещата дори харесва имитацията на актьора, който не иска да обиди никой с превъплъщението си на сцената.
И на театралната сцена Любо влиза в женски образи. В култовата постановка "Жена ми се казва Борис" Нейков отново надява дамско облекло. За мнозина това е най-смешният театър от много години насам. Затова и билети за него почти не се откриват.
Абсолютно всички роли на Нейков са уникални по рода си. И едва ли могат да бъдат изиграни от други.
Скечовете му с Ненчо Илчев, където Любо играе Ванката, а колегата му Сашето, са един от най-добрите през новия век.
"Рейтингите показват, че „Комиците“ се гледат най-много, когато има скеч, в който Любо Нейков представя женски образ", признават от екипа на шоуто.
Екранният Рангел Чеканов от малък мечтае да се занимава с актьорство. Разбира, че това е призванието му още докато е ученик в местното училище в Червен бряг.
Когато е едва четвърти клас, Нейков влиза в театрален кръжок. Води го големият му брат, който почина преди години.
"Каза ми, че има учителка по литература, която води курса. Беше за по-големи, но и мен ме взе. Никога няма да забравя първия път, когато отидох в кръжока. Влязох в една стая, където седяха много големи момичета и момчета. Леко се притесних. Имаше нещо като кастинг. Тя ме накара да си поема дълбоко дъх и на един дъх да кажа всичко, което ми дойде в главата за себе си. Направих някакъв лапсус, те се скъсаха да се смеят и така ме взеха", спомня си Нейков.
Комикът не успява да влезе в НАТФИЗ от първия път. Нейков е бил скъсан, защото се появява недостатъчно подготвен.
"Един приятел ми каза, че трябва да представя по едно стихотворение, една басня, една проза и един монолог. И аз се готвих. Когато отидох, се оказа, че това не е точно така. Трябват още няколко неща, и второ, всичко това по две - комедиен, драматичен монолог, народна песен, естрадна песен, фолклорен танц, модерен танц. Нямах материала и ме скъсаха. На следващата година се бях подготвил по всички критерии и ме приеха", признава Нейков.

   Остава приятел със Слави

Разделят се без скандали

Любо Нейков винаги е предлагал помощ на Дългия и на други актьори

Любо Нейков и Слави Трифонов са приятели и до днес.
Според слуховете Дългия е бесен на комика, когато напуска екипа му.
Оказва се, че те се разделят по цивилизован начин. Няма драми и караници, за каквито още се пише.
Любо реши да си тръгне от шоуто на Дългия и да започне да прави "Комиците".

Нейков внимателно обмисля дали да напусне вечерното предаване на Слави. Артистът проучва дали идеята му ще се получи. След като вижда зелена светлина, той обяснява пред началника си, че иска да се занимава по-сериозно с комичната си игра. Подава предизвестие и ходи със същия ентусиазъм, както и преди това на работа.
След като казва за намеренията си на Слави, той събира и останалите колеги в шоуто. Уведомява ги, че няма да работи повече с тях. Разказва им за новите си планове. Всички от екипа разбират Любо и му желаят успех.
Слави също подкрепя Нейков в новото му начинание. На изпроводяк шоумен номер 1 на България пожелава успех на бившия си кадър.
Докато бяха тандем, Любо Нейков и Слави редовно играеха скечове. В едно от най-емблематичните им превъплъщения актьорът е шофьор на галактическо такси, а водещият влиза в ролята на клиент, който иска да го закарат до Марс.
Нейков и Трифонов остават близки, въпреки че са конкуренти. Двамата редовно се чуват и си честитят празници.
Слави никога не си позволява да се гаври с бившия член на екипа му. Дългия дори харесва скечовете на Любо в "Комиците". Следи и с интерес сериала на Нейков "Столичани в повече". Слави смята Любо за един от най-добрите актьори у нас.
Нейков също има уважение към бившия си шеф. Когато се засичат, винаги си разменят любезности, последвани от топла прегръдка.
"Поздравяваме се. Не виждам защо да имаме лоши взаимоотношения. Нито той ми е направил нещо, нито аз. Когато се видим, си казваме: "Здравей, здрасти, как си" и това е. Не се чуваме всеки ден. Не си и честитим признания за нещо направено от нас. Слави Трифонов не ми се обади, за да ме поздрави за филма "Мисия Лондон". Като се видим, тогава", каза в интервю Нейков.
Преди 4 години Дългия пуска в предаването си клип, на който присъства и Нейков.
Видеото е заснето по време на благотворителен концерт.
"Честита Нова година, Слави! Да си жив и здрав!", пожелава комикът към бившия си шеф.
Слави гледа усмихнато в екрана по време на клипчето. В очите му се вижда тъга, че не работи с един от любимците си. Но той се гордее с всичко, което Любо е постигнал.
Таткото на актьора също признава, че между сина му и Слави няма никакъв конфликт. Любо винаги говори само суперлативи за бившия си шеф.
"Двамата никога не са били неприятели. Дори напротив - когато Любо реши да напуска, доведе Краси Радков в шоуто и се оказа едно от сполучливите лица в предаването", признава пред вестника таткото на комика - Иван.
Според бащата на комика Любо е готов на всичко за Слави.
Именно в неговото предаване Нейков развива потенциала си и става популярен пред широката публика. Двамата работят и в БНТ, но Любо изгрява като чудесен комик в "Шоуто на Слави".
"Слави винаги може да разчита на мен. Каквото трябва, всичко ще направя за него, ако трябва, ще го спасявам", казал Любо на баща си за Дългия преди поредната му операция.
Двамата работят и заедно по общ проект. Дуото се събра заради участието на Крисия в "Детската Евровизия". Фирмата на Слави "Седем-осми" пое отговорността по музикалното оформление. На Любо Нейков и неговата компания бе възложено да подготвят видеооформлението на шоуто и клиповете, с които се представят отделните изпълнители. Тогава всички ахнаха, защото си мислят, че Трифонов и Нейков са скарани.
Но уви, оказа се, че в това няма никаква истина. Дори напротив - Слави бил щастлив, че отново ще работи с актьора, макар и в проект, който не е свързан със шоу.
"Той е истински професионалист. С каквото се захване, го върши докрай", казвал Дългия по адрес на Нейков.
Всички актьори разкриват, че Любо Нейков има огромно сърце. Той помага на закъсали колеги, с каквото може.
Любо винаги се е грижил за покойната Стоянка Мутафова. Щерката на Госпожа Стихийно бедствие - Муки, нееднократно признава как Нейков носи храна в дома им. Любо намира роля за Стоянка в "Столичани в повече". За снимките той й праща кола, която да я вземе от дома й.
"Глези ме като син - признава приживе Стоянка. - Плаща ми всичко", казва още голямата ни актриса.
Любо приема тежко загубата на Стоянка. Той я нарича втората си майка.
"Един вечен лекар е Стоянка. Беше "доктор Смях". Загубих втората си майка. Много ми е мъчно. Тя е стожер на културата у нас, нещо, което не е много типично за днешно време", каза Нейков на поклонението на Мутафова.

Майстор и на сцената, и в кухнята

Факир в кухнята е Любо Нейков. Комикът борави еднакво добре на сцената и с... нож в ръка.
От малък Нейков има страст към кулинарията. С приятелите му често ходели по палатки. За да не останат гладни, той и компанията си приготвят по нещо на малко котлонче в планината или край язовира.
"Ако не бях открил театъра, щях да съм собственик на ресторант. За мен готвенето е почивка", признава любимият актьор.
Любо готви по всяко време на денонощието. Актьорът сподели, че често му се случва, като се прибере късно вечер, да запретне ръкави и да готви.


Нейков се учи на готвене от покойната си майка Цеца. Жената предава опита си в кухнята на сина си.
Един от специалитетите на Нейков е рибена супа. За ястието, приготвено от комика, и до днес се носят легенди в Бургас. Преди години "Комиците" гостуват в морския град. Актьорът приготвя такава рибена чорба, че всички си ближат пръстите от вкусотия.
Любо се пробва да приготвя всякакви неща - не само български. Въпреки че му се получат много добре, Нейков залага основно на родни манджи. Любимо му е да готви пълнени чушки, сарми и пържени кюфтета.
Чуждестранните рецепти Любо взима от готварски книги. Гледа и кулинарни предавания. Записва си всичко. И което му хареса, го приготвя. Във всяко ястие той импровизира и добавя нещо от себе си.
"Опитвал съм всякаква кухня, но съм цар на българската. Пазя и стари рецепти. Всяка година приготвям домашен суджук и луканка. Правя ги по рецепта на Васил Банов и на баща ми", казва Нейков.
Любо обожава да приготвя баница. Сам си точи корите. Нейков е прочут с различните сосове за паста. Една от любимите му рецепти е папарделе.
"Мога да правя баницата на розички с масло и сирене", хвали се Любо.
Комикът издава тайните на вкусотиите си. Редовно "подарява" рецепти на своя голям приятел и колега Ненчо Илчев.
От няколко години Любо води тежка битка с килограмите си. Сега актьорът не се храни след 6 часа вечерта. Внимава какво слага в устата си. Избягва много храни. Напоследък е станал факир в приготвянето на диетични рецепти.
"Откакто отслабнах, сам си правя ябълков пай, от който и 200 грама не можеш да качиш", казва през смях Любо.
Режимът на Нейков е изготвен от диетолог във Франция. Лекарят съветва комика как да спечели битката с коварните килограми.
"Любо започна специален режим за регулиране на теглото, който му предписали доктори от Франция. Отслабва бавно, но е важно, че вече има мотивация да е на диета, не като преди. Любо много обича да готви, на маса да си говори с приятелите, да създава радости за хората около него", призна в интервю за вестника баща му Иван.
Въпреки че е на диета, Нейков всяка година приготвя домашни колбаси. Най на сърце са му суджуците.
Звездата от "Комиците" не вкусва купен суджук. Всяка година той сам си прави месните деликатеси. Освен суджуци Нейков приготвя и други мераклийски мезета като луканка, наденички и пастърма.
Всички месни благини Нейков прави по рецепти, които намира в старите готварски тефтери на майка си и баба си, както и от майстори технолози в месокомбинатите край София.
Екранният Рангел Чеканов от "Столичани в повече" разкрива, че си купува месо от частници в околните села, Най-голямата тайна на артиста, която крие, са подправките.

Реклама

14 години чака рожба

Цели 14 години Любо Нейков чака да гушне собствено дете. С половинката му Гинка правят опит за бебе дълго време, но без успех.
Половинката на комика била бременна по време на сватбата им, преди повече от 20 години.
Любо е на седмото небе от щастие. Вдига банкет в чест на все още неродено бебе. И това сякаш му изиграва лоша шега.
Когато е в 6-ия месец, Гинка помята.
Лекарите вадят от нея мъртвото бебе. Гинка също е на косъм от смъртта. След аборта лекарите почти не й дават шанс за живот. Бързата и адекватна намеса на спецовете връщат съпругата на Нейков от отвъдното.
"Д-р Ковачева от "Шейново" спаси жена ми от оня свят", откровен е Нейков.
Спонтанният аборт съсипва двойката. Дълго време Любо не искал да говори. Затваря се в себе си.
"Преди години загубих дете. Имало ли е грешка, нямало ли е, не знам. Препоръчаха ми лекаря, който е помогнал на много хора, но се случи така, че на мен не помогна", признава в едно от малкото си интервюта по темата Нейков.
Комикът и любовта на живота му Гинка са заедно от младежките си години. Любо среща Гинка, докато е граничар в Драгоман. Един ден отишъл да си налее вода от чешмата. Там вижда Гинка за пръв път. От пръв поглед се влюбил в нея. Срещали се няколко месеца. Гинка заминава за София, а Любо я последвал, за да може връзката им да стане още по-сериозна.
Гинка не може да зачене дълги години. Любо я води при светила в медицината. Но и специалистите не могат да помогнат.
Все пак благодарение на силната вяра към Бог Гинка успява да зачене отново. От страх този път Любо и жена му не разправят наляво и надясно, че ще стават родителите. Знаят само семействата им и много близки приятели.
И ето, че най-щастливият ден за Нейков и Гинка е 20 февруари 2011 г. Тогава за пръв път проплаква дъщерята на актьора - Анна.
"Чакахме я 14 години. Луд съм по малката. Сбъднах и мечтата на майка ми да я направя баба", каза малко след раждането на дъщеря си Нейков.
Любо и Гинка мечтаели и за второ дете. Комикът е израснал в компанията на брат си. Нейков иска и неговото дете винаги да има с кого да си играе или да сподели нещо важно.
Гинка и екранният Рангел Чеканов правят опити, съпругата му отново да зачене, но засега без успех. Въпреки това те имат още едно дете. Макар и да не е биологично тяхно.
В момента Любо е настойник на детето на брат си. Баткото на комика си отиде преди години след инфаркт.
Нейков от няколко години се грижи изцяло за дъщерята на починалия си брат. Комикът официализира нещата, като подаде документи за попечителство и вече се води настойник на племенницата си Инa.
И до ден днешен дъщерята на брата на Нейков обитава жилището на Любо в столицата заедно със съпругата му Гинка и биологичната му дъщеря Анна.
Въпреки голямата възрастова разлика двете момичета се обичат като кръвни сестри. Малката не спира да подражава на кака си Ина, която винаги отменя родителите й в отглеждането, когато имат професионални ангажименти или просто искат да вечерят в ресторант насаме.
Ина е изключително благодарна за жеста, който чичо й прави, като я осиновява и й предоставил почти безгрижен живот. Любо й прави собствен банков влог, в който редовно вкарва солидни суми и поема изцяло разходите около образованието й.
Нейков успя да вкара племенницата си Ина в любимия й сериал - "Откраднат живот". Малката е луда по лекарската драма и нееднократно признава на пастрока си, че иска да играе в хитовата поредица.
Ина се чувства отлично на снимачната площадка. Освен че се докосва от близо до любимците си от малкия екран, доведената дъщеря на Нейков има и опит в медицината.
Тя е част от акушерския екип на "Майчин дом" и атмосферата в операционната зала, униформите и медицинските инструменти никак не са й чужди.
Биологичната щерка на Нейков учи във френския лицей "Виктор Юго". 11-годишната наследничка на комика залага яко над учебници. Любо като един добър баща я кара до школото винаги когато има възможност. В частното училище участ деца на звезди от различни сфери. В същото школо е й щерката на Ники Кънчев - Мари-София.
Колкото и да иска да й помага в училище, Нейков не може. Причината за това е, че всичко е на френски - език, който актьорът не говори.

Той е викинг, ханъма, зайче и още нещо

Любо Нейков определено знае как може да разсмее човек. И то без да казва някой марков лаф.
Актьорът вече успя да покори и социалните мрежи с култовите си снимки.
Комикът се преобразява в десетки неща само и само да ни накара да се посмеем. Любо използва специален филтър, с което лицето му се трансформира.


Едно от последните превъплъщения на Нейков е като... ханъма.
Той се превърна в жена от ориенталски произход. Превъплъщението му е направено в една от социалните мрежи, където актьорът има хиляди последователи.


Клипчето, което Любо качва, продължава едва няколко секунди. Видеото показва актьора, забулен като ханъма, танцувайки и клатейки глава в ритъма на ориенталска музика.
"Добро утро по радио "Делхи", написа Нейков, който избухна с това видео.
Няколко седмици по-рано любимият на цяла България актьор се снима с гигантска буболечка.


"Ще си сготвя буболечка. Обичам я", признава Нейков.
Любо редовно влиза в най-различни образи не само на сцената.
Нейков може да бъде видян като... викинг, брадат, с буйна и щръкнала коса, както и с бели капитански мустаци.

Трудно преживява загубата на майка си

Последните няколко години са тежки за Любо Нейков. Въпреки че жъне успех след успех на сцената в личен план нещата не са толкова розови.
След като тъкмо превъзмогна смъртта брат си, преди година майката на Любо почина.
Това се случи само месец след като леля Цеца навърши 70 години.
"Тя беше вдъхновяващ човек. Истинска светица. Пееше, смееше се, разказваше вицове. Душата на компания", спомня си за нея Нейков.

Реклама
Реклама
Реклама